Rusya’dan Yeni Yaptırımlara Asimetrik Cevap; Hava Sahası Kapanabilir

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Batılı ülkelerin muhtemel yeni yaptırımlarına asimetrik cevap vermek zorunda kalacaklarını, yabancı havayolu şirketlerinin Rusya hava sahasını kullanmasının yasaklanabileceğini söyledi.Ukrayna krizi nedeni...

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Batılı ülkelerin muhtemel yeni yaptırımlarına asimetrik cevap vermek zorunda kalacaklarını, yabancı havayolu şirketlerinin Rusya hava sahasını kullanmasının yasaklanabileceğini söyledi.

Ukrayna krizi nedeni ile Rusya’ya yaptırım uygulayan AB, devlet şirketleri ve bankalarını hedef alan yeni yaptırımlarla ilgili kararını bugün açıklaması bekleniyor. Brüksel, enerji sektörü başta olmak üzere, askeri sanayi ve çift yönlü teknoloji transferini kapsayan genişletilmiş yeni bir yaptırım paketi hazırladı.

Rusya’ya yönelik yaptırımların Ukrayna’da barışın sağlanması için herhangi bir katkı sağlamadığını kaydeden Medvedev, “Bizim finans ve enerji sektörümüze yönelik yeni yaptırımlar olursa buna asimetrik cevap vermek zorunda kalacağız. Buna ulaşım sektöründe kısıtlamaları örnek verebiliriz. Biz dostane ilişkilerimiz çerçevesinde hava sahamızı açık bırakıyoruz. Sınırlama gelirse bizim de karşılık vermemiz gerekecek…” uyarısında bulundu.

Rusya’nın kararının bir çok Batılı havayolu şirketini etkileyeceğini kaydeden Rusya Başbakanı, “Batılı havayolu şirketleri iflasın eşiğine gelebilir. Bu kötü bir tercih olur. Batılı ortaklarımızın bizi anlamasını bekliyoruz. Yaptırımlar Ukrayna’da barışa katkı sağlamıyor.” ifadelerini kullandı.

Vedomosti gazetesine konuşan Rusya Başbakanı, Rusya’ya yönelik yaptırımların küresel güvenlik sistemini de tehdit ettiğini söyledi. Ekonomik yaptırımların ardından siyasi yaptırımların gelmeye başladığını, bunların asimetrik olduğunu vurgulayan Medvedev, “Bunlar küresel güvenlik sistemini tehdit ediyor. Umarım Batılı ortaklarımız çılgın kararlar alan insanların arasında olmaz.” temennisinde bulundu.

Rusya’nın yaptırımlara karşılık gıda alımını durdurmasının Rusya ekonomisi açısından olumlu olduğunu savunan Medvedev, yaşanan gelişmeleri ülke ekonomisine katkı sağlayacak şekilde değerlendirmeleri gerektiğini vurguladı.

1989 yılında Tiananmen Meydanı’nda yaşanan olaylardan sonra Batılı ülkelerin Çin’e uyguladığı yaptırımları hatırlatan Medvedev, “Çin ekonomisi bundan sonra kötüye mi gitti? Hayır. Çin ekonomik modeli mi değişti? Hayır. Bu ekonomi Çin’i dünyanın bir numarası yaptı. Çin cezalandırıldığını düşünüyor mu? Hayır. Onlar kendi iç dinamiklerini harekete geçirdi. Onlar kendilerini dünyanın diğer kısmından koparmadı…” örneğini verdi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri