Salçada hammadde sıkıntısı yaşanıyor

Salçanın hammaddesi olan domates üretiminde yaşanan düşüş nedeniyle salça üretimi yapan firmalar, domates üretimini arttırmak için alternatif projeler üretiyor

Salçanın hammaddesi olan domates üretiminde yaşanan düşüş nedeniyle salça üretimi yapan firmalar, domates üretimini arttırmak için alternatif projeler üretiyor.
Çumra ilçesinde salça ve sos üretimi yapan Gülab Gıda ve Zirai Üretim A.Ş'nin Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Direkçi yaptığı açıklamada, ağırlıklı olarak Belçika, Hollanda, Danimarka ve İngiltere'ye salça ve sos ihraç ettiklerini, yurt içinde de pazar paylarının bulunduğunu söyledi.
İki yıl öncesine kadar 5 bin ton salça ürettiklerini, son 2 yılda bu rakamın 2 bin tona düştüğünü belirten Direkçi, salça fiyatlarının da yüzde 40 arttığını ifade etti.
Direkçi, salçalık domates üretiminin son 2 yılda yüzde 50 azaldığını vurgulayarak, ''Domates üretimindeki bu azalmanın başlıca nedenleri olarak, iklim şartları, bitki hastalığı, bilinçsiz yapılan tohum, gübre, mazot, sulama faaliyetlerini sayabiliriz'' dedi.
Direkçi, salçanın hammaddesi olan domates üretiminde yaşanan düşüş nedeniyle salça üretimi yapan firmaların, domates üretimini arttırmak için alternatif projeler ürettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
''Fiyat istikrarı, kalite istikrarı ve ürün sürekliliği için çiftçilerle 'ekim sözleşmesi' yapacağız. Bu kapsamda, Çumra'dan 100, Karaman'dan 50 ve Konya'nın Ereğli ilçesinden 50 çiftçimizle görüştük. Sözleşme kapsamında, çiftçilerimize tohum, gübre, mazot, ilaç desteğinde bulunacağız. Onlar da ürün çıktığında, ürünlerinin büyük bir kısmını salça yapılmak üzere bize getirecekler. Ayrıca ziraat mühendislerimiz, çiftçilerimize domates ekimi ile ilgili bilgiler içeren kitapçık dağıtacak. Mühendislerimiz, çiftçilerimizle birebir görüşerek, soru cevap şeklinde 'sağlıklı ve bilinçli tarım nasıl olur' konusunda, çiftçilerimizi bilgilendirecek. Mühendislerimizin teori, çiftçilerimizin pratik bilgilerinin kaynaşarak verimli ürün alacağımıza inanıyorum.''
''SALÇALIK BİBER ÜRETİMİ İÇİN FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI YAPIYORUZ''-
Bölgede iklim şartlarından dolayı salçalık biber üretiminin yeterli derecede bulunmadığını belirten Direkçi, salçalık biber üretimi için fizibilite çalışması yaptıklarını dile getirdi.

 

AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri