RÖPORTAJ MEHMET AKİF SÜTÇÜ
KONYA’NIN PAYI DÜŞÜK
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) BYK Başkanı Kazım Yanar, Konya turizminin son durumu hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Türkiye’ye son 7 ayda 20 milyon turistin geldiğini ifade eden Yanar, Konya’nın bu rakamın ortaya çıkmasında katkısının çok az olduğunu söyledi. Yanar Konya’ya Ocak-Ağustos arası dönemde 1 milyon 100 bin turistin geldiğine dikkat çekti.
4 HASTANE BİR ARAYA GELİYOR
Konya’da sağlık turizmini de geliştireceklerini ifade eden Yanar, “Kamu Hastaneleri Birliği ile yeni bir proje başlattık. 4 hastane bir çatıda birleşip yurt dışından hasta getirme yönünde sağlık turizmini geliştirmeyi hedefliyoruz. En umutlu olduğumuz konu bu oldu. Çünkü; yurt dışından gelen hastaları özellikle Afrika ve Türk devletlerine ağırlık vereceğiz. Bütün yoğunluk ve enerjimizi buna verdik” dedi.
TANITIM FİLMİ ÇEKİLECEK
Konya’nın tanıtılmasına yönelik Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA)’dan 75 bin liralık destek aldıklarını kaydeden Yanar, “Bu projeyi ihaleye çıkardık. İhaleyi kazanan firma Konya’nın tanıtım filmini çekecek. Süre kotası da serbest olacak. Bu filmi gücümüzün yettiği kadar uzak ülkelere göndereceğiz” diye konuştu.
*Konya turizm sektörü Konya’nın neresinde?
-Konya’daki turizm sektörü istatistik verilerle açıklanamayacak kadar küçük. Henüz o derece bir ilerleme kaydetmedik. 2014’ün 7 ayında Türkiye’ye 20 milyon turist geldi. Yüzde 31’i İstanbul ve Antalya, yüzde 12’si Muğla ve ilçeleri, geri kalanı da diğer iller oluşturuyor. Konya’nın kayda değer bir istatistik verisi yok. Ocak-Ağustos arası Mevlana’ya 1 milyon 100 bin, Arkeoloji Müzesi’ne ise 4 bin 305 turist geldi.
TURİST OLARAK GÖRMÜYORUZ
*Yaz sezonundan yavaş yavaş çıkılıyor. Bu Konya turizmini nasıl etkiler?
-Mevlana’dan başka turist çekebilecek müze ve tarihi güzelliğimiz var ama turist çekemiyoruz. Sille, Kilistra, Hadim Mağaraları ve Çatalhöyük ise maalesef tanıtım yetersizliğinden dolayı ilgi yok. Bugün Çatalhöyük’e bir turist geldiği zaman sosyal ihtiyaçlarını dahi gideremiyor. Tanıtım eksiliği de buna birleşince turisti çekemiyoruz. Yaz sezonuyla birlikte okulların kapalı olması kış mevsimine göre turist potansiyelini yükseltiyor. Biz sadece Mevlana dedik ve bunun sonuçlarını katlanıyoruz. Turist sadece Mevlana’yı görüp gidiyor. Mevlana’ya gelenleri biz turist olarak görmüyoruz. Çünkü Mevlana’ya girişte bilet parasını ödüyor ve başka bir şey yapmıyor.
KENDİMİZİ ANLATAMADIK
*Konya turizminin genel sorunları nelerdir?
-Tur operatörlerine yeterince kendimizi anlatamadık. Suçlu aramamak lazım. Herkesin bunda rolü var. Artık tur operatörleri Konya’yı ikinci plana atıyor. Konya’ nın turizmini o kadar küçümsediler ki Antalya’dan Kapadokya’ya götürdüğü turistleri Konya’ya zoraki sokuyorlar. Bizim birçok tarihi güzelliğimiz var dediğimizde ‘Biz akşam turisti nerede oyalayacağız’ diyorlar. Turistlerin otelde yatmak için Türkiye’ye gelmediğini söylüyorlar. Onlar da haklı sosyal etkinliğimiz oldukça zayıf. Bugün Urfa’da bir Sıra Gecesi Urfa’nın tarihinden daha çok dikkat çekiyor. Orada turist kalmak istiyor ama Konya’da sosyal bir çalışma olmadığı için turistler günübirlik bile değil saatlik şehrimizi ziyaret ediyor.
*Turizm sektörünün son durumu hakkında da bilgi verir misiniz?
-Mevlana Müzesi'ndeki çalışmalar devam ediyor. Müze bahçesinin yan tarafına yeni bir Konya Müzesi ve İslam Müzesi yapılacak. Burada yüzyıllar öncesindeki tarihi eserler sergilenecek. Artık Mevlana’dan çıkan bir turist bu müzeleri de ziyaret ederek, Konya’da biraz daha fazla tutulacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in müzeler hakkında verdiği bir söz var ama çalışmalar devam ediyor. En kısa sürede müzelerin açılmasını umut ediyoruz.
SAĞLIK TURİZMİ GELİŞECEK
*Konya’da “inanç turizmi” ön plana çıkıyor. Bunun yanında başka bir turizm faaliyeti yapılabilir mi?
-Konya’da inanç turizminin yanında başka alternatiflerimiz de var. Göreve geleli 6 ay oldu ve son 3 aydır Kamu Hastaneleri Birliği ile yeni bir proje başlattık. 4 hastane bir çatıda birleşip yurt dışından hasta getirme yönünde sağlık turizmini geliştirmeyi hedefliyoruz. En umutlu olduğumuz konu bu oldu. Çünkü; yurt dışından gelen hastaları özellikle Afrika ve Türk devletlerine ağırlık vereceğiz. Bütün yoğunluk ve enerjimizi buna verdik. Hastanede çalışanlara kadar dil eğitimi verilecek. Çünkü; en büyük sorun dil oluyor. Hastanelerimizdeki teknoloji Avrupa ile yarışacak şekilde. Fakat bir yabancı hasta geldiği zaman iletişim sorunu yaşanıyor. Derdini anlatamadığı için memnun kalmıyor. Saolsun Gökhan Darılmaz hocamız 25-30 arası personeli Arapça, İngilizce ve Fransızca dil eğitimi verdirdi. Uzun lafı kısası sağlık turizmini yine sağlıklı bir şekilde sarılırsak başarılı oluruz.
KONYA’YI DÜNYA TANIYACAK
*Konya turizminin gelişimine yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
-26 Eylül’de 14 kişilik turizm heyeti gelecek. Aynı gün 2 aydır üzerinde çalıştığımız İspanya heyeti gelecek. Heyetleri Mevlana, Çatalhöyük, Beyşehir Gölü, Eşref Hoca Camii, Eflatun Pınarı, Karaman, Karadağ gibi tarihi ve doğa güzelliklerini tanıtacağız. Elimize bu fırsat geçti. En iyi şekilde değerlendirerek Konya’mızı tanıtacağız. MEVKA’nın desteği de çok oldu. Konya’nın tanıtı ile ilgili maddi ve manevi bütün kapılarını bize açtılar. Konya’nın tanıtım projesi başladı. 75 bin liralık bütçe çıkarıldı. Tanıtım filmleri yapılarak gidebildiğimiz kadar ülkelere ulaşarak, Konya’yı tanıtacağız. İhale aşamasına geçildi. En kısa sürece başlanacak. TÜRSAB sadece dernek gibi görünüyordu. Kendimizi şimdi ispatladık. Konya Valiliği ile görüşmelerimiz neticesinde “Konya Tanıtım Vakfı” kuracağız. Turizm İl Kültür Müdürlüğü ile uyum içerisinde çalışıyoruz.
*Son olarak eklemek istedikleriniz?
-Bizim maddi bir çıkarımız yok. Konya ve esnafı için ne yapabilirsek yanımıza kar olarak kalacaktır. Konya’ya bir şeyler kazandırabilirsek ne mutlu bize. Şu an gün yetmiyor. Yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Konya’nın tur operatörlerine biraz daha destek sağlaması gerekiyor. Tur rehberleri turistleri yönlendirmektedir. Konya’da 6 bin yataklı otel kapasitesi var ve bu sayı çok az. Elimizde turizm değerleri varken, geliştirmemiz gerekiyor. Tur şirketleri ile uyum içerisinde çalışırsak Konya kazanır. Siyasi bir amaç gütmeden de Konya’daki kurumlarla uyum içerisinde çalışıyoruz.
Kazım Yanar kimdir?
1964 yılında Konya’nın Çumra ilçesi Küçükköy doğumlu olan Yanar, ilköğretimini burada tamamladıktan sonra 1986 yılında Çukurova Üniversitesi İktisadi İdari Program Bölümü’nden mezun oldu. 1993 yılından beri turizm camiasının içerisinde yer alan Yanar, 10 yıl Afrika’nın çeşitli ülkelerinde çalıştıktan sonra Konya’ya geri döndü. Konya’da 3, İstanbul’da da 1 acentası olan Yanar, bu yılın Mart ayından beri TÜRSAB Başkanlığı görevini yürütmektedir. Yanar, evli ve 4 çocuk babasıdır.