Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Aslı Cemile Özatan, Ramazan ayında sahur ve iftarın sağlıklı geçirilebilmesi için yapılması gerekenler hakkında bilgi vererek, "İftarda çok hızlı, fazla ve çabuk şekilde yemek yenilmemesi gerekiyor. Dişlerimizi kullanmadan, hemen ağzımızda besini çevirip direkt yutmak, bizim için en sağlıksız olan uygulamalardan bir tanesidir. Çünkü bu durum midemizde, bağırsaklarımızda şişkinlik ve kabızlık hissini ortaya çıkartabilir. Onun dışında, yemek esnasında su içmek diğer yapılan yanlışlardan bir tanesidir. Çünkü besinlerle aldığımız sıvı, mide özsuyunun ve midedeki enzimlerin seyrelmesini sağlıyor. Bu durum ise sindirim problemlerine yol açabiliyor” dedi.
“İFTARIN HEMEN ARKASINDAN MEYVE VE TATLI TÜKETİMİ YAPMAYIN”
İftarın hemen arkasından meyve tüketimi veya tatlı tüketimi yapılmasının, yapılan yanlışlardan olduğunu ifade eden Dr. Özatan, “İftarda mutlaka davetler olacaktır. Konya’daki, iftar davetlerinde önden çorba, arkasından bir ana yemek, arada bamya çorbası veya su böreği bununla birlikte sarma ikramları yapılır. Bunların hepsini tüketmek, gerçekten midemiz ve bedenimiz için oldukça sağlıksız olur. Bu noktada yapılabilecek en iyi seçim, önden mutlaka ılık bir çorba tüketimi, arkasından da bir etli yemek veya çok ihtiyaç duyuluyorsa, biraz bekleyip, bir dilim börek tüketimiyle iftar saatini geçirmek en sağlıklı olan öğünlerdendir” ifadelerini kullandı.
“SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTMAK VÜCUDA İŞKENCEDİR”
Yemek esnasında asitli içeceklerin veya hazır meyve sularını tüketmenin yanlış olduğunu vurgulayan Dr. Özatan, “Asitli içeceklere normal zamanda biz yer vermezken, Ramazan döneminde uzun açlığın arkasından, yine asitli içecek tüketimi, mide ve bağırsak problemlerine neden olacaktır. Sahura kadar ki geçen süreçte, başka sağlık sıkıntılarını da ortaya çıkartabilecektir. Diğer yapılan bir yanlış da, sahura kalkmamaktır. Ramazan döneminde, sahura kalkmadan orucumuzu tutmak, bütün bedenimize yaptığımız aslında bir işkencedir. Sahuru bizim için bir kahvaltı öğünü gibi değerlendirecek olursak, sahurda, midemizi ve bağırsaklarımızı çok yormayacak, hafif bir öğünü seçmek, en doğru davranış olacaktır” şeklinde konuştu.
“SAHURDA 1 LİTREYE YAKIN LİMON SIKILMIŞ VEYA TARÇIN EKLENMİŞ SU TÜKETİN"
Sahurda mutlaka, taze sıkılmış meyve suları ile mide ve bağırsak sorunlarını ortadan kaldıracak probiyotik içeren gıdalar tüketilmesi gerektiğini kaydeden Dr. Özatan, “Yine sahurda mutlaka bir litreye yakın limon sıkılmış veya tarçın eklenmiş su tüketimi yapmak gerekir. Bunu yapmak midemizin dinlemesine ve sindirim problemlerimizin ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Bu noktada, tüm vatandaşların sağlıklı bir beslenmede yapılanlardan çok yapılmaması gerekenleri dikate almalarını öneriyorum” diye konuştu.
Sahur ve iftarda beslenmenize dikkat edin
Özel Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Aslı Cemile Özatan, sahurda mutlaka bir litreye yakın limon sıkılmış veya tarçın eklenmiş su tüketimi yapmak gerektiğini söyledi.