Sakarya Nehri'nde İlk Hes'te Elektrik Üretimi Başladı

Türkiye'nin en büyük nehirleri arasında yer alan Sakarya Nehri üzerinde yapımına başlanan hidroelektrik santrallerinden (HES) ilki, elektrik üretimine başladı.

Türkiye'nin en büyük nehirleri arasında yer alan Sakarya Nehri üzerinde yapımına başlanan hidroelektrik santrallerinden (HES) ilki, elektrik üretimine başladı. Faaliyete geçen ilk HES, yılda ortalama 40 milyon kilovat/saat elektrik üretecek. Yıllarca boşa akan nehir üzerine yapılacak 8 HES tamamlandığında yılda yaklaşık 400 bin megavat elektrik üretilecek.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (SASKİ) Sakarya Nehri üzerinde yaptığı hidroelektrik santralinde elektrik üretilmeye başlandı. SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, santralde gazetecilere yaptığı açıklamada, 2010 yılında temelini attıkları hidroelektrik santralinde 3 türbinde deneme üretimine başlandığını söyledi. Sakarya Nehri'nden ürettikleri enerjinin sayaca verilmeye başlandığını kaydeden Keleş, "Bu ülkemiz ve Sakarya için tarihi bir gün. Mutlu ve sevinçli olduğumuz bir gün. Sakarya Nehri'nden ilk defa enerji anlamında hem ülkemiz hem kurumumuz yararlanmaya başlıyor.” diye konuştu.

Santralin yılda 49 milyon kilovatsaat enerji üretme kapasitesine sahip olduğunu belirten Keleş, yılda 6 -7 milyon liralık bir elektrik üretimi gerçekleştirileceğini vurguladı. Santralin 160 bin konutun tükettiği enerjiyi üretecek kapasitede olduğunu kaydeden Keleş, şunları söyledi: “SASKİ olarak yılda 60-65 milyon kilovat/saat enerji tüketiyoruz. Enerjiye yılda 10 milyon dolar para ödüyoruz. Tükettiğimiz enerjinin üçte ikisini buradan karşılayacak potansiyel var. Tesisin ömrü 49 yıl. DSİ ile 49 yıllık su sözleşmesi yaptık. Buradan elde ettiğimiz kazancı şehirde yatırıma dönüştüreceğiz.”
Santralin son derece çevreci olduğunu vurgulayan Keleş, “Suyun ne miktar olarak eksilmesine ne de en ufak bir kirlenmesine etkisi var. ‘Balık ve çakıl geçidi’ dediğimiz nehir ekolojisini bozacak bütün faktörler dikkate alınıp hesaplandı. Nehirdeki düzenli debi açısından olumlu bir katkısı söz konusu.” dedi.

HES'LERİN TAMAMI BİTTİĞİNDE YILDA 400 BİN MEGAVAT ELEKTRİK ÜRETİLECEK

2005 yılında Enerji Piyasası Kanunu'nda yapılan düzenlemeyle enerji üretiminde özel sektörün önünün açıldığını anımsatan Keleş, düzenlemeden faydalanarak santral çalışmalarına başladıklarını dile getirdi. Sakarya Nehri üzerinde 8 adet santral yapılacağını anlatan Keleş, şunları kaydetti: “Bunlardan 2’si Bilecik’te 6’sı ise Sakarya’da. Sakarya'daki HES’lerin 3’ünü biz, diğer üçünü ise özel sektör yapıyor. Bugün üretime başlayan santralin dışında Pamukova ve Ferizli kesimlerinde de iki santral için çalışmalarımız devam ediyor. Bütün HES’ler tamamlandığında nehirden yılda 400 bin megavat elektrik üretilecek.”

Türkiye’nin enerjide yüzde 65 oranında dışa bağımlı olduğunu ifade eden Keleş, gerçekleştirilen yatırımlarla Türkiye’nin 5-10 yıl içerisinde tamamen enerji bağımsızı bir ülke haline geleceğini söyledi. Yaptıkları santralin diğer su, kanalizasyon idarelerine örnek olduğunu kaydeden Keleş, “Diğer belediyelerden, su ve kanalizasyon idarelerinden burada inceleme yapanlar oldu. Biz bütün bilgileri paylaştık. Teşvik ediyoruz. Santral belediye ve su, kanalizasyon idaresi tarafından yapılan ilk hidroelektrik santrali oldu. Kamu kurumları ile su ve kanalizasyon idareleri tükettikleri enerjiyi üretmelidirler. Üretecek potansiyele sahiptirler. Su ve kanalizasyon idarelerinin 2011 ve 2012 yılında 350-400 milyon TL enerjiye para ödediklerini tespit ettik. Bu çok büyük bir rakam. Yenilenebilir enerji olarak rüzgar, güneş, ellerindeki su yapıları, su tesisleri su ve kanalizasyon idarelerine enerji üretme imkanı sağlıyor.” ifadesini kullandı. Keleş, deneme sürecinin 15 günde tamamlanacağını, bayram sonunda da kabul işlemlerine başlanacağını sözlerine ekledi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri