Safran bitkisi Konya’yı sevdi

Girişimci kadın gücü ile Dr. Berna Eryaman, tarafından 3 yıldır Konya’da toprakla buluşurken, safran verdiği ürün ile Konya topraklarını sevdiğini gösteriyor

Türkiye'de ağırlıklı olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki tarihi evleriyle ünlü Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen ve "mucize bitki" olarak adlandırılan safran, Konya’da girişimci kadın gücü ile Dr. Berna Eryaman, tarafından 3 yıldır Konya’da toprakla buluşurken, Safran verdiği ürün ile Konya topraklarını sevdiğini gösteriyor. Her yıl ağustos ayında ekimine başlanan, ekim-kasım aylarında mor renkli ve hoş kokulu çiçekler açan 15-30 santimetre uzunluğundaki safran, Konyalı girişimci kadın gücü ile Dr. Berna Eryaman tarafından iki ayrı tarlada 3 yıldır üretimi gerçekleştiriliyor. Boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok sektörde kullanılan ve her geçen yıl Safran Konya’da artarak ürün vermeye başladı. Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram ürün elde edilebilen safranın kilogramı 25-30 bin liradan satılıyor. Safran soğanlarını Ağustos ayı içerisinde iki ayrı tarla da toprakla buluşturduğunu söyleyen Dr. Berna Eryaman, “Safranlar bugünlerde çiçeklenmeye başladı. Ekim ile Kasım sonuna kadar çiçeklenme devam eder Tahmini Ekim ayı sonu itibariyle her gün safran çiçeğinin hasadını yapmaya başlayacağız. Hasat ile birlikte içindeki lifleri ayıklamak zor. Kurutmak ayrı bir iş, çiçek toplamak ayrı bir iş. Ekildiği ilk yıldan itibaren 3 yıl ürün alınabilen safran soğanları, yavru vermesi nedeniyle bazen topraktan sökülüyor. Birbirinden ayrılan soğanlar, daha sonra yeniden toprakla buluşturuluyor. "Dünyanın en pahalı baharatı" olarak da nitelendirilen, kilogramı 30 bin liradan satılan safran, İran, İspanya, Hindistan, Yunanistan gibi bazı ülkelerde üretilen çeşitlerine göre sertlik, renk ve aroma bakımından farklılık gösteriyor.

SAFRANI HANGİ ÜLKELER DAHA ÇOK TERCİH EDİYOR

Şu anda Safran İtalya ve Fransa’da çokça kullanılıyor. İtalya yemeklerde tercih ederken, Fransa kozmetik ürünlerde kullanmayı tercih etmiş. Aynı zamanda Yunanistan Avrupa Birliği’nin safran üreticisi konumunda. İran yüzde 95 ile dünya pazarının tekelini tutuyor. Fakat İran’da endüstriyel bir ürüne henüz dönüşmüş değil. Daha çok baharat şeklinde tüketmeyi tercih ediyorlar. Safran kıraç toprakta yetişiyor. Çok su istememesi çok çapa istemesiyle beraber mütevazi bir bitki. Bence safran bir kadın işi çünkü hassas davranılmak zorunda. Amacım tıbbi aromatik bir bitkiyi, kültürel bir bitkiyi ülkemizde canlandırabilmek ve Konya’da ki kadın çiftçilere ufak alanlarında ekim sağlayabilmek ve bu amaçla safranı Türkiye üzerinde çoğaltmaktır. Küçük kooperatifler ile ‘Anadolu Safranını’ tanıtmayı planlıyoruz ve bunun yanı sıra yurtdışı pazarına Anadolu Safranını duyurmak istiyoruz. Kısaca bahsetmek gerekirse, hedefimiz Türkiye’de ve Konya’da safran kooperatifleştirmesini gerçekleştirmektir. Şunu net söyleyebilirim ki Safran, Konya’da yetişecek bir üründür. Kıraç toprakları çok seviyor. Sadece ayrık otlarının temizlenmesi ve çiçeklerinin tek tek toplanması gerekmektedir. Bugün ücretlere göre 1 gram fiyatı 30 TL’dir. 1 Kilosu ise 30 bin TL’dir” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri