Rusya’da Türk Girişimciler Spekülatif Risk Almaktan Kaçınmalı

Rusya Merkez Bankası’nın rubleyi serbest piyasa şartlarında dalgalanmaya bırakmasının ardından dolar ve avro güne düşüşle başladı. Serbest piyasada dolar 11 kapek gerileyerek 46,24 rubleye düşerken, avro da 15 kapek kayıpla 57,74 rubleden...

Rusya Merkez Bankası’nın rubleyi serbest piyasa şartlarında dalgalanmaya bırakmasının ardından dolar ve avro güne düşüşle başladı. Serbest piyasada dolar 11 kapek gerileyerek 46,24 rubleye düşerken, avro da 15 kapek kayıpla 57,74 rubleden alıcı buluyor.

Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin'in bankası Credit Europe Bank Rusya Genel Müdürü Haluk Aydınoğlu ile Rusya mali piyasalarında yaşanan gelişmeleri değerlendirdik. Ukrayna krizi, petrol fiyatlarının düşmesi, Amerikan Merkez Bankası’nın mali politikaları ve diğer ekonomik gelişmeler mali piyasalarda hareketliliğe neden oldu.

SERBEST DALGALANMAYA BEKLENENDEN ÖNCE GEÇİLDİ

Rusya Merkez Bankası’nın yüzde 55 dolar ve yüzde 45 avrodan oluşan döviz sepetinin belirli bir koridor içinde dalgalanması yönünde döviz piyasalarını yönettiğini ifade eden Aydınoğlu, “Sepet koridorun üst sınırını geçtiği durumda Rusya Merkez Bankası döviz piyasasına müdahalede bulunuyor ve müdahale miktarı belirlenen miktara ulaştığında koridor yukarı doğru 5 kapek yükseliyordu. Rusya Merkez Bankası daha önceki açıklamalarında, enflasyon hedeflemesine geçiş çerçevesinde 2015 yılında dalgalı kur rejimine geçeceğini belirtmişti. Dolayısıyla, bu yönde kademeli olarak adımlar atılıyor ve kur politikası her adımla daha serbest hale getiriliyordu. Piyasalar koridorun kaldırılacağını bekliyordu, ancak değişikliğin 2015’ten önce gerçekleşmesiyle piyasa beklentisinden daha erken gerçekleştiğini görüyoruz.” dedi.

Rusya Merkez Bankası rubleyi serbest dalgalanmaya bırakırken, rezervleri korumaya aldı ve spekülatif kur üzerinden para kazanma yollarını da kapatmış oldu. Böylece dış ve iç gelişmelere daha duyarlı hale gelen kura, Merkez Bankası istediği zaman istediği miktarda müdahalede bulunabilecek.

DOLAR GÜÇLENMEYE DEVAM EDER Mİ?

Mali piyasalarda yaşanan gelişmelere paralel olarak doların güçlendiğini kaydeden Aydınoğlu, önümüzdeki süreçle ilgili muhtemel gelişmeleri şe şekilde değerlendirdi: “Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) parasal genişlemeyi bitirmesi ve önümüzdeki sene faiz artırımına başlayacağı yönündeki beklentiler doları destekliyor. Önümüzdeki dönemde, ABD ekonomisindeki toparlanmaya yönelik olumlu verilerin yanı sıra FED’den gelebilecek faiz artırımı beklentilerini güçlendirecek olası açıklamaların gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı oluşturmaya devam edeceğini söylemek mümkün. Ancak, bu beklentilerin çoğunun fiyatlandığını dikkate alarak, önümüzdeki dönemde piyasalarda daha sınırlı hareketler ve daha stabit fiyatlama da görebiliriz.”

RUBLE DAHA HAREKETLİ HALE GELDİ

Koridorun kaldırılması ve dalgalı kur sistemine geçilmesinin rublede volatiletinin önceki döneme göre daha yüksek olmasının beklenebileceğini ifade eden Aydınoğlu, “Bu doğrultuda yatırımcılar spekülatif risk almaktan kaçınmalı. Gelir ve giderleri arasında yapısal olarak kur riski barındıran yatırımcıların ise finansal yatırım ürünleri ile söz konusu riski asgariye indirmelerini öneriyoruz.” dedi.

Rus uzmanlara göre de kurdan para kazanma yerine, kurdan zarar etmemeye çalışmak ve kendi alanından para kazanmayı hedeflemek doğru bir politika olacak. Bunun için de gündemi çok daha iyi takip etmek gerekecek.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri