Saksonya‘da ‘heyecansız’ Seçim

Almanya'nın Saksonya eyaleti sandık başına gidiyor. Seçimlerin galibinin çeyrek asırdır bu eyaleti yöneten Hıristriyan Demorkatlar (CDU) olacağına kimsenin şüphesi yok. Yaz tatilinin son gününde yapılacak seçimlerde sürpriz beklenmiyor.Ancak...

Almanya'nın Saksonya eyaleti sandık başına gidiyor. Seçimlerin galibinin çeyrek asırdır bu eyaleti yöneten Hıristriyan Demorkatlar (CDU) olacağına kimsenin şüphesi yok. Yaz tatilinin son gününde yapılacak seçimlerde sürpriz beklenmiyor.

Ancak Hür Demokrat Parti (FDP) baraj altında kalırsa son kalesini kaybetmiş olacak. Anketlerde yüzde 7’ye ulaşan Almanya için Alternatif (AfD) partisinin ilk kez meclise girmesi Almanya’nın siyasi haritasında değişikliklere sebep olacağına benziyor.

Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Başbakan Stanislaw Tillich'in partisi bu eyalette yaklaşık çeyrek asırdır yönetimde, önümüzdeki 5 yıl için de değişiklik beklenmiyor. Anketlerde CDU’nun oyları yüzde 40’larda seyrediyor. 90’lı yılların başında çok ciddi nüfus kaybına uğrayan Saksonya, 2011’den bu yana göç almaya başlamış. Saksonya’nın eğitim testlerinde en önde geldiğini anlatan Tillich, 2019’da tam istihdama ulaşmayı, 25 yıl içinde eyaletini eskilerde olduğu gibi ülkenin ‘endüstri kalbi’ haline getirmeyi hedeflediğini aktardı.

Tillich, seçimlerde sonra Hür Demokrat Parti (FDP) ile hükümette kalmak istediğini belirtmesine rağmen bu ihtimalin çok zayıf olduğunu kabul etti. “Popülist ve hoşnutsuzların” partisi diye değerlendirdiği Almanya için Alternatif (AfD) ile ‘asla’ ortaklık yapmam demekten çekinen Tillich, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller gibi imkanlarının bulunduğunu belirtti.

Bu bakımdan Siyah-Kırmızı hükümetlere daha birisi ekleneceğine benziyor. SPD ise 150 yıl önce temellerinin atıldığı bu eyalette CDU’nun göz hizasındaki bir muhatabı değil. Martin Dulig’in partisinin oyları yüzde 15’lerde kalacağı tahmin ediliyor.

Saksonya’da ikinci güçlü parti eski DDR’in tek partisi olan SED’nin uzantısı olan Sol Parti (eski PDS). Rico Gebhardt, partinin ‘protesto parti’ olmaktan çıktığını, zaten bunu hedeflediklerini anlattı. Sol, SPD ve Yeşiller’den oluşacak yeni hükümeti tamamen gerçek dışı olmadığını vurgulayan Gebhardt, eyalet meclisinin 7 yerine 4 fraksiyondan oluşması durumunda bunun gerçekçi olduğunu belirtti. Gebhardt, seçimlerin tatile denk gelmesinin en çok aşırı görüşlü partilerin işine geleceğinden yakındı.

Nitekim aşırı sağcı NPD partisi 2004’den bu yana meclise girmeyi başarıyor. Anketlerde NPD’nin oy oranı yüzde 3’lere düşmüş, ancak son halk yoklamalarında yüzde 5’lere ulaşmış durumda. Özellikle Çek sınırındaki Saksonya İsviçresi (Saechsische Schweiz) diye isimlendirilen bölgede bu partiye oy vereceklerin oranı yüzde en az 5’te sabit kaldığı gözlemlendi.

Yaklaşık bir yıl önce kurulan AfD’nin Saksonya teşkilatı ise Avrupa Parlamentosu seçiminde yüzde 10,1 toplamıştı. Eyalet seçimlerinde ise oyları yüzde 7-8’leri bulması bekleniyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri