Şahin: Şimdi Veya İmkan Bulduğumuzda Türkiye'ye Yeni Anayasa Kazandıracağız

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi, Mehmet Ali Şahin, yeni anayasa hedefinden vazgeçmediklerini söyledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi, Mehmet Ali Şahin, yeni anayasa hedefinden vazgeçmediklerini söyledi. Şahin, "Şimdi veya imkan bulduğumuzda gelecekte Türkiye'ye yeni bir anayasa kazandırmayı mutlaka gerçekleştirmeyi düşünüyoruz" dedi. Şahin, 2015'te yapılacak genel seçimlerin 2014'te yapılacak cumhpurbaşkanlığı seçimiyle birleştirilmesine yönelik bir gündemlerinin olmadığını açıkladı.

Partisinin Bursa İl Başkanlığı tarafından düzenlenen temayül yoklaması için TÜYAP Fuar Merkezi'nde gazetecilere açıklamalarda bulunan Mehmet Ali Şahin, yeni anasaya çalışmalarını edğerlendirdi. Yeni anayasanın Türkiye'de temel hak ve özgürlük alanının genişletilmesi ve demokratik stardartların işletilmesi bakımından çok önemli olduğunu belirten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, geçen iki yıl süreye rağmen komisyonun ortaya anayasa koyamadığına dikkat çekti. Şahin, bir gazetecinin "Yeni anayasada uzlaşma olmazsa referandum yapılacak mı?" yönündeki sorusunu cevaplandırdı. Mehmet Ali Şahin şunları kaydetti: "Bu masa; sıfırdan yeni bir anayasa kurmak amacıyla oluşturuldu. İki yılı geride bıraktık, ancak yeni bir anayasanın metnini komisyonumuz ortaya koyamadı. Ancak yeni anayasanın 60 maddesini teşkil edecek bir mutabakat metni oluşturduğumuzu ifade edebilirim. Bazı siyasi partilerin daha sonra değerlendirmeleri sonucu bazı madde ve fıkralar ile ilgili tereddütleri olsa da biz 60 maddelik bir mutabakat olduğunu düşünüyoruz. Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘Hiç olmazsa bu 60 maddeyi yasalaştıralım’ diye yaptığı öneriye bazı siyasi partiler çok mesafeli yaklaştılar, hatta bazıları hemen reddetti. Ancak son açıklamaları ile Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu 60 maddenin yasalaşması konusunda ‘biz de olumlu düşünüyoruz’ şeklinde açıklamaları oldu. CHP, yetkili kurullarında görüşmek için bir süre istedi. Şuanda CHP bu konudaki cevabını bekliyoruz. Sanıyorum MHP, 60 maddeyle ilgili bir anayasaya değişikliğine destek vermeyecek."

"UZLAŞMA OLMAZSA NE OLACAĞINI ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE GÖRECEĞİZ"

Uzlaşma komisyonunun bir yandan çalışmalarına devam edebileceğini hatırlatan Şahin şunları söyledi: "Eğer yeni mutabakatlar olursa; 61, 62, 63 gibi her neyse. Onlarda ilave edilmek sureti ile anayasanın tamamı değilse bir kısmı değiştirilmesi anayasanın, Türkiye'nin temel hak ve özgürlük alanını genişletilmesi ve demokratik standartların yükseltilmesi bakımından önemli olduğunu düşünüyoruz. O yüzden ‘bunu yasalaştıralım’ dedik. Bu 60 madde ne getiriyor? 'acaba, vatandaşın hayatında ne gibi değişiklikler olacak?' sorusuna cevap verdiğimizde, çok önemli değişiklikler getirildiğini söyleyebiliriz. Türkiye'deki vatandaşların hayatında çok önemli değişikliklerin olduğunu görüyoruz. Biz AK Parti olarak düşüncemiz; 60 maddenin meclisten geçerek yasalaşmasıdır. ‘Böyle olmazsa ne olur?’ ‘Bir metin ortaya çıkmazsa ne olur?’. Önümüzdeki günlerde onu göreceğiz. Ama biz AK Parti olarak Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu hedefinden vazgeçmedik. Bizim en önemli hedeflerimizden bir tanesi budur. Şimdi veya imkan bulduğumuzda gelecekte Türkiye'ye yeni bir anayasa kazandırmayı mutlaka gerçekleştirmeyi düşünüyoruz."

"ERKEN SEÇİM YOK, ADAYLARIMIZI KASIM ORTASINDAN İTİBAREN AÇIKLARIZ"

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin geri çekilmesi konusunda gündemlerinde bir çalışma olmadığını belirten Şahin, bir gazetecinin, "2014 yılında Cumhurbaşkanlığı, 2015'te de seçimleri var. Genel seçimlerin 1 yıl geri çekilmesi gündeminizde mi? Böyle bir çalışma var mı?" sorusunu cevaplandırdı. Şahin, "Bizim gündemimizde böyle bir konu yok" dedi.
Temayül yoklamalarının ne zaman açıklanacağına yönelik sorusu da değerlendiren Mehmet Ali Şahin, şu ifadeleri kullandı: "Kasım ayının 9'unda kalan 14 büyükşehirde temayül yoklamaları yapılacak. Ayın 16-17'sinde de diğer 51 ilde yapılacak. Bu arada, Sayın Genel Başkanımız başkanlığındaki üst kurul bu temayül sonuçlarını ve tabii kamuoyu anketlerini de değerlendirmek suretiyle belediye başkan adaylarını bir bir tespit edip kamuoyuyla paylaşacak. Zannediyorum kasım ayının ortalarından itibaren belediye başkan adaylarımızı açıklamaya başlarız. Kasım 15 veya 20'sinde olabilir."

Bir gazetecinin "Biz bu işin ustasıyız, diyebilir misiniz?" sborusunu da cevaplandıran Mehmet Ali Şahin şunları söyledi: "Türkiye sürekli gelişiyor, değişiyor ve dönüşüyor. İnsan evde gözünün önünde büyüyen çocuğunun büyüdüğünü hiç fark etmez. Yurtdışında uzun süre bulunup Türkiye'ye gelen vatandaşlarımız bu değişimi çok yakınen görüyorlar ve tespit ediyorlar. Bursa'da yaşıyorsunuz bundan 10 yıl önceki Bursa ile şimdiki Bursa'yı lütfen kıyaslayın, Türkiye'yi kıyaslayın. Dolayısıyla vatandaşlarımız bu kıyaslamayı, bu mukayeseyi yapıyor ve seçimlerde de notunu veriyor. Gerçekten 30 Mart 2014 seçimleri Türkiye için önemli. AK Parti'nin özellikle yerel yönetimlerde ne derece başarılı olduğunun testi bakımından da önemli. Sorunun cevabını milletimiz sandıkta verecektir."

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri