Rusya’dan Suriye’ye S-300 Sevkiyatı Belirsizliğini Koruyor

Rus silah ihraç şirketi Rosoboronexport Başkanı Anatoli İsaykin, Suriye’ye S-300 füze savunma sistemi sevkiyatı ile ilgili “bu konu kapalı” değerlendirmesinde bulundu.

Rus silah ihraç şirketi Rosoboronexport Başkanı Anatoli İsaykin, Suriye’ye S-300 füze savunma sistemi sevkiyatı ile ilgili “bu konu kapalı” değerlendirmesinde bulundu.

Kommersant’a özel bir mülakat veren İsaykin, “Ben sadece şunu söyleyebilirim ki, Rosoboronexport’la imzalanan anlaşmalar çerçevesinde sevkiyatlar yapıldı ve devam ediyor…” dedi. İsaykin, Suriye’ye yönelik dış askeri müdahaleyi imkansız hale getirecek S-300’lerle ilgili net bir açıklamada bulunmadı.

Suriye lideri Beşşar Esed Haziran 2013’de yaptığı açıklamada Rusya’dan S-300’lerin ilk partisini aldıklarını iddia etmiş, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de o zamana kadar Suriye’ye S-300 sevkiyatı yapılmadığını savumuştu.

Suriye’ye gelişmiş Yak-130 savaş uçaklarının teslimatı konusunda da konuşan İsaykin, anlaşmanın sağlandığını, ancak sevkiyatın henüz tamamlandığın belirtti.

2013’te Rosoboronexport’un 60 ülkeye 1202 kontratla 13,2 milyar dolarlık silah satışı gerçekleştirdiği bilgisini veren İsaykin, Hindistan, Çin, Vietnam, Endonezy, Venezüella, Arjantin ve Malezya gibi ülkelerin Rusya’nın ana pazarları olduğunu belirtti. İran ve Suriye dahil Ortadoğu ülkeleri ve Kuzey Afrika ülkelerine yönelik yaptırımlar ise Rusya’nın satışlarına olumsuz yansıdı.

Geçen yılki satışların yüzde 40’nı savaş uçakları ve yüzde 25’ini de uçak savar savunma sistemlerinin oluşturduğunu ifade eden Rosoboronexport Başkanı, Su-35 ve Yak-130 savaş uçaklarına dış piyasalarda büyük ilgi olduğuna değindi.

Çin’in Rusya’nın S-400 füze savunma sistemine talip olduğunu, ancak bunun 2016’dan once mümkün olamayacağını kaydeden Rus yetkili, İran’a satışı durdurulan S-300 füze savunma sistemi ile ilgili de mahkemelik olduklarını söyledi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri