Sadece trafik sigortasına güvenmeyin!

Trafik kazasından sonra sigorta şirketlerinin zararı karşılasa da kusurlu kişiden masrafları talep edebildiğini söyleyen Hukukçu Ahmet Karakuş, “Kazaya karışanın ehliyetinin olmadığı veya alkollü olduğu tespit edilirse bu rücu sebebi oluyor” dedi

Konya'da gün içinde farklı noktalarda birçok trafik kazası meydana geliyor. Bu kazaların yüzde 90'ı maddi kayıplı olurken, yüzde 10'u ise ölümlü ve yaralanmalı kazalar oluyor. Trafik kazaları daha çok kural ihlallerinden kaynaklanıyor. Sürücülerin bir kısmı, 'Sigortam var, nasıl olsa masraflar karşılanır' diye düşünse de sigorta şirketlerinin rücu hakkı bulunuyor.

YARALAMALI VEYA ÖLÜMLÜ KAZALARDA HUKUKİ DESTEK ALINMALI

Konya’da trafik kazasına karışanların sayıca fazla, bu kazaların yüzde 90’ının ise maddi hasarlı ve bedeni hasarlı olduğunu ifade eden Hukukçu Ahmet Karakuş, maddi hasarlı kazalarda ya sigorta poliçesinin kesildiği yerden ya da avukattan destek alınması gerektiğini dile getirdi. Karakuş, “Bedensel zararlı veya ölümlü kazalarda ise kesinlikle avukata başvurulmalı” dedi. Karakuş, hukuki destek alınmadığı takdirde tazminatın alınamama veya eksik alınma riskinin olduğunu söyledi.

KARAKUŞ UYARDI: 6 FAKTÖRE DİKKAT!

Trafik kazasına karışan bir kişinin maddi hasar söz konusu olduğunda öncelikle kaza tutanağı tutması, olayın resim olarak da kaydının gerektiğine dikkat çeken Hukukçu Ahmet Karakuş, ayrıca şunları kaydetti: “Kusurlar belli olur. Araçlar özel veya yetkili servise verilir. Eksper ataması yaptırılıp, sigorta şirketleri ile iletişime geçilir. Akabinde maddi hasara ilişkin sigorta talepleri (onarım bedeli, pert bedeli, değer kaybı ve benzeri)gerçekleştirilir. Kaza sonrası vücutta bir yaralanma ve ölüm varsa sigorta şirketlerinden sürekli sakatlık ve ölüm tazminatı talep edilir. Gerektiği durumlarda, kazaya sebebiyet veren şoförden ve araç ruhsat sahibinden de sigorta şirketinin poliçe limitlerini aşan limit üstü tazminatlar ve manevi tazminat istenir. Bu haklarını kaza tarihinden itibaren 8 yıl içinde alabilecekleri gibi bazı durumlarda uzamış zaman aşımı da uygulanabilecektir. Sigorta, bazı durumlarda sigorta ettirene yani kendi sigortalısına rücu edebilir. Rücu şartları Trafik Sigortası genel şartlarında belirtilmiştir. (ehliyetsiz araç kullanma, alkollü araç kullanma, sürücünün ağır ihmali vs)”

SÜRÜCÜNÜN EVRAKLARININ TAM OLMASI GEREKİR

Trafik kazasında kusur dağılımının yapıldığını, kusurlu olan taraftan yapım masrafının alınacağını, yaralanma ve ölüm durumunda ise tazminatın alınabileceğini aktaran Hukukçu Ahmet Karakuş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kazaya karışan bir kişi rücu sebeplerinden bir tanesini taşıyorsa sigorta şirketi ilk etapta masrafları karşılasa da sonra o masrafları kusurlu kişiden talep eder. Yani sigorta şirketi ödeme yaptıktan sonra kazaya karışan kişinin ehliyetinin olmadığı veya alkollü olduğu tespit edilirse bu rücu sebebi olur. Bu sebeple bir sürücünün tüm evraklarının tam olması gerekir. Direksiyona böyle oturulması doğru olandır.” Hukukçu Ahmet Karakuş, sigorta şirketlerinden tazminat alma sürecinin uzayabildiğini, Sigorta şirketlerinin sulhen ödeme yapmadıklarında dava açılması gerektiğini bir davanın sonuçlanmasının da günümüz şartlarında Yargıtay yolu da dikkate alındığında 4 yılı bulabildiğini de vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri