Sakaoğlu'na büyük onur

Halk Bilimi ve Edebiyatı Mütehassısı Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Konya Aydınlar Ocağı tarafından Konya Halk Bilimine yaptığı katkılardan dolayı “Halk Bilimimiz ve Edebiyatımızın Aksakalı” unvanıyla ödüllendirildi

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Salı Sohbetleri’nde, “Konya Atasözleri, Deyimleri ve Vecizeleri” dile geldi. Konuşmacı emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, günlük hayatta atasözü kullanmadan konuşmanın mümkün olmadığına işaret ederek “Bizim için önemli olan atasözlerinin özsöz olmasıdır. Atasözlerimizin ilk örneklerini de Orhun Anıtları’nda görüyoruz” dedi. Atasözleri üzerine ilk çalışma yapan kişinin Gaziantepli Ömer Asım Aksoy olduğunu ve TDK Yayınları arasında çıkan “Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü” kitaplarında bunları dile getirdiği kaydeden Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, “Çağrıldığın yere erinme çağrılmadığın yerde görünme” atasözünü hatırlatarak çağrıldığı toplantılara, konuşmacı olarak her zaman gittiğini söyledi. Atasözleriyle uğraşısının 40’ıncı yılına girdiğini hatırlatan Prof. Dr. Sakaoğlu, atasözleriyle ilgili bilgileri geniş açıdan ele almaya başladığını belirterek “Atasözleri öyle geniş bir dünyadır ki sizi ordinaryüs profesör bile yapar” dedi.

EDEBİYATIMIZIN AKSAKALI UNVANI VERİLDİ

Konuşmasında bir kavram ortaya atarak “Atasözü mü, atalar sözü mü ve atasözleri mi?” diyen Sakaoğlu, gül ile ve farklı adlarla ilgili ne varsa topladığını belirterek “Bedava sirke baldan tatlıdır” atasözünü hepimizin bildiğini kaydetti. Ataların ehli keyf ve ehli zevk sahibi insanlar olduğunu ve bazı atasözleri kafiye şeklinde söylediklerini belirterek bunları “Akdeniz’e kaptan Mısır’a sultan” ve “Azıcık aşım ağrımaz başım” şeklinde örneklerle süsleyen Sakaoğlu, “Atasözlerimizin tamamı vaktinde şiir şeklinde idi. Ama unutula unutula, kullanılmaya kullanılmaya, ağızdan ağza nakledile nakledile şekil değişikliğine uğrayarak bugünkü şekle geldiler” dedi. Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, toplantının sonunda 75 yaşına giren Prof. Dr. Saim Sakaoğlu’na, Aydınlar Ocağı adına üzerinde resmi bulunan ve “Halk Bilimimizin ve Edebiyatımızın Aksakalı” Prof. Dr. Saim Sakaoğlu Hocamızın 75. Doğum Yılını Kutlar, Sağlık ve Esenlikler Dileriz” sözlerinin yer aldığı plaketi, Konya Aydınlar Ocağı’nın kurucu başkanı Av. M. Ali Uz tarafından takdim edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri