Konya'da hava kirliliğinin çok fazla olduğunu anımsatan Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Salim Calp, hava kirliliğinin insan sağlığını olumsuz etkilediğini ve birçok hastalığın ve kanserin ortaya çıkmasına da neden olduğunu söyledi
Hava kirliliğinin en yoğun olduğu kentlerin başında gelen Konya'da kış mevsiminin gelmesiyle hava kirliliği etkisini iyice hissettirmeye ve çıplak gözle bile görülmeye başladı. Kışın sobaların yanmasıyla etkisini çok fazla gösteren ve hissettiren hava kirliliği insan sağlığını tehdit ediyor. Konya'da yerleşim yerinin alçak olması ve buna kalori seviyesi düşük olan kömür ve fueloil gibi yakıtların kullanılması hava kirliliği artırıyor. Şehir merkezindeki hava kirliği Akyokuş'tan şehre bakıldığında bariz bir şekilde ve çıplak gözle görülüyor. Kalitesiz ve kaçak kömürün kullanılması, hava kirliliği oluşturan sebeplerin başında geliyor. Uzmanlar ise toplum sağlığını etkileyecek boyutlara ulaşacak olan çevre kirliliği konusunda belediyelerin önlem almamasını eleştiriyor.
KİRLİLİK BİRÇOK HASTALIĞA SEBEBİYET VERİYOR
Hava kirliliğinin insan sağlığına birçok zararı olduğunu açıklayan Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Salim Calp, hava kirliliği insan sağlığını olumsuz etkilediği gibi birçok hastalığın ve kanserin ortaya çıkmasına da neden olduğunu söyledi. Havadaki kirin kanserojen denilen kimyasal madde içerdiğinin vurgulayan Dr. Salim Calp, "Kanserojen kimyasal madde; gırtlak kanseri, boğaz ile akciğer hastalıklarına ve astım olarak bildiğimiz nefes darlığı hastalıklarına sebep oluyor. Yine hava kirliliği vücut direncini kırdığı için gribal enfeksiyon hastalıklarına da dolaylı olarak zemin hazırlıyor" diye konuştu.
SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI YÜZDE 100 ARTTI
Hava kirliliğinin kış aylarında etkisini çoğaltarak gösterdiğini dile getiren Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Calp, kış mevsiminde hastanelerde solunum yolu enfeksiyon hastalıkları başvurusunun yüzde 100 arttığını belirtti. Dr. Calp, "Hava kirliliğine karşı bir an önce önlem alınması gerekiyor. İnsanlar kimyasal hava soluyor. Özellikle bu hava kirliliğinden en fazla çocuk ve yaşlılar etkileniyor. İnsanların bu kirli havadan korunmaları gerekiyor. Ancak havadan kaçmak mümkün değil. Uzmanlar olarak biz insanları daha yeşil ve yüksek olan kırsal alanlarda bulunmalarını istiyoruz. İnsanlar özellikle çocuk ve yaşlılar oksijenin bol olduğu yerlerde bulunmalılar" şeklinde konuştu.
KİRLİLİĞİN SEBEBİ KALİTESİZ KÖMÜR
Konya ova şeklinde ve çevresine göre alçakta bulunduğu için hava spekülasyonun az olduğunu da aktaran Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Salim Calp, sözlerini şöyle tamamladı: "Şehrimizin hava kirliliğine karşı önlem alınması gerekiyor. Hava kirliliğinin oluşmasını en fazla kalitesiz kömürler neden oluyor. Şehrimizde yine bir ara hava kirliliği fazlaydı doğalgaz kullanılması ve kalitesiz kömürlere izin verilmediği için azalmıştı. Ancak günümüzde kömürlerin kalori seviyesinin düşük olması bu kirliliği tekrardan artırdı. Yetkililerin buna fazla vakit kaybetmeden çözüm üretmeleri gerekiyor."
'DENETİMLERİN DAHA FAZLA OLMASI GEREK'
Son dönemde yaşanan hava kirliliğinin önüne geçmek için ellerinden gelen çalışmayı yaptıklarını aktaran Konya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ali Özer ise, hava kirliliğini belirlenmesi için ölçüm istasyonları kurulduğunu ve bu istasyonlardan elde edilen sonuçları kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi. Amaçlarının hava kirliliği sorununu tüm boyutlarıyla teşhis edip çözüm üretmek olduğunu bildiren Ali Özer, "Bu amacımızı yapmak için Hollanda Hükümeti'nin desteğiyle 300 bin Avro tutarında proje hazırlıyoruz. Bunun için şehrin 70 noktasında ölçüm sonuçları aldık. Hava kirliliğinin en büyük sebebi olan kalitesiz kömürlere karşı denetimlerimiz ciddi noktalarda. Ancak denetimlerin daha fazla olması gerekiyor. Yıllık kömürle ilgili binden fazla analiz yapıyoruz. Kömür denetimlerine yönelik piyasada satılan paçal kömürde sınır değeri 5 bin 500 kaloriye, ithal kömürde ise 6 bin 750 kaloriye çıkardık. Ancak hava kirliliğinde kömürün düşük kalorisi kadar yakma sistemindeki problemlerde etken oluyor" dedi.
"