Sağlık Bakanlığı bu ürünlere savaş açtı

Sağlık Bakanlığı, radyo ve televizyon kanalları, internette 'Gıda takviyesi' adı altında üretilen ve insan sağlığı veya hastalıklara karşı etkili olduğu öne sürülen ürünlerle mücadeleye ağırlık verdi.

Bakanlığın başvurusu üzerine RTÜK yurt dışından Turksat uydusu üzerinden yayın yapan 5 kanal için kapatma kararı alırken, diğer başvurular da incelemeye alındı.

Bakanlığa bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Saim Kerman, inceleme ve araştırmaların yanı sıra tüketici şikayetlerinden, ulusal ve yerel televizyon ve radyo kanallarında ‘Gıda Takviyesi' adı altında üretilen bir çok ürünün ‘sağlık beyanı' ile tanıtım ve satışının yapıldığının belirlendiğini söyledi. Dr. Kerman, insan sağlığına doğrudan veya dolaylı olarak faydalı, hastalık veya belirtilerine karşı etkili olduğu, koruduğunu, tedavi ettiği iddia veya ima edilen tüm ifadelerin ‘Sağlık beyanı' olarak kabul edildiğini vurguladı.

1 YILDA NELER YAPILDI?

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Saim Kerman, insan sağlığını tehlikeye atan usülsüz ürün tanıtımı ile ilgili çalışmalarına ağırlık verdiklerini, sadece geçen yıl cumhuriyet savcılıklarına 8 suç duyurusunda bulunduklarını, Bilgi Teknolojileri Kurumu'na 46, RTÜK'e 51, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na 11, İçişleri Bakanlığı'na 3 ayrı başvuru yaptıklarını ayrıca 81 il valiliğine 36 ürün için denetim ve uyarı yazısı gönderdiklerini açıkladı. Radyo ve televizyon aracılığı ile 'Gıda takviyesi' adı altında üretilen ve insan sağlığı veya hastalıklara karşı etkili olduğu öne sürülen ürünlerle ilgili 148 reklamın durdurulması için 1 yıl içerisinde RTÜK'e başvurduklarını ifade eden Kerman, reklamlarda yoğun tanıtım ve satışa konu olan gıda takviyeleri olarak nitelendirilen ürünlerin üretim izni ve ruhsatlarının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilmdiğini hatırlattı. Yaptıkları başvuru üzerine Turksat uydusu üzerinden yayın yapan 5 kanalın kapatılmasına ilişkin karar alındığını hatırlatan Dr. Kirman, şöyle devam etti:

"Reklam veya programlarında bu tür ürünlerin tanıtımı 'zeka seviyesinde artış, iştahsızlık, erken boşalma, iktidarsızlık, sperm sayılarını arttırma, cinsel sorunları giderme, tansiyon ve ritm bozuklukları, mide bağırsak problemleri, hepatit C, hepatit B, diyare, hemoroid, gastrit/reflü, kolesterol seviyesini azaltma, astım şikayetlerinin giderilmesi, kemik erimesi, trombosit düşüklüğü, kanser (tümör), karaciğer büyümesi, kansızlık, idrar yolları problemleri, migren, baş ağrısı, uçuk tedavisi, metabolizmayı hızlandırması, sindirimi kolaylaştırması, hazımsızlığa iyi gelmesi' gibi birçok sağlık beyanıyla yapılmaktadır. Ayrıca bazı kozmetik ürünlerde de 'Bel ve boyun fıtığı, kireçlenme, romatizma, diz ve kas ağrısı, sırt ağrısı, eklem ağrıları, saç çıkarma, kellik' gibi hastalıklara tedavi edici özelliği belirtilerek tanıtım yapılmaktadır. Tanıtım ve programların bazılarında Bakanlık ad veya logosu kullanılmakta, bilimsel çalışmalara dayandığı şüpheli olan tablolar veya diğer görsel materyallere yer verilmektedir. Bu reklamları yapanların gerçek amacının ise tüketicilere fayda sağlamaktan ziyade dolandırıcılık olduğu düşünülmektedir. Beşeri tıbbi ürünlerin internet dahil halka açık yayın yapılan her türlü medya ve iletişim ortamında program, film, dizi film, haber ve benzeri yollarla doğrudan veya dolaylı olarak topluma tanıtımı yapılamaz."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri