Rutid Ve Tuskon’dan Türk Konfeksiyonculara: Rusya’ya Yerleşin

Rusya'nın başkenti Moskova’da Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ve Rusya Türkiye İşadamları Derneği (RUTİD) işbirliği ile düzenlenen toplantıda, RUTİD Başkanı Esat Sarı, Türk konfeksiyoncularını bir an önce Rusya’ya yerleşerek yat.

Rusya'nın başkenti Moskova’da Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ve Rusya Türkiye İşadamları Derneği (RUTİD) işbirliği ile düzenlenen toplantıda, RUTİD Başkanı Esat Sarı, Türk konfeksiyoncularını bir an önce Rusya’ya yerleşerek yatırım yapmaya davet etti.

Moskova Expocenter’de RUTİD-TUSKON işbirliği bağlamında düzenlenen "Hazır Giyim Sektörü" konulu toplantıya Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Hakkı Karabörklü ve RUTİD Başkanı Sarı katıldı. Toplantıda Moskova CPM Uluslararası Fuar’ına katılan Türk hazır giyim sektörü temsilcileri dahil yaklaşık 50 Türk işadamı da hazır bulundu.

Rusya piyasasının hareketli ve önemli bir pazar olduğuna değinen RUTİD Başkanı Sarı, “Rusya nüfus ve coğrafya açısından Türkiye ile kıyaslanamaz. Henüz doyuma ulaşmamış, bazı şeyleri yeni yeni elde etmiş bir piyasa. Rusya’da 15 ciddi Türk markası var. Bu işadamları Rusya’da daha da büyümekten yana. Onlar sizin için en güzel örnek. Tabii burada fuarlara katılmanız önemli, ama tüm sonuçları bir fuara katılmakla alamazsınız. Rusya artık eskisi gibi değil. Çok değişiyor, gelişim içinde. Bavul ticareti artık yerini planlı bir ticaret sistemine veriyor. Rusya’da artık sokak ticaretleri de kalkıyor ve büyük ticaret merkezleri açılıyor. Dolayısıyla Rusya’da var olmanın koşulu artık burada yatırım yapmak. Türk işadamları buraya gelip yerleşmeli. Uzaktan Rus pazarını kontrol etmekle iş yapmak doğru değil. Bu pazarın içinde olmak lazım.” tavsiyesinde bulundu.

İşadamlarını planlı, projeli ve uzun vade hesaplarla Rusya’ya davet eden Sarı, “İyi ekip ve projeyle gelirseniz mutlaka başarılı olacaksınız. Biz RUTİD olarak sizlere bu konuda her türlü desteği sağlamaya hazırız. Tecrübe, bilgi paylaşımı, Rusya’da hukuki alt yapı ve başka konularda. Rusya ilgili resmi kurum ve sivil toplum örgütleriyle işbirliğimiz var, ortaklık anlaşmalarımız da söz konusu. Kapımız her zaman size açık.” dedi.

Ticaret Müşaviri Karabörklü de konuşmasında, Türk işadamlarını Rusya’ya yatırım yapmaya davet ederek, “Esat beyin sözlerine aynen katılıyorum. Ekonomi Bakanlığı, devlet olarak da bizler sizlerin bu yatırımınıza teşvik desteği sağlayacağız. Bugün Rusya’da yaklaşık 2 bin mağazamıza destek sağlıyoruz. Sibirya’da bile mağazalarımız var. Yalnız Moskova değil, Rusya’nın diğer bölgelerine de açılmak lazım. Çoğu firmamız Ural dağının ötesine gidememiş. Oysa oralarda büyük potansiyel var.” şeklinde konuştu.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Karabörklü, “Moskova fuarına katılan Türk konfeksiyoncularını Rusya’da yatırım yapmaya çağırıyoruz. Fuarda yaklaşık 75 Türk şirketi katılmış bulunuyor. Çoğu da ünlü markalarımız. Rusya’da yatırım yapmaları çok önemli. Çünkü toptan ihracatta örneğin her üründen 10 dolar kazanıyorlarsa, buradaki perakende satıştan 20 dolar kazanmak gibi avantajları var. TUSKON, RUTİD ve RTİB gibi sivil toplum kuruluşlarımız ve devlet olarak bizler de onlara gereken yardımı yapmaya hazırız. Toplantıda bunları dile getirmeye çalıştık. Sanırım bu gibi toplantılar kendi meyvesini verecek.” dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri