Rusya’da Rüşvet Alan Başkana 10 Yıl Hapis, 11 Milyon Dolar Para Cezası

Rusya’nın Astrahan kenti eski belediye başkanı Mihail Stolyarov, iş adamına devlet arazisi tahsisi karşılığında, 10 milyon ruble (227 bin dolar) rüşvet almak ve şirketten yüzde 25 hisse istemek gerekçesi ile 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı....

Rusya’nın Astrahan kenti eski belediye başkanı Mihail Stolyarov, iş adamına devlet arazisi tahsisi karşılığında, 10 milyon ruble (227 bin dolar) rüşvet almak ve şirketten yüzde 25 hisse istemek gerekçesi ile 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kamu malını kendi çıkarları için kötüye kullanmaktan suçlu bulunan Stolyarov’a aldığı rüşvetin 50 katı ceza verildi. Eski belediye başkanının 500 milyon ruble (11,36 milyon dolar) para cezası ödemesi gerekiyor.

Astrahan bölgesi Kirovski bölge mahkemesinde görülen davada Stolyarov rüşvet almaktan ve kamu malını kendi çıkarına kullanmaktan suçlu bulundu. Hakim Natalya Sençenko, eski belediye başkanının yeterli delillerle suçunun tespit edildiğini, ancak kendisinin yanlış davranışını kabul etmeye yanaşmadığını söyledi. Hakim eski belediye başkanının sağlık durumu ve olumlu referanslarının hafifletici neden olarak dikkate alındığını da kaydetti.

Basında yer alan haberlerde rüşvetten tutuklanan eski belediye başkanı ile ilgili savcı Mihail Rezniçenko’nun 10 yıl hapis cezası ve 500 milyon ruble para cezası istediği bilgisi yer almıştı.

Stolyarov’un avukatı Aleksandr Moiseyenko, soruşturma sırasında bir dizi ihlal yapıldığı ve yapay suç oluşturulduğu gerekçesi ile eski belediye başkanının beratını istedi.

Soruşturma Komisyonu incelemeler sonunda eski belediye başkanının Stolyarov’un iş adamı Konstantin Hvalik’ten 10 milyon ruble rüşvet aldığı ve şirketinden de yüzde 25 hisse istediğini tespit etti. Eski belediye başkanının rüşvet karşılığında kamuya ait bir araziyi Hvalik’e tahsis ederek üzerine idari bina yapmasına izin verecekti. Astrahan’da bir restoranda iş adamı eski belediye başkanına parayı verirken polis tarafından suçüstü yapıldı. İş adamı Hvalik’in polisle işbirliği yapması sonucunda rüşvet suçu ortaya çıkarıldı. Stolyarov, Kasım 2013’de görevden alınarak hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Astrahan Bölgesi Valisi Stolyarov’un görevden alınması ve yargılanması ile ilgili yaptığı değerlendirmede, yargının yolsuzluk ve rüşvet olayları ile mücadelede herkese eşit olarak davranmasını, tüm çabalar ortaya konarak rüşvet ve yolsuzluğun kökünün kazınmasını istemişti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri