Şahin: Erkek mağdur olsa onu da koruruz

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadına şiddet konusunu erkeklerle birliktre çözeceklerini erkeklerin mağdur olması durumunda onları da korıyacaklarını söyledi
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, temel eğitimde kız çocukları ve erkek çocukları arasındaki farkın 0.5'e düştüğünü açıkladı. Bakan Şahin, kadın şiddetine karşında 30 maddelik bir yada üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Bu yıl 48. düzenlenen Uluslararası Altın Portakal Film Festivali kapsamında ‘Kadına yönelik şiddet neden artıyor? Neler yapmalıyız?’ konulu ‘1. Antalya Kadın Zirvesi’ Dedeman Otelde düzenlendi. Programa katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 48. Uluslararası Antalya Film Festivali’nin temasının ‘Ve kadın dünyaya dokundu’ olduğunu hatırlattı. Kadının yaşamına daha çok dokunulması gerektiğini belirten Fatma Şahin, salondaki çocuk gelini temsil eden canlı mankene dikkat çekerek, “Çocuk yaşta okulda olacak çocukların asla evlendirilmemesi mücadelesi kadın erkek hepimizin mücadelesidir. Biz erkek de mağdur olursa onu koruruz ama bugünkü düzende kadının yaşam hakkıyla ilgili sorunlar üçüncü sayfa manşeti oluyorsa erkeklerle beraber bu sorunu çözeceğiz ondan sonra bir erkek mağduriyeti varsa kadınlarla beraber o sorunu çözeceğiz.” dedi.
Kadının toplumdaki yerini ve fırsat eşitliğini, siyaset, sivil toplum, yerel yönetimdeki temsil oranı ile şiddetle mücadele kriterlerine göre değerlendirdiklerini ifade eden Bakan Şahin, temel eğitimde kız çocukları ve erkek çocukları arasındaki farkın kapanarak 0.5'e düştüğünü açıkladı. Temel eğitimde kız ve erkek çocukları arasındaki okullaşma oranındaki farkın kapandığını, ancak bunun ortaöğretim ve üniversiteye de aynı oranda yansıtılması gerektiğini belirten Bakan Şahin, kız çocuklarının eğitiminin önündeki tüm engelleri kaldırmaya çalıştıklarını ifade etti.
Kadına yönelik şiddeti önlemek için eğitim ve ekonomik olarak kadınların güçlendirilmesi gerektiğini söyleyen “Şiddet bir sorundur. Bunu önlemek için bu iki bacağı güçlü şekilde güçlendirmeniz ve erkeklerdeki ataerkil bakış açısını değiştirmemiz lazım.” dedi. Kadına şiddetin temel eğitimde başladığını söyleyen Bakan Şahin, babanın gazete okuduğunu, annenin ise mutfakta tutulduğunu bir eğitim sisteminin olduğunu kaydetti. Bu eğitimin devam ettiği sürece sorunların çözülemeyeceğini belirten Bakan Şahin, "O yüzden Talim Terbiye Kurulu'nda toplumsal cinsiyetle ilgili bir komisyon oluşturuldu. Bütün kitaplara bu manada bakılıyor. Gazete okunacaksa kadın erkek beraber okuyacak, mutfağa girilecekse de kadın erkek beraber girecek." dedi.
Bakan Şahin, erkeğin evden uzaklaştırılmasına yönelik kanunun özellikle boşanma sürecinde yeterli olmadığına dikkat çekti. Emniyet Genel Müdürlüğü’nde şiddetle mücadele ve Cumhuriyet Savcılığı'nda özel birimlerin kurulması, bunlarla ilgili de izleme merkezleri oluşturulması gerektiğini ifade eden Şahin, bunlarla ilgili 30 maddelik bir temel yasa oluşturulacağını söyledi. Bakan Fatma Şahin, kadın meselesinin partilerüstü ve toplumsal bir mesele olduğunu belirtti. Altın Portakal Film Festivali’ni de değinen Bakan Şahin, festivalin kendisinden 2 yaş büyük olduğunu söyledi. Festival kapsamında dün gece düzenlenen 1979-1980 yıllarının ödüllerinin sahiplerine kavuştuğunu belirten Şahin, bu ödüllerin çok anlamlı olduğunu kaydetti.
"ANTALYA’DA GEÇİMSİZLİKTEN 2010 YILINDA 5 BİN 239 BOŞAMA VAR"
Tören katılan Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, 1991’den bu yana bin 857 kadının konuk evlerine sığındığını açıkladı. Kadın konuk evlerine sığınanların 445’inin, fiziksel şiddet, 74’ünün duygusal şiddet nedeniyle başvurduğunu belirtti. 2010 yılında ise bu rakamın 109 olduğunu belirten Vali Altıparmak, bugün de 137 kadının sığınma başvurusunda bulunduğunu kaydetti. Töre ve istenmeyen evlilik açısından 2011 yılında hiç başvuru olmadığını söyleyen Altıparmak, boşanma açısından Antalya’nın kötü bir durumda olduğunu kaydetti. "Zira fena muameleden başvuru az ama geçimsizlikten sadece 2010 yılında 5 bin 239 boşama var. Rakam çok yüksek." diyen Altıparmak, şiddetin her türlüsüne karşı olmak gerektiğini söyledi.
Konuşmaların ardından Bakan Fatma Şahin Antalya Valiliği Özürlüler İletişim Merkezi’ni ziyaret etti. Burada merkez hakkında bilgi alan Bakan Şahin, çocuklarla bir süre sohbet etti

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Politika Haberleri