Sahurda tüketmeniz  gereken 5 besin

Meryem Güler

Ramazan ayı gelmek üzere… Bu sene yaklaşık 14-15 saat oruç tutacağız. Doğal olarak aklımıza da hep “Sahurda ne yesem de gün içinde çok acıkmasam? “ sorusu geliyor. Ben de bu hafta sizlere, hepimizin evlerinde bulunan hem ekonomik hem de gün içinde tok tutacak 5 besini yazmak istedim. Afiyet olsun tok tutsun.

Yumurta

Yumurta anne sütünden sonraki en kaliteli protein içeriğine sahip besindir. Mucizevi özellikteki bu besin içerdiği dengeli protein ve yağ sayesinde uzun süre tok kalmanızı sağlayacak. Yapılan araştırmalar yumurta içeren kahvaltının iştah artırıcı bir hormon olan ghrelinin azalmasını sağladığını ve daha uzun süre tokluk sağladığını söylüyor.

Tam buğday/ tam çavdar ekmeği

Sıcak Ramazan pidesi iftar soframızın olmazsa olmazlarından biridir. İftarda, avuç içi büyüklüğündeki pidenin 1 dilim ekmek olduğunu hatırlayarak gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Fakat sahurda tercihiniz sizi daha uzun süre tok tutacak ve bağırsaklarınıza da iyi gelecek tam buğday/tam çavdardan yana olsun. Kan şekerini dengede tutacak ve uzun süre tokluk sağlayacaktır.

Yoğurt

Ramazan ayında öğün sayısı ve hareket azaldığı için bağırsak problemleri yaşayanların sayısı artıyor. Yoğurt içerdiği dost bakterilerle bağırsak sağlığının korunmasını sağlarken aynı zamanda dengeli protein yağ ve karbonhidrat içeriğiyle uzun süre tok kalmanızı sağlayabilir.

Yağlı Tohumlar

Fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumlar  içerdikleri faydalı yağ asitleri ve dengeli protein yapıları ile tok tutucu özelliğe sahiplerdir. Enerji ve besin ögesi değerleri oldukça yüksek olan badem; karbonhidrat, protein, doymamış yağ, lif, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, çinko, A, B, C ve E vitamini içerir. Omega 3 açısından zengin olan ceviz ise kalp sağlığında ve stresi önlemede etkilidir. Yağlı tohumların kavrulmamış olanlarını tercih etmeye özen gösterin. Kavrulmuş yağlı tohumlar içerdikleri tuz sebebiyle gün içinde susuzluğun artmasına sebep olabilir.

Meyveler

Özellikle yaz aylarına denk gelen oruçlarda iftar saati akşam geç saatlere kaydığı için, iftardan sonra yapılan ara öğün sayısı azalabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü günde toplam 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimi öneriyor. Gün içindeki meyve hakkınızın bir kısmını sahurda rahatlıkla tüketebilirsiniz. Sahurda tükettiğiniz meyveler lif içeriğiyle tok kalmanızı sağlarken içerdiği antioksidanlarla birçok hastalığa karşı da koruyucu etki gösterecektir. Ayrıca yüksek su içerikleriyle gün içindeki susuzluk hissinin de azalmasına yardımcı olurlar.

Ramazan ayının hem ruhumuza hem bedenimize şifa olması dileğiyle.

Sağlıcakla kalın.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.