Saldırının izi silinmez

Kerkükte bir restorana düzenlenen intihar saldırısında yaralanan Dr. Aydın Beyatlı, yaşanan katliamın izlerinin uzun yıllar unutulmayacağını söyledi.
SALDIRI DA BAŞINDAN YARALANDI
Kerkük’te düzenlenen intihar saldırısında yaralanan ve tedavisinin ardından Konya’ya gelen Türkmeneli Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Dr. Aydın Beyatlı, saldırıdan duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Beyatlı, Irak’ın kuzeyindeki Kerkük Erbil yolu üzerinde bulunan ‘Abdullah’ isimli bir restorana düzenlenen intihar saldırısında hayatlarını kaybedenlerin sayısı 60’a yükselmesinin acılarını bir kat daha artırdığını söylerken, saldırının Kerkük’teki barış ve kardeşlik ortamının bozulması için yapıldığına dikkat çekti. Beyatlı, saldırının hemen ardından bölgede yaşanan acıların yüreklerini yaktığını ifade ederken, “Olayın boyutu ölü sayısının yaralı sayısının fazla olmasından belli oluyordu. Bir canlı bombanın gelip çok yoğun olan ve resmi toplantıların, protokol üyelerinin oldukça yoğun olduğu bir lokantaya gelmesi, kendisini patlatması birçok ailelinin tümüyle ortadan kalkmasına çok sayıda vatandaşında ağır yaralanmasına neden oldu” dedi.

SAĞLIK SORUNLARINI KONUŞUYORDUK
Saldırının meydana geldiği restoranda Kerkük’te yaşanan sağlık sorunlarının çözümü ve nelere yapabiliriz konusunda fikir alış verişi yapmak için bulunduğunu da dile getiren Beyatlı, “Patlamanın olduğu lokantanın üçüncü salonunda Kerkük Sağlık Müdürü, Süleymaniye Sağlık Müdürü, Süleymaniye Rektörü gibi birçok üst düzey bürokrat vardı. Lokantada benimle birlikte 7 kişilik bir sağlık gurubu vardı. Kerkük Kürdü, Arap ve Türkmenlerden oluşan grupta Kerkük’te her hangi bir saldırı karşısında veya acil durumlarda yaralanan vatandaşlara nasıl müdahale edebiliriz şeklinde kararlar alıyorduk. Çünkü son günlerde Kerkük’te aşırı derecede patlamalar oluyordu. Ve her patlamada yüzlerce yaralı, onlarca ölü oluyordu” diye konuştu.

ORTALIK BİR ANDA CESETLERLE DOLDU
Beyatlı, tüm grubun Hem bu konuları konuştuklarını hem yemek yediklerini ifade ederken, “ Ancak bir anda patlamanın olması ile birlikte hepimiz büyük bir şok içerisine girdik. Ortalık birden değişti. Toz duman içerisinde kalan lokantanın birinci salonu ile ikinci salonunda insanlar kanlar içerisinde yerlerde idi. Hayatını kaybeden ve parçalanan insanların bedenleri duvarlara yapışmıştı. Yaralanan insanların üzerlerinde çok sayıda çivi ve demir bilye parçaları vardı. Bu da patlatılan bombanın ne kadar etkili hazırlandığını gösteriyordu. Bu bomba Kerkük’te Arap, Kürt ve Türkmen’in ölümüne neden oldu.

YAŞANAN FACİA UZUN SÜRE UNUTULMAZ
Bizim bulunduğumuz salonda ki doktorların birçoğu patlamadan hafif yaralı olarak kurtuldu. Ben patlamadan sonra uzun süre kulağımın kapalı olmasından dolayı ses duyamadım. Ancak bacağım, kolum ve başımda büyük bir acı vardı. Ancak ben yaralarımın boyutunu bilmeden çevremdeki yaralı insanlara yardım etmek için uğraşıyordum. Üç dört kişiyi salondan dışarı çıkardıktan sonra kendim lokantanın dışında kapının yanına yığıldım. Takatimin kesildiğini hissettim. Kansız kaldıktan sonra yere yığıldım ve kalkamadım. Daha sonra beni de hastaneye götürdüler ve ilk müdahaleyi yaptılar” derken yaşadığı acıyı uzun yıllar unutamayacağını söyledi.
 
AÇIKLAMALAR MORALİMİZİ DÜZELTTİ
Türkiye Cumhuriyeti patlamanın hemen ardından yaralıların Türkiye’ye getirilmesi için çaba harcadığını ve Kerkük halkına büyük bir moral verdiğini özellikle vurgulayan Beyatlı, “ Aynı gün Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’de Kerkük’e geldi. Kerkük halkına ciddi sözler vermesi, yaralıların sarılması için girişimlerde bulunması oldukça olumlu karşılandı. Halklar arasındaki kardeşliği, özellikle Kerkük’te bu olayların Türkmen ve Kürt kardeşliğini bozmak için yapıldığını söylemesi ve bu tür olayları kendilerinin de kabul etmediklerini vurgulaması herkesi memnun etti. Talabani’nin bu olayı şiddetle kınadığını söylemesi bile Kerkük halkını sakinleştirmeye yetti. İnşallah verilen sözler yerine getirilirse iyi bir konuma geleceğiz” diyerek barış konusunda umutlu olduklarını söyledi.

UMARIMBARIŞ İÇİN GEREKLİ ADIM ATILIR
Beyatlı, kendi yaralarından çok orada hayatını kaybeden ve ağır yaralanan hemşerileri için üzüntü duyduğunu da yinelerken, “Bizim temennimiz böyle bir olayın olmaması idi. Ama oldu. Saldırının hemen ardından Türk Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Kerkük’teki intihar saldırısını şiddetle kınayan birer açıklama yaptı. Açıklamalarda, saldırıların ırak’ın güvenliğe ve istikrara kavuşma çabalarının arttığı bir dönemde gerçekleşmesine dikkat çekildi. Irak halkına sağduyulu ve soğukkanlı hareket etme çağrısı yapıldı. Bununla birlikte saldırının hemen ardından Talabani’nin söyledikleri birlikteliğin oluşması için adımların atılacağının belirtilmesi morallerimizi bir nebze olsun düzeltti. Umut ediyoruz ki bu açıklamalardan ve verilen sözlerden sonra ülkede barış için gerekli adımlar atılır” diye konuştu.

ANLATIRKEN GÖZYAŞLARINI TUTAMADI
Saldırının yaşandığı restoranda insanların nasıl hayatını kaybettiğini ve yaralanan vatandaşların nasıl feryat ettiklerini anlatırken gözyaşlarını tutamayan Beyatlı, “Bizler restoranın üçüncü salonunda oturuyorduk. Bombacı bizim salondan girmiş birinci salona doğru yönelmiş. Ancak kendisinin fark edilmesi üzerine birinci salona gitmeden ikinci salonda kendisini patlatmış. Görünen o ki hedef birinci salonda oturan ve Kerkük Emniyet Müdürü dahil bir çok üst düzey yöneticinin bulunduğu bölge imiş. Birinci salonda çok sayıda eli silahlı güvenlik görevlileri vardı. Güvenlik görevlileri kendisinden şüphelendiği için ikinci salonda kendisini patlattı. Gerçekten büyük bir facia idi. Üçüncü salondan ikinci salona geçişte birçok parçalanmış ceset gördük. Bunun yanı sıra ağır yaralanan kadın ve çocuklar vardı. Onları elimizden geldiği kadar dışarı çıkardık. Çoğunun durumu ağırdı hastaneye yetişmeleri için büyük çaba harcadık. Tanımadığımız birçok insan yardım etmek için seferber oldu” derken saldırıdan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

TÜM DÜNYA AYNI HASSASİYETİ GÖSTERMELİ
Bombacının birinci salona ulaşamaması halinde daha fazla can kaybı olacağını da belirten Beyatlı, “Eğer birinci salona ulaşmış olsa idi ölü ve yaralı sayısı daha fazla olurdu. İnşallah bu olaylar bir daha tekrarlanmaz. Gerek orada bulunan insanların girişimleri, gerek bizlerin yapacağı girişimler Kerkük’e Türkmen eli’ne ve tüm Irak’a barış getirir. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımız Talabani’nin açıklamasından memnunluk duyduk. Arap grupların hepsinin bizlere başsağlığı dilemeleri ve olayı kınayan açıklamaları bizleri bir nebzede olsa moral verdi ve acılarımızı azalttı. Ancak ümit ederiz ki diğer gruplarda aynı hassasiyeti gösterir. Çünkü orada ölen yalnızca Türkmen değil. Birçok Kürt kardeşimizde hayatını kaybetti. Umut ediyoruz ki önümüzdeki günlerde barış için gerekli adım atılır” diyerek sözlerini noktaladı.
ALİ SAİT ÖGE



İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri