‘sağlık Kongresine Getirilen Kısıtlama Turizme Yarardan Çok Zarar Verir’

Sağlık Bakanlığı’nın, yaz aylarında kıyı bölgesinde yer alan otellerde tıp kongresi düzenleme yasağını üç aydan beş aya çıkarmasına turizmcilerden sert tepki geldi. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı (TÜROFED) ve...

Sağlık Bakanlığı’nın, yaz aylarında kıyı bölgesinde yer alan otellerde tıp kongresi düzenleme yasağını üç aydan beş aya çıkarmasına turizmcilerden sert tepki geldi. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı (TÜROFED) ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, tıp kongrelerine getirilen kısıtlamanın yarardan çok zarar getireceğini söyledi. Bakanlık tarafından yeni bir düzenlemeyle, resort otellerde daha önce Haziran-Eylül dönemi arasında tıp kongresi düzenleme yasağının değiştirilerek, bundan sonraki süreçte 15 Mayıs-15 Ekim tarihleri arasında yapılması kararının alındığını hatırlatan İşler, bu durumun ‘yasakçı’ bir zihniyete yol açacağını ifade ederek hükümeti bu konuda sağduyulu olmaya davet etti.

‘BU ANLAYIŞ, TURİZMİN GELİŞMESİNE ENGEL OLUR’

Turizm sektörü olarak daha demokratik ve özgür bir pazar ekonomisine sahip olmaları gerektiğini vurgulayan İşler, yasakçı anlayışın hukuk dışı ve merdiven altı üretimlerin büyümesine yol açacağını, bu düşüncenin de turizmin ilerlemesine engel olacağının altını çizdi. İşler, “Serbest pazar ekonomisine sahip ülkemizde turizm sektörü olarak daha demokratik ve özgür bir pazarlama ortamına sahip olmamız gerektiğine inanıyorum. Eğer, yasakçı bir zihniyetle kararlar alırsak bu durum, beraberinde yasa dışı bir takım işleri, hukuksuzluğu ve merdiven altı üretim ve çözümlerini arttıracağını düşünüyorum. Böylece, halkın kanunlara karşı gelmesine neden olan bir yapı oluşmuş olur. Bu zihniyetle, turizmin ilerlemesi mümkün olmaz. Sonuç olarak hepimizin ortak amacı, suiistimalleri yok etmek. Bu hedefimize doğru yol alırken, bu tip yasaklamalarla bir sonuca varamayacağız kanısındayım. Var olan suiistimalleri yaşamın doğal akışına uygun olarak düzenleyerek, ancak ortadan kaldırabiliriz. Kısacası; yasaklama yerine, mevcut olan pozisyonu değerlendirerek düzenleyici birtakım yaptırımlar ortayakoymak daha faydalı olur.’’ şeklinde konuştu.

‘KİŞİ HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ OLUMSUZ ETKİLENİR’

Kongre yasağının üç aydan 5 aya uzatılmasına ilişkin yapılan bu uygulamanın, ülkeye ve turizme pozitif etki yapacağını; fakat insan hak ve özgürlükleri açısından olumsuz durumlar oluşturacağını savunan İşler, şöyle devam etti: ’’İç pazar yerine dış pazarda döviz girdisi olarak turistlere pazarın ayrılması, ülke ve turizm menfaatlerine önemli katkı yapacaktır. Aynı zamanda, biz tıp kongrelerini 15 Mayıs-15 Ekim tarihleri arasında düzenlediğimizde, iç pazardaki insanlar da geleceklerdir. Fakat, dış pazarda döviz girdisinde ve turist sayısında eksilmeler olacaktır. Böyle bir uygulamanın getirilmesi mantıklı gibi görünüyor; ama diğer taraftan insan hak ve hürriyeti, özgürlükleri açısından insanların iş yapış biçimlerine göre tercih sebeplerini ortadan kaldırmakla birlikte kişi hak ve özgürlüklerine karşı bir kısıtlama getirilmiş olur.’’

‘KAR EDERKEN İMAJIMIZ ZARAR GÖRMESİN’

ETİK Başkanı İşler, turizmi 12 ay boyunca sürdürülebilir bir sektör haline getirmek için kış döneminde doluluk oranları düşük olan kıyı bölgelerde yer alan tesislerde yapılan bu uygulamanın, hukuk ve demokrasi açıdan çok iyi ele alınması gerektiğini ifade etti. Yabancı sermaye ile çalışan çok sayıda ilaç firmaları ve yatırımcıların olduğunu dile getiren İşler, “Bu yatırımcıların gözünde Türkiye, bu uygulamayla birlikte kişi hak ve özgürlüklerinden yoksun, demokrasinin gerekliğini yerine getiremeyen bir ülke görünümüne bürünür. Aynı zamanda, dış ülkelere karşı verilmiş bu kötü izlenim, ülkeye genel ve turizm anlamında getireceği kar yanında daha çok zarar verebilir. Bu açıdan, bu iki durum arasındaki noktayı iyi ölçmek gerekmektedir. Çünkü hepimiz, ülkemizin genel açıdan ve turizm sektörü yönünden her zaman gelişmesini istiyoruz. Gelişirken de mevcut hukuk, demokrasi anlayışımızdan, kişi hak ve özgürlüklerimizden ödün vermemek, arzu ettiğimiz en büyük amaçlarımızdan birisidir.’’ şeklinde konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri