Sağlıkta şiddeti bitirin

Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca, “Yaptığmız çalışmada meslektaşlarımızın yüzde 73'ü bir şekilde şiddete maruz kaldıklarını ifade etmişlerdir. Bu çok üzücü bir durumdur” dedi

Hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar, Konya’da sağlık çalışanları tarafından kınandı. Konya Tabip Odası odası öncülüğünde düzenlenen basın açıklaması hastanede uğradığı bıçaklı saldırıda yaşamını yitiren  Dr. Ersin Arslan adına yapılan parkta yapıldı. Basın açıklamasına Konya İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Küçükkendirci, Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca, STK temsilcileri, hekimler ve sağlık çalışanları takıldı. Grup adına açıklamayı  Dr. Seyit Karaca yaptı. Son 15 yılda sağlık alanında önemli işlerin başarıldığını ifade eden Karaca, “Ancak, gelinen güzel noktaya gölge düşüren, sağlık çalışanlarının şevklerini kıran, kısmen hekimlerde ve sağlık çalışanlarında meslek veya branş değiştirmelere yol açan bazı olaylar da bu süreçte artış göstermiştir. Maalesef  ‘sağlıkta şiddet’ diye bir olgu bu ülkenin gündemine girmiştir. Bunun son örneği de; Iğdır'da görev yapan üroloji uzmanı Dr. Serkan Yarımoğlu rneslektaşımızın yaşadığı olaydır. Meslektaşımız, 28.09.2017 günü sabahı hastayı muayene etmiş, gerekli tetkik ve tahlilleri istedikten sonra bil de psikiyatri limanına görünmesini istemiştir. Daha sonra muayene odasına gelen hasta tarafından bıçak darbeleri ile ağır şekilde yaralanmış olup acil olarak operasyona alınmıştır. Sağlık durumunun giderek iyiye gidiyor olması tek tesellimizdir. Maalesef bu, durum ilk değildir, son olması da en büyük dileğimizdir” ifadelerine yer verdi.

CAYDIRICI CEZALAR VERİLMELİ

“Her gün birçok meslektaşımız aldığı hizmetin değerini bilmeyen magandaların şiddetine maruz kalmaktadır” diyen Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü: “Odamız tarafından geçtiğimiz aylarda sahada yaptırdığımız ve 325 hekimin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz çalışmada meslektaşlarımızın yüzde 73'ü bir şekilde şiddete maruz kaldıklarını ifade etmişlerdir. Bu çok üzücü bir durumdur. Bundan daha da üzücü olanı meslektaşlarımızın yüzde 70'i çeşitli sebeplerle konuyu adli sürece taşımamışlardır. Taşımamaya ilişkin bazı sebepler mazur görülebilir ama şiddete maruz kalan meslektaşlarımızın yüzde 80'i hukuki süreçlerden umutlu olmaması nedeniyle olayı adli sürece taşımadığını beyan etmiştir. Bu durum meselede sözün bittiği, eyleme geçilme zamanının geldiğinin en açık göstergesidir. Ulusal düzeyde de hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik saldırı haberlerine daha fazla rastlamaya başladık. Üzülerek söylemeliyiz ki bu durum gerçekten kaygı verici olduğu kadar biz hekimler ve sağlık çalışanlarını derinden üzmektedir. Bizler, sağlık çalışanı ve vatandaş arasındaki diyaloğu güçlendirerek hekimlerin ve şiddet sağlık çalışanlarının maruz kaldı olaylarının önüne geçilebileceğini savunuyoruz. Sağlıkta memnuniyet ölçümlemesi yaparken sadece hasta memnuniyetine değil artık çalışan memnuniyetine de odaklanılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu açıdan Sayın Sağlık Bakanımızın bu menfur olayın olaydan hemen sonra izlediği yöntemi ve meslektaşımıza yapılan saldırı konusunda çizdiği yol haritasını ye olayı çözme konusunda attığı adımları doğru bulduğumuzu ve takdirle karşıladığımızı ifade etmek istiyorum. Tüm Milletvekillerimize çağrımız, ilk fırsatta sağlık çalışanlarına yapılan sözlü, fiili her türlü saldırıya verilecek cezaların en ağır şekilde artırıldığına dair yasama çalışması yapılmasıdır. Halkımızdan isteğimiz, sağlık çalışanların da kendileri gibi etten-kemikten varlıklar olduğunun şuurunda olarak, tedavi süreçlerinde onlara destek olmaları. teşekkür etmek bir yana, hizmet alma ahlakı gelişmemiş ve sözlü fiili şiddete başvuran kişilerle karşılaştıkları zaman onlara, bu yaptıklarının yanlış olduğunu hatırlatmaları, sağlık çalışanlarına destek olmaları ve çocuklarını bu kültürle yetiştirmeleridir. Hekimlere ve sağlık çalışanlarına zarar verenler bizlerin gözünde eşkıyadır. Şehir eşkıyalarının yapmış olduğu tüm saldırıları kınıyor ve lanetliyoruz. isteğimiz şehir magandalarına en kısa sürede bir çözüm bulunması ve caydırıcı cezalarla buna benzer vahim saldırıların bir dalın olmayacak şekilde hayatımızdan çıkmasıdır.” 

HÂLİD ŞEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri