S. Süreyya Önder: Öcalan Dışında Hiçbir Mekanizma Bu Heyete Müdahale Edemez

HDP İmralı heyeti üyelerinden Sırrı Süreyya Önder, İmralı heyetinin Abdullah Öcalan’ın talimatı ile kurulduğunu ifade ederek, heyette herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığını kaydetti. Önder, "Sayın Öcalan’ın dışında...

HDP İmralı heyeti üyelerinden Sırrı Süreyya Önder, İmralı heyetinin Abdullah Öcalan’ın talimatı ile kurulduğunu ifade ederek, heyette herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığını kaydetti. Önder, "Sayın Öcalan’ın dışında hiçbir mekanizma bu heyete müdahale edemez." diyerek, bu yönde hükümet kanadından gelecek herhangi bir baskıyı kabul etmeyeceklerini belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'den oluşan HDP İmralı heyeti, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) düzenledikleri basın açıklamasının ardından soruları cevaplandırdı. İmralı ile görüşmede takvimlendirme anlayışına sıcak bakmadıklarını kaydeden Sırrı Süreyya Önder, "Bu iş neredeyse saatlerin bile önemli olduğu ciddi bir meseledir. Görüşmelerin tekrar kaldığı yerden devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

İmralı heyetinde herhangi bir değişecek olup olmayacağı yönündeki bir soruya ise Önder, "Bu heyeti Sayın Öcalan belirledi ve tayin etti. Sayın Öcalan’ın dışında hiçbir mekanizma bu heyete müdahale edemez. Böyle bir iradeyi ne biz ne Sayın Öcalan ne de partimiz kabul edecektir. Bunun kimseye bir faydası yoktur." karşılığını verdi. Önder, dün hükümet yetkilileri ile bir görüşme yaptıklarına dair bir soru üzerine ise belli noktalarda müştereklik yakaladıklarının altını çizdi.

‘DÜNKÜ GÖRÜŞMENİN ÇERÇEVESİ DİYALOG KANALLARIN AÇILMASI’

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise her şeyi masaya yatırdıklarını ifade ederek, "Kamuoyu üzerinden yapılan polemiklerin getirmiş olduğu bazı sıkıntıların aşılması konusunda belli görüş alışverişlerimiz oldu. Sürecin hızlandırılması, tıkanıkların aşılması noktasında karşılıklı bir irade beyanını sizlerle paylaşabiliriz." diye konuştu.

Yol haritasının detaylarının kendilerine ulaştırılmadığını ancak taslak halinde bir metnin varlığından söz eden Baluken, "Ancak dünkü görüşmenin çerçevesi daha çok şu anda yaşanan tıkanıkları aşma ve sorun alanlarını gidermek üstüne şekillendi. Tıkanmış diyalog kanalların açılması ve müzakere sürecinin bir an önce gerekli olan mekanizmaların kurulması üzerine bir tartışma yaptık." ifadelerini kullandı.

‘(SEKRETARYA) MUTABAKATININ DEVAM ETTİĞİ BİLGİSİ VAR BİZDE’

İmralı’ya sekretarya konusunda konuşan Sırrı Süreyya Önder, hükümetin bir 'Çözüm Kurulu’nu yetkilendirdiğine dikkat çekerek, "Şu anda çözüm süreci ile ilgili bütün planlamaları, bütün hazırlıkları yürütüyor. Biz de dün bu çözüm kurulu yetkilileri ile bir toplantı yaptık. Bizim için aslolan bu yetkilendirilmiş çözüm kurulu yetkililerin bize ifade etmiş olduğu hususlardır." dedi.

Hükümet Sözcüsü Arınç’ın sekretaryanın olmayacağı yönündeki ifadelerine tepki gösteren Önder, Arınç’ın eksik bilgiler üzerine konuşmuş olabileceğini ifade ederek "Bu (sekretarya) bugün kararlaştırılmış bir mutabakat değildir. Sayın Arınç’ın o talihsiz demeci vermeden önce oluşmuş bir mutabakattır. Bu mutabakatın devam ettiği bilgisi var bizde." diye konuştu. Önder, müzakere edilen kişinin çalışma şartlarının da oluşturulması gerektiğini savundu.

‘GENEL AF DAHİL NE GEREKİYORSA BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇİRMEK ZORUNDAYIZ’

'Barışı getirirseniz oyunuz düşer' algısının yanlış olduğunu vurgulayan Sırrı Süreyya Önder, barışın hemen tesis edilmesi gerektiği üzerinde durdu. Genel seçimden sonra genel af beklentisinin sorulması üzerine ise Önder, "Bu ülkede tarihi barışımız, kucaklaşmamız ne gerekiyorsa bir an önce hayata geçirmek zorundayız. Af da buna dahil." ifadesine yer verdi.

HDP’Lİ ÖNDER: BU ŞEREF SAYIN CUMHURBAŞKANI'NA AİT OLSUN

HDP’nin silahı bırakması gerektiği yönündeki iddiaların asılsız olduğunu sözlerine ekleyen Önder, çözüm sürecini kimin başlattığının sorulması üzerine ise şunları söyledi: "Süreci başlatan kuşkusuz Sayın Öcalan’dır. Onun bu iradesi olmadan kamusal bir güç ne yapabilir? Son tahlilde bu tartışmanın da bir anlamı yok. Bu şeref Sayın Cumhurbaşkanı’na ait olsun, bir an önce gereği yapılsın." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri