Sağlık sektörü çözüm arıyor

Beşincisi düzenlenen Sektörel Ekonomi Şurası’nda özel sağlık sektörünün sorunları da ele alındı. Aralık ayı başında TOBB’da yapılan 5. Sektörel Ekonomi Şurası’nda özel sağlık sektörünün sorunları da ele alındı.
Türkiye Sağlık Kurumları Meclis Başkanı Dr. Seyit Karaca, sektör meclisi tarafından belirlenen 5 ana sorunu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu moderatörlüğünde yapılan toplantıda, Başbakan Yardımcısı ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’e iletti.
TOBB Türkiye Sağlık Kurumları Meclis Başkanı Dr. Seyit Karaca, “Sorunların açılımında, Türkiye sağlık hizmetleri finansman modelinin mevcut yapısı ile hizmetin sürdürülebilirliği ciddi riskler taşımaktadır. Dünyadaki diğer sistemlerle kıyaslandığında çok geniş bir teminat kapsamına sahip olan sistemimizde SGK (kamu kaynakları), oluşan hizmet bedelini ödemekte yetersiz kalmakta, sübvanse edilmesi gereken miktar her yıl artmakta ve bu yapı sürdürülebilir nitelik arz etmemektedir. Kamu ve özel hizmet kuruluşlarının giderlerini karşılayabilmek için gereksiz sağlık hizmeti tüketimine yol açmaları, bu sağlıksız yapının doğal bir sonucudur. Mevcut durumun bir diğer riski de hizmet kalitesinin giderek kötüleşmesidir” dedi.
Dr. Seyit Karaca çözüm için şu önerilerde bulundu:
• Sağlıkta uygulanan teminat paketinin kapsamı (devlet tarafından karşılanan sağlık
hizmetlerinin tümü) ülke gerçekleri göz önünde bulundurularak daraltılmalı,
• Fark ücretlerinin sınırlandırılması yerine, fark ücret sınırı tamamen kaldırılmalı, her dönem başında hastaneler alacakları fark ücretlerini deklare etmeli veyıl sonuna kadar değişiklik yapmamalı,
• Bireylerin ödeyeceği fark tutarlarını ikinci bir sağlık güvencesine kavuşturan ve
SGK Kanunu’nda da yer alan Tamamlayıcı Sağlık Sigortası yaşama geçirilmelidir.”
Sağlık Uygulama Tebliği (SUT), Hizmet bedellerini oluşturan SUT fiyat tarifesi gerçek maliyetler esas alınarak hazırlanmadığını kaydeden Dr. Seyit Karaca, “Beş yıldır bu fiyatlarda herhangi bir artış yapılmamış olmakla birlikte bazı işlemlerde düşürülmesi dahi söz konusu olmuştur” diye konuştu.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri