Sağlık harcaması vatandaşın cebini yakıyor

Türkiye'de Sağlık Stratejileri ve Harcamalar raporuna göre fatura vatandaşa kesiliyor.

Türkiye’de Sağlık Stratejileri ve Harcamalar raporuna göre fatura vatandaşa kesiliyor. 2009'da cebinden 8 milyar lira harcayan vatandaşın giderlerinin bu yıl sonunda 15 milyar lirayı bulması bekleniyor. Tür­ki­ye­’de Sos­yal Gü­ven­lik Ku­ru­mu açık­la­rı­nın son dört yıl­da ye­ni­den ar­tış eği­li­mi­ne gir­me­si­nin fa­tu­ra­sı, 2008 yı­lın­da uy­gu­lan­ma­ya baş­la­nan Sağ­lık­ta Dö­nü­şüm Prog­ra­mı­’na rağ­men va­tan­da­şa ke­sil­me­ye baş­lan­dı.

İs­tan­bul Ser­best Mu­ha­se­be­ci Ma­li Mü­şa­vir­ler Oda­sı­’nın  (İSM­MMO) ha­zır­la­dı­ğı “Tür­ki­ye­’de Sağ­lık Stra­te­ji­le­ri ve Har­ca­ma­la­r” ad­lı ra­po­ra gö­re va­tan­da­şın ce­bin­den çı­kan sağ­lık har­ca­ma­la­rı tu­ta­rı 14 mil­yar li­ra­ya ula­şır­ken 2014 yıl so­nu iti­ba­riy­le 15 mil­yar li­ra­yı bu­la­ca­ğı kay­de­dil­di.

SGK AÇIĞI BÜTÇEYİ ZORLUYOR

İSM­MMO ra­po­ru­na gö­re, 'Sağ­lık­ta Dö­nü­şüm Prog­ra­mı'nın res­men uy­gu­lan­ma­ya baş­lan­dı­ğı 1 Ekim 2008'den son­ra­ki ve­ri­le­re gö­re de bir ke­si­min ka­ra­de­lik ola­rak ad­lan­dır­dı­ğı sos­yal gü­ven­lik açı­ğı ko­nu­sun­da gi­de­rek be­lir­gin­le­şen ne­ga­tif tab­lo büt­çe­yi zor­lu­yor. 2009 yı­lın­da 28.7 mil­yar li­ra olan Tür­ki­ye'nin sos­yal gü­ven­lik açı­ğı, 2011'de 16.2 mil­yar li­ra­ya düş­tük­ten son­ra ye­ni­den çı­kı­şa geç­ti. Açık, Ge­nel Sağ­lık Si­gor­ta­sı uy­gu­la­ma­sı­nın zo­run­lu ha­le ge­ti­ril­di­ği 2012'den iti­ba­ren yük­se­le­rek 17.2 mil­ya­rı, 2013 yı­lın­da ise 19.6 mil­yar li­ra­yı bul­du. 2014 yı­lı SGK açık bek­len­ti­si ise 21.5 mil­yar li­ra.

BÜYÜK RİSK BEKLENİYOR

Ra­po­ra iliş­kin de­ğer­len­dir­me­de bu­lu­nan İs­tan­bul Ser­best Mu­ha­se­be­ci Ma­li Mü­şa­vir­ler Oda­sı (İSM­MMO) Baş­ka­nı Yah­ya Arı­kan sağ­lık­ta has­ta­lık de­ğil, has­ta mer­kez­li bir sis­te­min ku­rul­ma­sı­nın öne­mi­ne işa­ret et­ti. Arı­kan tüm hal­kı kap­sa­yan, yük­sek stan­dart­la­ra sa­hip, per­for­mans­lı, bir alt­ya­pı­nın öne­mi­ni vur­gu­la­dı. Arı­kan, Tür­ki­ye nü­fu­su­nun ile­ri­ki yıl­lar­da yaş­lan­ma­sı­na bağ­lı ola­rak eko­no­mi­yi ve büt­çe­yi da­ha bü­yük risk­le­rin bek­le­di­ği­ni ifa­de et­ti.

Arı­kan şöy­le ko­nuş­tu: “Sağ­lık po­li­ti­ka­la­rın­da ço­cuk, ka­dın, yaş­lı gi­bi grup­la­ra yö­ne­lik bir stra­te­ji­nin oluş­tu­rul­ma­sı ge­re­ki­yor. Ay­nı şe­kil­de ge­rek özel ge­rek­se de ka­mu sağ­lık ku­rum­la­rın­da ni­te­lik­li in­san gü­cü, iş­le­yen bir alt­ya­pı­nın ya­nın­da, hiz­met prog­ram­la­rı­nın ge­liş­ti­ril­me­si ge­re­ki­yor.

PLANLAMA ŞART

Özel­lik­le de sağ­lık büt­çe­si nü­fus­ bi­lim ve­ri­le­ri­ne da­ya­lı ola­rak plan­la­nır­sa va­tan­da­şın ile­ri­de sağ­lı­ğa ce­bin­den öde­ye­ce­ği har­ca­ma­lar mi­ni­mi­ze edi­le­bi­lir. Sos­yal dev­let de bu­nu ge­rek­ti­rir."

90 MİLYON KEZ ACİLE GİTTİK

Ça­lı­şan ve emek­li­ler­den ha­len 10 fark­lı isim­le kat­kı pa­yı is­te­nir­ken, pa­ra öde­mek­ten kur­tul­mak is­te­yen va­tan­daş has­ta­ne­le­rin acil ser­vis­le­ri­ne yö­nel­di. 77 mil­yon nü­fus­lu Tür­ki­ye­’de has­ta­lar bir yıl­da te­da­vi için 90 mil­yon kez acil ser­vis­le­re git­ti.

10 ÇEŞİT KATKI PAYI ÖDÜYORUZ

- İlaç bedelinin yüzde 10-20'si

- Muayene için 5-12 Türk lirası

- Reçete için 3 Türk Lirası

- Eşdeğer ilacın en ucuzunun yüzde 10’u

- İlaç kutusu başına ek 1 Türk Lirası

- Tetkik parası

- Öncelikli tetkik parası

- Özel hastane işlemlerinde liste fiyatından % 200’e ulaşan oranlarda ödeme

- İstisnai hizmetle hastaneye göre değişen otelcilik ücretleri ödemesi

-Telefonla randevu için 4.5 lirayı bulan harcama

HER SENE ARTIYOR

Tür­ki­ye İs­ta­tis­tik Ku­ru­mu, Sos­yal Gü­ven­lik Ku­ru­mu, OECD, Özel Has­ta­ne­ler ve Sağ­lık Ku­ru­luş­la­rı­’nın ve­ri­le­rin­den ya­rar­la­nı­la­rak ha­zır­la­nan ça­lış­ma­ya gö­re va­tan­da­şın ce­bin­den çı­kan sağ­lık öde­me­le­ri her yıl bir ön­ce­ki­ne gö­re cid­di ar­tış gös­ter­di.

2009 yı­lın­da 8.1 mil­yar li­ra olan bu tu­tar, 2012 yı­lın­da 11.7 mil­ya­rı aşar­ken, TÜ­İK’­in son açık­la­dı­ğı ve­ri­ye gö­re 2013’te ra­kam 13.2 mil­yar li­ra­ya ulaş­tı.  2014 yı­lın­da ise söz ko­nu­su ra­kam tah­mi­ni 15 mil­yar li­ra­yı bu­la­cak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri