Kültürel zenginliğiyle Konya adından söz ettirmeyi başarıyor. Şehrin kendine ait birçok özelliği, geleneği, göreneği ve adeti bulunuyor. Konyalılar bir araya geldiğinde ve ‘nerelisin’ sorusu sorulduğunda ‘Konyalıyım’ demek yerine ya ‘ovalı’ ya da ‘dağlıyım’ diyor. Bu tanımlamanın uzun yıllardan beri Konya’da yapıldığı biliniyor. Şehir dışından gelenler ise Konyalıların bu cevabı karşısında ne diyeceğini bilemiyor. Dağ ve ovalı ayrımını bilmeyenler ‘nasıl yani, tam olarak nerelisiniz’ sorusunu soruyor.
DAĞLILAR DAHA SERT YAPIDA OLUYOR
Konya’da ‘dağlıyım’ denince akla hemen 4 ilçe geliyor. Hadim, Bozkır, Taşkent ve Güneysınır dağlılar grubunda yer alıyor. Geriye kalan 27 ilçe ‘ovalı’ olarak tanımlanıyor. Dağlılar ile ovalıların birbirine bakışı da biraz ters oluyor. Konya’da dağlı olmak bir efsaneye göre ayrıcalık olarak görülüyor. Dağlıların ovalılara göre mizaç olarak daha sert olduğu biliniyor. Dağlılar için ‘suyu sert, insanı mert’ yorumları yapılıyor.
BİR EFSANEYE GÖRE OVALILAR DAHA RAHAT
Ovalı olarak tanımlanan Konyalılar ise dağlılara göre daha yumuşak bir mizaca sahip oluyor. Dağlıların aksine ovalılar daha sakin yapılarıyla tanınıyor. Bir efsaneye göre dağlılar çalışmaya daha çok önem verirken, ovalıların rahatına daha düşkün olduğu şehirde öne sürülüyor. Dağlı da olsa ovalı da olsa Konya insanı Türkiye’nin her yerinde çok seviliyor. Dağlı, dağlık bölge halkından olan kimselere söylenen bir sıfat olarak tanımlanırken, ovada yaşayanlar ise ‘ovalı kimse’ olarak tanımlanıyor.