Bu slogan çok hoşuma gitti. Türkiye böbrek vakfı sosyal medya hesaplarında paylaşılmış bir slogandı. Sağlığı özgür bırakmak nasıl olabilir ki diye düşündüm içimden. Sahiden sağlığımız özgür değil mi?
Sağlığımız nasıl özgür olsun, paketli gıdalar her yerde ve her yaş grubuna özel üretim gıdalar var. Çeşit çeşit ve çocukları cezbedici. Renkli ve sevdikleri çizgi film karakterleri ile dolu. Adeta beni al diyor.
Sağlığını Özgür Bırakmak İçin Yapman Gerekenler
Şeker Tüketimini Azalt
Sağlığımızın özgürlüğünü bozan temel gıdalardan biri de şekerli olanlardır. Market raflarında gördüğümüz çoğu gıda fazlaca şekerli ve sağlığı olumsuz etkileyebilecek türdendir. Fazla şekerli gıdaların tüketimi pek çok hastalığı da beraberinde getirmektedir. Özellikle çocuklarda diş çürüklerinin temel sebeplerinden biri de bu şekerli gıdalardır. Obezite ülkemizde çok yaygın. Obezitenin yaygın olmasının nedenlerinden biri de şekerli gıdalardır. Şeker çözünebilirdir bu nedenle çoğu gıdanın içine girer ve biz onu yerken hissetmeyiz bile sadece tadını alırız. Her gün bu tür gıdaların alımı fazlaca vücutta enerji alımına yol açar. Enerjinin fazlası vücudun ihtiyacı yoksa yağ olarak depolanır. Bu da obezite başta olmak üzere çoğu hastalığın gelişimine zemin hazırlar.
Beslenmenizde doğada bulunan gıdaların şekerinden yararlanın. Örneğin meyve şekeri früktozdur. İşlenmiş şekere göre size daha fazla yarar sağlar. Meyveler tek şeker de değil lif, vitamin-mineral de sağlar bu nedenle günde 2-3 porsiyon meyve tüketerek şeker ihtiyacınızı çok rahat karşılayabilirsiniz. Örneğin bir porsiyon meyve demek 1 orta boy elma, 1 orta boy armut demektir.
Tuz Tüketimine Dikkat Et
Çoğu aile bireylerinizin, yemeğin tadına bakmadan yemeklere tuz attığına şahit olmuşunuzdur. Toplumumuzda tuz tüketimi maalesef gereğinden fazla. Tuz tüketimine bağlı olarak hipertansiyon, kalp ve damar rahatsızlıkları görülme oranı artıyor. Toplumumuzda tuz tüketimi konusunda bilinçlendirme faaliyetleri devam etse de maalesef hala gereğinden fazla tuz tüketiyoruz.
Tuz özellikle paketli işlenmiş gıdalarda, konserve, salça, turşu, hazır soslar, tuzlanmış kuruyemişler, salamura edilmiş ve tütsülenmiş ürünlerde bol miktarda bulunuyor. Bu gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Çoğu gıda doğal yapısı gereği bünyesinde tuz bulundurur bu nedenle tuz gerekmedikçe yemeklere fazlaca eklenmemelidir. Tuz yerine doğal lezzet arttırıcılardan yararlanılabilir. Sarımsak, soğan, baharatlar, sirke, biber, limon...
Günlük tuz ihtiyacı ‘1 Tatlı Kaşığı’ kadardır. Bu nedenle lütfen aldığınız gıdaların etiketini okuyun, mümkün olduğunca dışarda yemek yemeyin yerseniz de fazlaca tuz eklemeyin, masalarınızdan tuzlukları kaldırın kendi sağlığınız için tuz ile aranıza mesafe koyun.
Şeker ve Tuz Tüketimine Dikkat Et!
Paketli Gıdalardan Uzak Dur!
Fastfood Kültürüne Dur De!
Sağlığını Özgür Bırak!