Sağlık Bakanlığı Müsteşarı'ndan '20 Bin Personel Alınacak' Müjdesi

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, Sağlık Bakanlığı olarak 2015 yılında 20 bin personel alacaklarını açıkladı. Uzman ebelikle ilgili çalışmalarının devam ettiğini, doğumları koordine edecek ebelere eğitimlerden...

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, Sağlık Bakanlığı olarak 2015 yılında 20 bin personel alacaklarını açıkladı. Uzman ebelikle ilgili çalışmalarının devam ettiğini, doğumları koordine edecek ebelere eğitimlerden geçirilerek uzman statüsü verileceğini belirten Gümüş, “Yine ameliyathane teknikerlerimizin yardımcı sağlık personelinin vasıflarını arttırarak sadece hastayı getirme götürme değil diğer işleri de eğitim ve sertifikasyondan sonra ameliyathanedeki en büyük yardımcı pozisyonuna getirerek değerlendireceğiz.2015 yılı için söylüyorum bizim alacağımız yine personel sayısı bütçeden sonra belli olacak genel olarak 20 bin civarında sağlık personeli alacağız. Burada daha ziyade uzman, tekniker pozisyonundaki yüksekokuldan mezun olmuş teknikerleri değerlendireceğiz. Bunun çalışmasını arkadaşlarımız yapıyor.” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. Seçil Özkan ve bakanlık bürokratları bakanlık binasında Ebola, Mers CoV, bazı konsolosluklara zarf içinde gönderilen sarı toz madde ile ilgili basın bilgilendirme toplantısı yaptı. Toplantı sonrası Gümüş basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Ameliyathanelerde hemşirelerin anestezi teknikerleri ve diğer teknikerlerin işini yaptığı iddia ediliyor. Bu nedenle hastalarını hayatının riske atıldığı belirtiliyor. Bununla ilgili önlem anlamı düşünüyor musun?” sorusuna Gümüş, “Ameliyathanelerde hekim yani operatörler ve hemşireler var. Hemşirelerin görev tanımı var. Birde orada yardımcı personellerimiz hastaların alınması ve transfer edilmesi getirilip götürülmesi görevleri var. Malzemenin ameliyathanedeki zimmeti hemşirelere ait oluyor genel olarak. Hemşire bütün malzemeyi alır tüm kullanacağımız malzemeyi açar ve tekrar geri verir. Buradaki zimmet hemşirelerdedir. Bütün dünyada da böyle. Ancak bunu yardımcı sağlık personelinin yapması son derece yanlış. Yeni bir kavram getireceğiz. Birincisi uzman ebelik bununla ilgili çalışmamız devam ediyor. yani doğumları koordine edecek ebelerimizin uzman statüsü verilerek eğitimlerden geçirilerek yine ameliyathane teknikerlerimizin yardımcı sağlık personelinin vasıflarını arttırarak sadece hastayı getirme götürme değil diğer işleri de eğitim ve sertifikasyondan sonra ameliyathanedeki en büyük yardımcı pozisyonuna getirerek değerlendireceğiz. 2015 yılı için söylüyorum bizim alacağımız yine personel sayısı bütçeden sonra belli olacak genel olarak 20 bin civarında sağlık personeli alacağız. Burada daha ziyade uzman, tekniker pozisyonundaki yüksekokuldan mezun olmuş teknikerleri değerlendireceğiz. Bunun çalışmasını arkadaşlarımız yapıyor." cevabını verdi.

HABERLE İLGİLİ İFADE EDİLEN PROSEDÜRLERİN HİÇBİR ŞUANDA YAPILMAMIŞTIR

"Basında yer alan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nda yaşanan olaylarla ilgili haberlerin" hatırlatılması üzerine Gümüş, "Tabi ki şuanda basında çıkan haberle ilgili orada ifade edilen prosedürlerin hiçbir şuanda yapılmamıştır. Bizim tasarladığımız bunların başında milli ilaç ve ulusal ilaç geliyor ikincisi plazma kan ürünlerinin Türkiye’de üretimi geliyor. Bunu şuanda yurtdışından alıyoruz büyük bedeller ödüyoruz. Bunu Türkiye’de uluslararası firmalarla Türk firmaları beraber üretsinler. Ülkede üretilsin buradan ihracat olsun ülkenin cari açığına katkı olsun ve aynı zamanda ülkemiz bu konularda bilgi elde etsin ve bu işi geliştirelim. Tıpki otomobilde olduğu gibi. Sağlık sektöründe zayıfız. Üretim noktasında. Bugün basında çıkan olaylarla ilgili ilgili dokümanları ilgili gazeteden hepsini istedik. Teftiş kurulu başkanlığımız bunları aldı. İncelemeyi dün itibariyle başlattık. Bu arkadaşlarla ilgili inceleme başlamıştır. Bu işlerin hiçbiri sonuçlanmamış işlerdir. Herhangi bir hem kan ürünlerinde hem onkogen dediğimiz yani biz onkogen projesinde özellikle kanser hastalarındaki gen profillerini belirleyerek kanser hastalarındaki o gendeki bozukluğu saptayarak ona spesifik hedef tedaviler yapılabiliyor. Yani örneğin meme kanserinde 8 gen bozuluyor. Bu 8 genin genel bozulma oranları var ama bir tanesi en çok biz ona yönelik tedavi yaparsak hastaya daha az ilaç vermiş oluruz. Hekimlerimiz şuan hepsini birlikte veriyor. Yani genel konsepte 8 genle ilgili tedavi yapılıyor ama bir tanesini saptarsak ona spesifik tedavi yaparız hedef budur. Daha hedef tedavi yapmak. Bu çalışmaları sağlık bakanlığımız yapmaya devam edecek bunlar bizim gelecek projelerimizdir. Bu prosedürle ilgili bu arkadaşlarımızla ilgili basında çıkan hususlarla ilgili eldeki belgeler dün itibariyle alındı. Onlarla ilgili teftiş kurulu başkanlığımız incelemeyi başlattı. Konu ile ilgili süreç devam ediyor." açıklamasında bulundu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri