Konya İl Genel Meclisi, Eylül ayı toplantılarında son günlerde artan kadına yönelik şiddet olaylarına Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun raporuyla bir kere daha dikkat çekti. Komisyonun Temmuz ayı içinde 3 ilçede yaptığı çalışmada, şiddetin sebebi sadakatsizlik olarak öne çıktı.
Konya İl Genel Meclisi, ikinci oturumunu Ali Selvi başkanlığında açtı. İhtisas Komisyonlarının Temmuz ayında yaptıkları çalışmalardan oluşan raporlarla sulama, tamamlanan yatırımlar, afet bölgelerindeki acil durum arzeden yerlerde yapılan çalışmalar ve turizm konularının irdelendiği birleşimde, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun Taşkent, Hadim, Bozkır’da yaptığı “Kadına ve Çocuğa Yönelik Şiddetin Sebepleri ve Çözümü” konulu raporu gündeme geldi.
Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun raporunu Komisyon üyesi Tevfik Orkun Ünler okudu. Ünler, Komisyon Başkanı Safinaz İğneli ve üyeler Ali Sait Öztürk, Mustafa Horoz ve Mustafa Erdem ile birlikte yaptıkları çalışmada, aile içi şiddetin gizlendiğini, eşlerin aileleri ile ilgilenmedikleri ve eşlerine sadakat göstermedikleri için kadın eşin de sadakatinin zedelediğini, bunun ise aile içi şiddet vakalarına sebep olduğunu tespit ettiklerini söyledi.
Ünler, “İlçelerde kız çocuklarının gayri resmi evliliklerinde erkeklerin evlerini terk etmesi boşanmaları kolaylaştırmış, sağlıksız evlilikler aile içi şiddeti doğurmuştur. İlçe müftülükleri, vaaz ve sohbetlerde, aile içi şiddetin önlenmesi konusunda merhametin aile içinde başlayacağı, çocukların merhamet görmeleri halinde merhamet gösterecekleri, bunun da şiddeti önleyeceğine vurgu yaparak, kaymakamlıklar işbirliğiyle aile imamlığı uygulamasına geçmişlerdir. Bu uygulama ile imamlarımız sadece camide değil dışarıda da hizmet vermekte, aileleriyle ev ziyaretleri yaparak, problemli ailelerin sorunlarını dinleyip katkıda bulunduklarını beyan etmişlerdir” dedi.
Toplumun aile içi şiddet konusunda giderek bilinçlendiğine dikkat çeken Ünler, hak arama eğiliminin de arttığını kaydetti. Ünler, aile içi şiddet vakalarında psikolojik sorunların ihmal edilmemesi gerektiğinin de altını çizdiği raporda, şiddet gören eş ve çocukların barınmalarının ilçe sınırları dahilinde sağlanması ve bunun yerel yönetimler bazında çözüme kavuşturulması gerektiğini bildirdi.
(MERHABA)