Hicri takvime göre muharrem ayından sonra gelen ikinci ay safer ayıdır. Bu sene safer ayı 8 Eylül de başlayıp 6 Ekimde sona eriyor.
Safer ayının uğursuz olduğu ve bu ayda bela ve musibetlerin çokça meydana geldiği şeklinde bir anlayış Cahiliye dönemine ait olup (Ebû Dâvûd, Tıb, 24), dinimizde yeri yoktur. Dolayısıyla böyle bir anlayış hurafedir. Bu ayın diğer aylardan hiçbir farkı yoktur. Hz. Peygamber (s.a.s.) böyle bir anlayışı reddetmiş ve "Safer ayında uğursuzluk yoktur" buyurmuştur (Buhari, Tıb, 19).
Cahiliye devrinde safer ayında umre yapılmasının büyük günahlardan sayıldığını ve bu durumun Peygamber Efendimiz (s.a.s) hadislerine de yansıdığını anlatıyor: "Allah Resulü (s.a.s) 'Umre her zaman helaldir' demek suretiyle cahiliye devrindeki bu yanlış anlayışı düzeltmiştir.
"Eşyada uğursuzluk yoktur. Safer ayında uğursuzluk yoktur, baykuşun ötmesinde de uğursuzluk yoktur.' (Müslim, Selâm, 102).
Safer ayına has özel bir dua veya ibadet şekli yoktur. Hz. Peygamber efendimizin yaptığı günlük ibadet ve dualar ise bu ayda da yapılmalıdır.
Kamer aylarından olan Safer ayında belalardan korunmak için günahlara tövbe edilip, çokça istiğfar çekilip, kaza namazı kılınabilir. Ayrıca sadaka verip ve salavatlar ile meşgul olunmalıdır.
Peygamber efendimiz (s.a.s.) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır. Kamer aylarının ikincisi olan Safer ayında belalardan korunmak için günahlara tövbe etmeli, çokça istiğfar çekmeli, kaza namazı kılmalı. Ayrıca sadaka vermeli ve salavatlar ile meşgul olunmalıdır.
“Ey belaları def eden Allah’ım! Belaları bizden uzaklaştır. Allah muhafaza edicilerin en merhametlisidir. Muhakkak ki senin kudretin her şeye yeter.”
Toplum olarak dua etmenin ve inancımız gereği büyük bir önemi vardır. Kuranı kerim ve hadisi şeriflerde duaya büyük önem verilmiştir. Safer ayına özel bir dua olmasa da bu duayı okuyabiliriz. Bizler Müslüman olarak her zaman duamızı eksik etmemeliyiz. Rabbim dualarımızı kabul etsin, günahlarımızı affetsin.