Sağlıklı yaşam için spor yapın

Havaların ısınmasıyla birlikte bir çok insan sağlıklı yaşamak ya da kilo vermek için spor yapmaya başladı. Kimileri spor salonlarını tercih ediyor, kimileri de yerel yönetimlerin sağladığı imkanlardan yararlanarak egzersiz yapıyor.

Dünya nüfusunun önemli bir bölümü, yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu oluşan hastalıklarla mücadele ederken Anadolu Ajansı da sağlıksız beslenmenin sonucu ortaya çıkan obeziteye karşı, Sağlık Bakanlığı'nın desteğinde bir kampanya başlattı.

Vücut Geliştirme Fitness ve Bilek Güreşi Federasyonu Başkanı Niyazi Kurt, insanların spor salonlarına sağlıklı olmak, kilo vermek ya da bir takım sağlık sorunlarından oluşan problemlerini gidermek için gittiklerini söyledi.

Kurt, "Türkiye'de profesyonel ve yarışmacı boyutta spor yapan kitle, Türkiye genelinde spor salonu ve fitness salonlarına giden kitlenin yüzde 2'sini oluşturuyor" dedi.

Salon seçerken, dikkat edilecekler

Spor yapacaklara uyarılarda bulunan Kurt, şunları kaydetti:


"İnsanlar şunu unutmasın, spor yaptıkları salonlar gelişi güzel salonlar olmamalı. Federasyonumuzdan belgelerini tamamlamış, en az 2. kademe antrenörlerin bulunduğu spor merkezlerini tercih ederlerse, çalışmalarına ayırdıkları zamanda daha verimli sonuçlar elde ederler. Çünkü, bilinçsiz sadece ticaret maksadıyla, biraz spor yapmış bir sürü insan, mahalle aralarında kenarda köşede işletme açıyor. Sonucunda da bu spor salonlarında antrenman programını hazırlayan kişiler, konuya hakim olamadıklarından çoğu zaman istenilen sonuçlar elde edilemiyor. Biz antrenörlerimize, beslenmeden antrenman çalışmalarına planlamasına kadar tüm detayları öğretiyoruz. Gerekwn kriterlere sahip bir salona gidildiğinde ve doğru antrenörle çalışıl elde edilen sonuçlar her zaman daha hızlı ve kaliteli oluyor. Aynı zamanda gelen insan da bilinçleniyor. Yani kişi spor yapmayı bıraksa, salona devam etmese bile en azından nasıl beslenmesi gerektiğini, nelere dikkat etmesi gerektiğini, haftada 3-5 kez yürümesi gerektiğini öğreniyor ama yeterli düzeyde ve sayıda antrenörü olmayan bir salonda insanların bunları öğrenmesi ve uygulaması mümkün olmuyor."

"Öğle tatilinde koşup, işe gidiyorum"

Salonlara gidemeyen ya da açık havada spor yapmak isteyenler insanlar da yerel yönetimlerin sağladığı imkanlardan yararlanıyor. Sabah erken saatlerde koşanların yanında, öğle paydosunu spor yaparak geçiren ya da iş çıkışında belediyelerin sağladığı tesislerde egzersiz yapan kişiler de var. Kimi zayıflamak için, kimi kondisyon için, kimi de sadece mutlu olmak için spor yapıyor.

Anıttepe Spor Tesisleri Koşu Parkuru'nda egzersiz yapan 35 yaşındaki Serpil Özgür, sağlıklı yaşam ve daha mutlu bir hayat için spor yaptığını söyledi. Spor yaptığı zaman, günün daha çabuk geçtiğini belirten Özgür, "İş yerimin anlaşmalı olduğu bir spor merkezi var. Ancak ben her gün buraya gelmeyi tercih ediyorum. 45 dakika boyunca yaz, kış yağmur çamur demeden koşuyorum. Koştuğumda yorulmuyorum, kendimi daha mutlu ve hareketli hissediyorum. Tavsiyem, herkes yürüsün" diye konuştu.

Turgay Aslan da her gün düzenli olarak spor yaptığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Her gün bu parkurda 25 tur koşuyorum. 10 kilometre koşunca, günüm çok güzel geçiyor. Sadece kilo vermek için spor yapmıyorum. 45 yaşındayım ama spor yaptıktan sonra yükselen metabolizma hızımla birlikte çok daha enerjik oluyorum. Endorfin hormonu salgılanıyor, daha mutlu ve genç hissediyorum. Sporu bir yaşam biçimi haline getirirseniz ne siz onu bırakabilirsiniz, ne de o sizi" .

Öğle paydosunda, spor yapmak için Anıttepe Spor Tesisleri Koşu Parkuru'na gelen 47 yaşındaki Elif Güner, şöyle konuştu:

"Her gün öğle tatilinde bu parkura geliyorum, spor yaptıktan sonra üzerimi değiştirip işe gidiyorum. Öğle tatilimi burada geçiriyorum. Diyetisyen ya da antrenör tavsiyesiyle değil daha sağlıklı olmak ve formda kalmak için koşuyorum. Günde 45 dakika yürüyorum, 15 dakika da egzersiz aletlerinde çalışıyorum. Spordan sonra kendimi daha mutlu ve enerjik hissediyorum."

"Spordan sonra hımbıl hissetmiyorum"

Alican Çolak da daha formda ve zinde olmak için spor yaptığını dile getirdi. 17 yaşındaki Çolak, "Kondisyonumu artırmak için her gün yaklaşık yarım saat yavaş tempoda koşuyorum. Daha sonrada bir kaç fizik hareketi çalışıyorum. Spor yapınca dinç kalıyorum, günüm daha güzel geçiyor. Spor yaptığım için mutlu oluyorum" dedi.

Anıttepe Spor Tesisleri Koşu Parkuru'na zayıflamak için geldiğini anlatan 18 yaşındaki Aybüke Kanık da, "Zayıflamak için geliyorum buraya. Yaz geliyor, hedefim, 8 kilo vermek. Her gün yaklaşık 1 saat spor yapıyorum. 8-10 tur koşuyorum, 15-20 dakika da aletli cimnastik yapıyorum. Günün sonunda kendimi daha zinde hissediyorum. Spordan sonra hımbıl hissetmiyorum" şeklinde konuştu.

15 kilo vermeyi hedeflediğini söyleyen 22 yaşındaki Eda Bedir ise, "Herhangi bir doktor tavsiyesi ya da antrenör programıyla koşu parkuruna gelmiyorum. Koşmuyorum sadece hafif ritmli yürüyüş yapıyorum. Toplamda 15 kilo vermeyi hedefliyorum. Spor yapıp, buradan çıktığımda motive olmuş, daha güzel bir gün geçirmiş oluyorum" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri