Önümüzdeki yıl 5. sınıfa başlayacak öğrenciler ortaokul olarak belirlenen okullarda eğitimlerine devam edecek. 1. sınıfa başlayacak öğrenciler de ilkokul olarak belirlenen okullara sadece e-okul üzerinden kayıt yaptıracak.
Dinçer, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve imam hatip ortaokullarını açma-kapama, ad değiştirme, planlama gibi işlemlerin valiliklerce yapılacağını belirterek, “Bu planlamalar acilen tamamlanarak, 8-15 Haziran 2012 tarihleri arasında sisteme girişleri yapılacak” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, “okul planlamaları” konusunda yayımladığı ve 81 il valiliğine gönderdiği genelgede, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun kapsamında ilkokul, ortaokul ve lisenin bağımsız olması, ortaokulun ilkokul veya liseyle birlikte kurulmasının mümkün olabileceğini belirtti.
İllerin ilköğretim okullarından hangilerinin ilkokul, hangilerinin ortaokul olacağı, hangilerinde ise ilkokul ve ortaokulların birlikte devam edeceğini belirleyeceğini anımsatan Dinçer, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve imam hatip ortaokullarının açma-kapama, ad değiştirme, planlama gibi işlemlerin valiliklerce yapılacağını kaydetti. Bakan Dinçer, valiliklere “Bu planlamalar acilen tamamlanarak, Devlet Kurumları Modülü’ndeki açıklamalar doğrultusunda 8-15 Haziran 2012 tarihleri arasında sisteme girişleri yapılacaktır” talimatını verdi.
EĞER İTİRAZ YOKSA NAKİL YAPILACAK
2012-2013 eğitim öğretim yılında ilkokul 1. sınıfa başlayacak öğrencilerin sadece ilkokul olarak belirlenen okulların 1. sınıfına e-okul üzerinden kayıtlarının yapılacağını anımsatan Dinçer, 2011-2012 eğitim yılında 4. sınıfta olup 2012 Eylül ayı itibarıyla 5. sınıfa başlayacak öğrencilerin ise sadece ortaokul olarak belirlenen okullara e-okul üzerinden kayıtlarının yapılacağını belirtti.
İmam hatip ortaokuluna gitmek isteyen öğrencilerin velilerinin başvurusu üzerine bu okula kayıtlarının yapılacağını ifade eden Dinçer, bu şekilde kaydı yapılan öğrenciler e-okul sisteminden ortaokula yapılan kaydının düşeceğini hatırlattı.
Bakan Dinçer, şunları kaydetti: “2011-2012 eğitim öğretim yılında 1, 2 ve 3. sınıfta olup 2012 Eylül ayı itibarıyla 2, 3 ve 4. sınıfta okuyacak öğrenciler bakımından, okumakta olduğu okul ortaokula dönüştürülmüş ve ilkokul olarak belirlenen okulun mesafesi fazla değilse ve velilerin de yoğun itirazı bulunmuyorsa, ilkokul olarak belirlenen okula nakilleri yapılacak, aksi halde bulundukları okullarda (mevcut binada) öğrenim görmeye devam edecekler.
2011-2012 eğitim öğretim yılında 5, 6 ve 7. sınıfta olup 2012 Eylül ayı itibarıyla 6, 7 ve 8. sınıfta okuyacak öğrenciler bakımından okumakta olduğu okul ilkokula dönüştürülmüş ve ortaokul olarak belirlenen okulun mesafesi fazla değilse ve velilerin de yoğun itirazı bulunmuyorsa, ortaokul olarak belirlenen okula nakilleri yapılacak, aksi halde bulundukları okullarda öğrenim görmeye devam edecekler.”
YİBO’LARDA 5-8. SINIFLAR YATILI KALACAK
Aynı bahçe içerisinde ilköğretim okulunun iki binasının olması durumunda öğrenci sayısı dikkate alınarak bu binalardan birinin ilkokul, diğerinin de ortaokul olarak düzenlenebileceğini belirten Dinçer, öğrencilerin bu düzenlemeye göre kendi öğrenim düzeylerine ilişkin binada eğitimlerine devam edeceklerini kaydetti.
YİBO’larda sadece 5-8. sınıf öğrencilerin yatılı olarak kalacağının altını çizen Dinçer, her türlü tedbir alınmasına rağmen taşıma yapılamayan ve okul açılamayan yerleşim birimlerindeki 1-4. sınıf öğrencileri için de gerekli düzenlemeler yapılıncaya kadar bu öğrencilerin YİBO pansiyonlarında barındırılabileceğini belirtti. Dinçer, yakın çevrenin imkanları dahilinde 1-8. sınıf gündüzlü öğrencilerin de önceki yıllarda olduğu gibi bu okullarda öğrenim görebileceğini kaydetti.
KURAYLA ÖĞRENCİ KAYDI YAPILACAK
Gelecek eğitim öğretim yılında imam hatip ortaokullarının sadece 5. sınıfına öğrenci alınacağını anımsatan Dinçer, 6, 7 ve 8. sınıflara öğrenci alınmayacağını vurguladı.
İmam hatip ortaokullarına müracaatın kapasitenin üstünde olması halinde noter huzurunda çekilecek kurayla öğrenci kaydının yapılacağını bildiren Dinçer, imam hatip ortaokullarının il milli eğitim müdürünün teklifi ve valinin onayıyla açılacağı ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bilgi verileceğini kaydetti. Dinçer, bağımsız açılan imam hatip ortaokullarının yönetim ve eğitim öğretim faaliyetleri de yine aynı genel müdürlüğe bağlı olarak yürüteceğini belirtti.
İKİLİ ÖĞRETİMDE ORTAOKUL SABAHÇI, İLKOKUL ÖĞLENCİ
Aynı binada ilkokul ile ortaokulun birlikte bulunması ve ikili öğretim uygulamasının zorunlu olması durumunda ortaokulun sabahçı, ilkokulun ise öğlenci olarak eğitim faaliyetlerini yürüteceğini anımsatan Dinçer, bu sene ilköğretim 8. sınıfta olup Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarına göre yerleştirilecek ortaöğretim kurumları dışında kalan öğrencilerin kendi tercihlerine göre genel ya da meslek liselerine kayıt yaptıracaklarını belirti.
Taşımalı eğitimde her öğretim seviyesinin öğrencilerinin ayrı ayrı araçlarla taşınmasının esas olduğuna işaret eden Dinçer, şunları kaydetti: “Bunun mümkün olmaması halinde ilkokul ve ortaokulların birlikte, liselerin ise ayrı araçlarla taşınması yapılacak. Ancak yerleşim yerlerinde az sayıda lise öğrencisi bulunması, ders giriş-çıkış saatlerinin yakın olması ve ortaokul öğrencilerini taşıyan servislerde yer olması halinde lise öğrencileri de aynı servise alınabilecek.”
İlkokul 1-4. sınıf öğrenci sayısı 10’un üzerindeki yerleşim birimlerindeki okullardan yüksek maliyet gerektirmeyecek şekilde bakım ve onarımı yapılarak eğitime açılabilecek durumdaki okullar, 2012 Eylül ayında açılacak ve bu yerleşim birimlerindeki öğrenciler taşıma kapsamına alınmayacak. Ancak fiziki şartları eğitim ve öğretime elverişli olmayan okulların öğrencilerinin taşıma kapsamına alınıp alınmayacağı valiliklerce değerlendirilecek ve okula gitmeyen öğrenci bırakılmaması için gerekli tedbirler alınacak.”
Sadece e-okul üzerinden kayıt yapılacak
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, valiliklere gönderdiği genelgeyle zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun kapsamında ilkokul, ortaokul ve lise planlamalarının acilen yapılması talimatı verdi