Saat 03.02'de Marmara Depremini Adeta Yeniden Yaşadılar

Kocaeli'nin Gölcük ilçesi halkı, anma töreninde, geçen yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olarak kabul edilen, merkez üssü Gölcük olan ve gece 03.02'de meydana gelen 7,4 şiddetindeki 17 Ağustos 1999 Marmara depremini adeta yeniden yaşadı....

Kocaeli'nin Gölcük ilçesi halkı, anma töreninde, geçen yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olarak kabul edilen, merkez üssü Gölcük olan ve gece 03.02'de meydana gelen 7,4 şiddetindeki 17 Ağustos 1999 Marmara depremini adeta yeniden yaşadı. Bazıları göz yaşlarına hakim olamazken, bazıları da birbirlerine sarılarak teselli bulmaya çalıştı.

17 Ağustos 1999 Marmara depreminin 15'inci yıl dönümünde, depremin merkez üssü Gölcük'ün Kavaklı Sahili'nde çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bu kapsamda, sahilde deprem anıtının bulunduğu alanda düzenlenen anma törenine, Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ve depremzedeler katıldı. Depremin meydana geldiği saat olan 03.02'de anıta çelenk konuldu, denize karanfiller atıldı. Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, yaptığı konuşmada, "Şu dakikalarda büyük bir sarsıntı ile birçok canları şehit olduğu anları yaşadık. Yüce Rabbimize dua ediyoruz ki böyle acıyı bir daha yaşatmaz. Mekanları cennet olur inşallah. Onların anısına her yıl burada olacağız. Unutmayacağız, unutturmayacağız. Bugün ve yarın gelecekte olan depremde aynı acıları yaşamayalım. Bizim yaşadığımız depremde herkes dersi almalı." dedi.

Anma töreninde deprem şehitleri için dua okundu. Depremzedelerin bazıları tören sırasında gözyaşlarına hakim olamadı, bazıları da birbirlerine sarılarak teselli bulmaya çalıştı. Depremden kurtulan Safiye Coşkun, depremde yakınlarını kaybettiğini belirterek, "Deprem sırasında uyumuyordum. O anlı canlı canlı yaşadım. Yakınları kaybettim. Çok üzgünüm. Buraya geldim anma törenine. O anları tekrar yaşıyorum." şeklinde duygularını aktardı. Lütfiye Soysala ise gecenin kaçı olursa olsun anma törenine her zaman geldiğini ve gelmeye devam edeceğini anlattı. Soysala, anma töreninde duygularının tazelendiğini ve o anları unutmadıklarını dile getirdi. Saim Zeytin de, 15 senedir her gün sallanma hissi yaşadıklarını söyledi. Zeytin, depremde evlerinin yıkılmadığını ancak dükkanlarının yıkıldığını kaydetti. Zeytin, depremde komşularından 23 kişinin hayatını kaybettiğini, onları anmak için her yıl Sakarya'nın Karasu ilçesinden Kocaeli'nin Gölcük ilçesine geldiğini ifade etti.

Bir depremzede kadın da, törenlerde 15 yıl içinde ilçede depreme yönelik ne gibi çalışma yapıldığının anlatılmasını istediğini belirtti. Depremde kurtulan bir yaşlı kadın ise "Unutmadık, unutmayacağız. Depremde iki oğlumu kaybettim. O günü aynen yaşıyorum. Unutulmuyor." diyerek duygularını dile getirdi. Lale Aydın ise depremde birçok arkadaşını kaybettiğini, bu üzüntüye dayanamayarak önce Ankara'ya sonra Antalya'ya gittiğini söyledi. 15 yıldan sonra tekrar Gölcük'e geldiğini belirten Aydın, "Depremden sonra ilk kez geldim. O günü tekrar yaşadım. Çok kötü bir şey." ifadelerini kullandı. Vatandaşlar, tören sonrasında anıttan ayrıldı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri