Rusya’nın En Büyük İnşaat Malzemeleri Avm’sini Türk Girişimci Yaptı

Rusya’nın başkenti Moskova’da kapanan konteynır pazarlarının yerine ünlü markaların bulunduğu AVM’ler almaya başladı. Şehir genelinde başlatılan düzenleme çerçevesinde inşaat malzemelerinin bulunduğu pazarlar da AVM’lere dönüşüyor....

Rusya’nın başkenti Moskova’da kapanan konteynır pazarlarının yerine ünlü markaların bulunduğu AVM’ler almaya başladı. Şehir genelinde başlatılan düzenleme çerçevesinde inşaat malzemelerinin bulunduğu pazarlar da AVM’lere dönüşüyor. Rusya’nın önde gelen Türk inşaat şirketlerinden Esta Construction, inşaat malzemeleri satan 2 bine yakın iş yerinin bulunduğu ilk inşaat AVM’si projesini tamamladı. İnşaat malzemeleri satan 3 katlı 150 bin metrekarelik “Sindika” pazarı 140 milyon dolara mal oldu.

Moskova çevre yolu MKAD’ın 65. kilometresinde bulunan Sindika AVM’nin açılışına yerel yöneticiler, iş adamları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Rusya’da 1992’den bu yana faaliyette bulunan Esta Construction Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Demirbilek açılışta yaptığı konuşmada, 1700 çalışanla 2 yılda projeyi tamamladıklarını, şimdi ise Rusya’nın en büyük inşaat malzemesi satan AVM’si olduğunu söyledi. Sindika’ya yıllık 180-200 bin arası ziyaretçi bekleniyor.

Esta Construction Yönetim Kurulu Üyesi Erman Nezor da, AVM’nin yeni açılmış olmasına rağmen yüzde 80-90 doluluk oranına ulaştığını belirtti. Nezor, “Eski pazar yeri olduğu için popüler bir yer. Beklentimiz çok fazla. Özellikle yaz aylarında yazlıklarda yaşayan vatandaşlar inşaat malzemesi için buraya gelecekler." dedi.

TÜRK ŞİRKETLER GLOBAL DÜŞÜNÜP YEREL HAREKET EDİYOR

Cihan Haber Ajansı’na değerlendirmede bulunan Demirbilek, Rusya’da son yıllarda Türk inşaat şirketlerinin çok daha öne çıkmaya başladığını söyledi. Demirbilek, “Son 20 senede Türkler burada çok profesyonel kadrolar yetiştirdi. Başarılarımızın arkasındaki en büyük neden yerel hareket edip global düşünmek olduğunu düşünüyorum. Çok iyi kaynaşabiliyoruz yerel halkla." dedi.

Esta İnşaat yönetiminden Nezor’a göre Türk inşaat şirketlerinin başarısının sırrı çok çalışmak. Nezor, "Bizim tempomuza işverenler bile şaşırıyor. Cumartesi, pazar, bayram seyran demeden hep çalışıyoruz. Kalite ve iş güvenliği olarak artık Avrupa standartlarının üstüne çıktık. Bu yüzden Türk firmalarının inşaat alanında tercih edilmeleri çok doğal. Soçi Kış Olimpiyatları’nda Rusya’yı Türk müteahhit firmaları kurtardı. Sonlara doğru Soçi projelerini tamamlayamayacaklarını anlayınca Türk firmalara yöneldiler, ve bizde inanılmaz bir eforla bir mucize gerçekleştirdik. Rusya’da çalışabilmek için Rus prosedürlerini çok iyi bilmek lazım. Sadece inşaatı bilmek yeterli değil. Buraya geldiklerinde tecrübeli ve bilgi sahibi kişilerle yollarına devam etmelidirler." şeklinde konuştu.

RUSYA’DA UZUN VADELİ DÜŞÜNMEK LAZIM

Rusya’da çalışmak isteyen inşaat şirketlerine tavsiyelerde bulunan Demirbilek, Rusya pazarını artık gelişmekte olan değil gelişimini tamamlamış olduğunu ifade etti. "Rusyada iş yapmak şampiyonlar liginde oynamak gibi" örneğini veren Demirbilek, "Rusya’da her türlü iş yapan dünyanın her yerinde çok rahat iş yapabilir ve rekabet edebilir. Gelecek firmaların çok iyi insan kaynakları, altyapı ve finans kaynakları olması gerekiyor. En az 2-3 sene yapılanmalarını tamamlandırıp ondan sonra bir başarı beklemelidirler. Buraya gelip ofis açıp hemen ihale alırım düşüncesi yanlış. Uzun vadeli düşünenler için Rusya pazarı çok iyi, gelişme vaad ediyor. Herkesi buraya davet edebilirim." sözlerini dile getirdi.

UKRAYNA KRİZİ İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ DE ETKİLEDİ

Ukrayna krizi ile birlikte yaşananlara değinen işadamları Batı’nın uyguladığı yaptırımların inşaat sektörünü de etkilediğini kaydetti. "Şu an piyasada dolar bulmak zorlaştı" diyen Demirbilek, “Sberbank başkanı German Gref de bundan bahsetmiş, dolar tedarik edemediklerini belirtmişti. Bu yüzden de kurlar çok yükseldi. Rusya çok büyük bir ülke, bu problemlerin geçici olduğuna inanıyorum. Biz Rusya’nın dününe, bugününe inandığımız gibi yarınlarına da inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Nezor’a göre de Ukrayna’da gelişen olaylar finansal piyasalarda oldukça ciddi sıkıntılar oluşturdu. Dolar kurunun 39 rubleye ulaştığını ve daha da yükselebileceğini kaydeden Nezor şunları söyledi: "Banka faizleri de inanılmaz derecede arttı. Bu da inşaat sektörünü vurdu. Şu an bir durgunluk var, iş yapmak isteyenlerde bu durgunluğun geçmesini bekliyor. Rusya yönetimi krizi aşmak için çalışıyor. Avrupa bankaları kredi musluklarını kıstı. Rus bankalarının da faizi çok yüksek."

ESTA CONSTRUCTION, DÜNYA KUPASI İÇİN STADYUM YAPIYOR

Esta Constraction şirketinin son projeleri ile ilgili bilgi veren Demirbilek, Rusya’da düzenlenecek 2018 Dünya Futbol Kupası hazırlıkları çerçevesinde 7 ihalenin yapıldığını belirtti. Demirbilek, "Bir ihaleyi de biz aldık. Krasnodar’da 35 bin kişilk stadyumu inşaa ediyoruz. Bu stad dünyanın en değerli ilk 10 stadı arasında yer alacak. Şu anda kaba inşaatı bitti, avrupanın en iyi en akıllı stadlarından birisi olacak. 2015’in Mayıs ayında açılışını planlıyoruz. Yine 2018 dünya kupası ile ilgili birkaç tane daha stad yapma amacımız var. Bunun için yetkililerle görüşmeler yapıyoruz." dedi.

Şu ana kadar Esta Construction olarak Rusya’da 1 milyon 500 bin metre kare iş tamamladıklarını belirten Demirbilek, "Ciromuz 1 milyar 200 milyon ile 1 milyar 500 milyon dolar arasında. İleriye dönük olarak şirketimizi yıllık 1 milyar dolar ciro bandına oturtmayı hedefliyoruz. Şu anda yıllık ciromuz 450 - 500 milyon dolar civarlarında." şeklinde konuştu.

Esta Construction inşaat şirketi 1 ocak 2006 yılında kuruldu ve yaklaşık 8 bin kişilik kadroyla Rusya’nın 7 ayrı noktasında faaliyet gösteriyor. Şu anda şirket Sochi Adler Park Hotel, FC Krasnodar Arena Stadyumu, Vishnaki Alışveriş Merkezi ve Moscow City Plot 16-A projelri üzerine çalışmalarını sürdürüyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri