Sahte ilaca dikkat!

14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü dolayısıyla Konya Eczacı Odası Başkanı Harun Kızılay bir basın toplantısı düzenledi. Kızılay, toplum ve birey sağlığının korunması bakımından doğru ilaç kullanımının önemini belitti.

Kızılay, eşdeğer ilaç kullanıma destek verilmesi gerektiğini ve internet üzerinden ilaç alımının güvenli olmadığını vurguladı.

“Eczacılar olarak toplum sağlığının iyileşmesi, mesleki olarak kendimizi geliştirmek, mesleki sorunlarımızı birlikte gidermek ve topluma daha iyi bir ilaç ve danışmanlık hizmeti verebilmek için çaba sarf ediyoruz” diyen Kızılay, “Biz eczacılar için birincil öncelik, tüm bireylerin sağlık hakkının eşit ve eksiksiz bir biçimde korunabilmesidir. Bu amaca hizmet etmeyecek herhangi bir değişimin tarafı ya da destekleyicisi olabilmemiz mümkün değildir. Bu perspektif ile sağlık alanının dönüşümünü takip ediyor ve müdahil oluyoruz” diye konuştu
DOĞRU TEDAVİNİN EN ÖNEMLİ ARACI İLAÇ
Birey ve toplum sağlığını korumada iyileştirici ve koruyucu sağlık hizmetlerinin önemli unsurlar olduğunu ifade eden Kızılay, “Doğru tedavinin en önemli aracı ilaçtır. İlaçlar tedavi edici işlevini ancak doğru kullanıldığında yerine getirirken, yanlış kullanımı ölüme kadar varabilecek sonuçlar oluşturacak, oldukça riskli bir üründür. Bu nedenle her ilaç bir uzman tarafından verilmeli ve bir uzmanın danışmanlığında kullanılmalıdır. Eczacınız ilacın tek ve gerçek uzmanıdır. Bu nedenle, her türlü ilacı kullanmadan önce, mutlaka eczacınıza danışmalısınız. İlacın nasıl kullanılacağı hakkında eczacınızın verdiği bilgilere uygun davranmalısınız. Aksi takdirde, ilaçlardan beklenen etkiyi göremeyeceğiniz gibi, tedavinizin yarım kalması ve hastalığınızın ilerlemesi gibi sağlığınız açısından son derece vahim sonuçlarla karşılaşabilirsiniz” diye konuştu.
EŞDEĞER İLAÇ KULLANIMI YAYGINLAŞTIRILSIN
İlaç kullanımı konusunda doğru ilacın, doğru zamanda, doğru dozda ve en uygun maliyetli tedavinin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Kızılay, “Akılcı ilaç kullanımı, sağlık politikalarının merkezinde durduğu gibi ülke ekonomisi ile de doğrudan ilişkilidir. Akılcı ilaç kullanımı elbette ki yalnızca ucuz ilaç kullanımı değildir. Ama eşdeğer ilacın hem hekimlerimiz tarafından reçete edilmesi, hem de hastalarımız tarafından tercih edilmesi, herkesin tedaviye ulaşılmasını kolaylaştıracaktır. Çünkü eşdeğer ilaç referans ürün ile eşit güvenliğe, eşit etkinliğe sahip olan ekonomik bir tercihtir. Eşdeğer ilaçlar ekonomik olmaları nedeni ile ilaca erişimi kolaylaştırır ve tedaviyi yaygınlaştırır. Bizler halk sağlığını güçlendirecek her türlü faaliyetin destekleyicisi bir örgüt olarak, eşdeğer ilaçların bireysel ve toplumsal faydaları konusunda halkımızı bilgilendirmek için çaba harcıyoruz. Doğru teşhis ve doğru tedavi yönteminin seçimi konusunda tek otorite hekimlerimizdir. Ancak aynı etkiyi gösterecek ilaçların seçimi konusunda uzman kişi eczacınızdır. Sizler de eczacınızın ilaç seçimine güveniniz ve eşdeğer ilaç kullanımının artmasının, hem sizin hem de toplumun sağlığı için son derece önemli olduğunu unutmayınız” ifadelerini kullandı.
İNTERNETTEN İLAÇ ALMAYIN
Toplum ve birey sağlığı için internet üzerinden satılan ilaçlara güvenilmemesi gerektiğine dikkat çeken Kızılay, internet üzerinden ilaç satışının yasak olduğunu ve dünyada sahte ilaçların internet yoluyla satıldığından dolayı bunun güvenli olmadığının altını çizdi. İnternetten satılan ürünlerin nereden satıldığını bilinmediğinden dolayı denetlemelerin yapılamadığını belirten Kızılay, internet üzerinden ilaç satışının yasaklanması konusunda gereken kanuni işlemlerin yapılması konusunda çalışmaların devam ettiğini söyledi.


MUSTAFA TURAN 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri