Şair İbrahim Aczi Kendi anıldı

Konyalı Şair ve Yazar İbrahim Aczi Kendi, Üçler Mezarlığındaki kabri başında anıldı.

Konyalı Şair ve Yazar İbrahim Aczi Kendi, Üçler Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı. Konya Kültürünü Araştırma Geliştirme ve Yayma Derneği tarafından düzenlenen anma programına, Kendi ailesinin yanı sıra, dostları da katıldı.

Programda ilk olarak konuşan Konya Derneği Başkanı İhsan Kayseri, İbrahim Aczi Kendi’nin hayatı hakkında bilgi verdi. Kendi’nin 1883 yılında dünyaya geldiğini ve çeşitli devlet dairelerinde görev yaptığını anlatan Kayseri, “Araştırmacı yazar, şair ve folklorcu olan Kendi 84 yaşında, 9 Ağustos 1965 günü vefat etmiştir” dedi.

Yazarın, yazılarında (Aczi) mahlasını kullandığını, soyadı kanunu çıkınca da (Kendi) soyadını aldığını kaydeden Kayseri, “Merhum Aczi Kendi Konya İdadisi’nde Arapça ve Farsça dersleri almış, güzel sanatlara ilgi duymuş ve Avusturyalı Mösyö Şelizenger’den resim dersleri almıştır. 1900 yılında İstanbul Mülkiye Mektebine gitmiş, ancak, Mithat paşa taraftarı olduğu gerekçesiyle uzaklaştırılarak Konya’ya gönderilmiştir. Konya’da sürgün bulunan Ziya Tevfik ve Ziya Gökalp ile tanışıp düşünce ve aksiyon adamı duyguları kabarır. Bir süre Karaman’a sürgüne gönderilir. Memuriyet hayatına daha sonra öğretmen olarak devam etmiştir. Vasiyeti üzerine kitapları Konya kütüphanesine bağışlanmıştır” dedi. A.Cenap Kendi de babasının memuriyet hayatı, şiir ve yazılarıyla ilgili bilgiler verdi. Daha sonra konuşan Yazar Seyit Küçükbezirci, merhum Kendi ile ömrünün son yıllarında tanıştığını ve istifade ettiğini belirtti. Daha sonra Kur’an-ı Kerim okundu ve dualarla program sona erdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ramazan Haberleri