Sağlık çalışanları üzgün ve kırgın

Günlerdir sağlık personelinden yüzlerce telefon aldığını söyleyen Sağlık-Sen Konya Şube Başkanı Zeynel Abidin Uysal, “Sağlık çalışanları üzgün ve kırgın. Keşke Sağlık Bakanlığı yalnızca bir kesimin bakanlığı olmasaydı siteminde bulunuyorlar” dedi

 

Sağlık-Sen Konya Şube Başkanı Zeynel Abidin Uysal, Fiili hizmet zammı ve 3600 Ek Gösterge zammı ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Uysal, “Sağlık personelleri olarak sadece iyi günde değil, kötü günde de her şart ve zamanda sağlık milletimizin sağlık ve selameti için canla başla çalışmak bir vazife olmaktan çok aziz milletimize borcumuzdur” dedi. Bu borcu canları pahasına da olsa aşkla ödemekten iftihar edeceklerini aktaran Uysal, “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” sözünün kendilerinin temel düsturu olduğunu da kaydetti. Uysal, “Moral motivasyonun manevi olması güzel iyi olmakla birlikte yıllardır çözülemeyen adeta kanser olmuş sağlık personelinin mesleki sorunlarının çözümü noktasında şimdi değil de, olağanüstü şartlar düzeldiğinde yürürlüğe girecek birtakım hukuki düzeltmelerin yapılması bizleri maddi bakımdan da motive edecektir” şeklinde konuştu. 

SİSTEME YENİ DÜĞÜMLER İLAVE EDİLDİ

Çözüm bekleyen önemli temel sorunlarının varlığına işaret eden Uysal, daha sonra şunları kaydetti: 

“Ek Ödemelerin emekliğe yansıtılmaması nedeniyle sağlık çalışanları emekli olmayarak çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Ek ödeme miktarları farklı kurumlarda aynı işi yapan kişiler arasında çok farklı olması, ünvan çarpan katsayısı ile maaşı az olana az ek ödeme; maaşı çok olana daha çok ek ödeme verilmesi, sağlık hizmetleri sınıfı personelinin performans kriterinin olmaması nedeniyle iş verimleri nesnel ölçütlerce değerlendirilmeyip hizmetleri dikkate alınmamaktadır. Yıllardır sağlık hizmeti bir ekip işidir, bir bütündür demiş olsak da Sağlık Bakanlığımızca ekip olarak resmi muhatap maalesef sadece hekimlerdir. Nisan 2020’de yürürlüğe konulacağı ilan edilen yeni Ek Ödeme Yönetmeliği bırakın sorunları çözmeyi sisteme yeni düğümler ilave etmiştir. Döner Sermaye Sistemi bu tenkitlerimiz ışığında yeniden rehabilite edilmezse döner sermaye sistemi tümden kaldırılması daha evladır.” 

ALDATMACANIN CAFCAFLI AMBALAJI

Fiili hizmet zammı ve 3600 Ek Gösterge zammı ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Başkan Uysal, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Bu sorun çözülmüş gibi olsa da tam anlamıyla çözümlenmiş değildir. İlk olarak bu kanunun geçmiş yıllara ait hizmetleri kapsamaması adaletli ve hakkaniyetli bir yaklaşım değildir. Buna ilave olarak bazı Bakanlık personelinin (Tıbbi sekreter, çevre sağlık teknisyeni vs.ile GİS,YHS,THS...) fiili hizmet zammı kapsamı içinde olmaması ihmali düzeltilmelidir. Sağlık personelinin fiilen çalışırken ya da emekli olduğunda tatminkâr bir emekli maaşı almasını sağlayacak 3600 ek gösterge zammını umutla beklemektedir. Bu konunun gerçekleşme zamanı ve şartları konusunda Bakanlık yetkilileri kamuoyuna bir takvim açıklamaları sağlık personelini rahatlatacaktır. Covid 19 salgını ile mücadelede personeli motive etmek düşüncesiyle tüm personele ek ödeme matrahları nispetinde 3 aylık ödeme ne yazık ki teşkilat içinde istenilen memnuniyeti sağlamamıştır. Zira adaletsiz olan bu sistemle verilecek maddi teşvik yine belli bir meslek grubuna yönelik olacak diğer meslek grupları bu ödemeden ya az faydalanacak ya da bazıları hiç yararlanamayacaktır. (Kurumumuzda işçi statüsünde çalışan temizlik, güvenlik, hasta kayıt görevlileri gibi). Sayın Bakanımız personele yönelik maddi iyileştirme 3 aylık seyyanen ilave bir tutar olarak tüm personele eşit ve adil olarak dağıtılması daha hakkaniyetli olacaktı. Yürürlükteki ek ödeme sistemi az alana az çok alana çok verme kimi personeli de bu havuzun dışında tutmaya yarayan aldatmacanın cafcaflı ambalajından başka bir şey değildir.” 

KEŞKE BAKANLIK BİR KESİMİN BAKANLIĞI OLMASA SİTEMİ

Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) göre sağlık iş kolunda herkesin "Sağlık personeli" olarak nitelendirildiğini hatırlatan Sağlık-Sen Konya Şube Başkanı Zeynel Abidin Uysal, “ Sonuç olarak günlerdir yüzlerce telefon alıyorum. Sağlık çalışanları üzgün ve kırgın. Keşke Sağlık Bakanlığı yalnızca bir kesimin bakanlığı olmasaydı siteminde bulunuyorlar. Sürekli işçiler dahil tüm çalışanlara 1 maaş ikramiye daha uygun olurdu teklifleri var. Bu tavandan ödenecek performansın adaletsizliği bırakın hekimlerle diğer çalışanlar arasındaki farkı. Örnek olarak bir hizmet gurubu verelim hemşireler arasında bile uçurum oluşturuyor. Bir hemşire bin 600 TL alabilirken diğer bir hemşire yalnızca 500 tl alacaktır. Henüz vakit geçmedi durumun düzeltilmesi için vaktiniz var.

Sayın Sağlık bakanımız durumun aciliyetini sizlere arz ediyoruz” diye konuştu.

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri