Rusya'da Ramazan ve teravih coşkusu

Ramazan, Rusya'nın başkenti Moskova'ya bereket ve coşkuyla geldi. Ülke genelinde 20 milyon Moskova'da ise 2 milyon Müslüman iftar ve teravih namazı için mescitleri doldurdu.

İnşaatı devam eden Moskova'daki Merkez Camii'nin yanı başında kurulan çadır cami ise inananlara hizmet veriyor.

Kurulan geçici çadırda ibadetlerini yerine getiren Müslümanlar, Ramazan ayında burada zaman geçirmeyi seviyor. Gönüllü kuruluşlar tarafından verilen iftar yemeği büyük ilgi görüyor. Her gün özel programların düzenlendiği camide, her namaz öncesi ve sonrası hatimler okunuyor. Haftanın farklı günlerinde farklı hocalar ilmihal dersleri ile cemaati bilgilendiriyor.

19 SAAT ORUÇ, TERAVİH NAMAZI 24.00'DE

Ramazan'ın güzel bir fırsat olduğunun kaydeden Moskova Merkez Camii imamı İldar Alyautdinov, Rusya'da da Müslümanların bu ayı heyecanla beklediklerini ifade etti. Alyautdinov, "Moskova'da teravih namazları baya geç saatlerde, neredeyse gece yarısı kılınıyor. İnsanlar ancak gece saat iki gibi evlerine ulaşabiliyor. Buna rağmen camimiz çok kalabalık. Çok duygulu anlar yaşıyoruz, farklı programlar yapılıyor. Biz imam olarak insanları camiye çağırıyoruz, Kur'an okumaya, hayırlı işler yapmaya teşvik ediyoruz. Vaktimizi ders, sohbet şeklinde değerlendiriyoruz." diye konuştu. Moskova'da ise imsak 03.12'de başlıyor ve iftar 22.10'da açılıyor. Yaklaşık 19 saat oruç tutan Müslümanların en büyük yardımcısı ise gün içinde eksik olmayan yağmur.

Sosyal Yardımlaşma Derneği Müdür yardımcısı Tahir Veliyev, Moskova Müftülüğü ve Zekat Hayriye Derneği'nin organizesiyle Ramazan boyunca Merkez Camii'nde verilen iftarların çok bereketli olacağını umduklarını belirtti. Valiyev, "Gönüllü arkadaşlarımızla beraber misafirlerimize Ramazan'ın bir rahmet ayı olduğunu göstermek istiyoruz. Bu organizasyonun temel amacı insanların sadece karınlarını doyurmak değil, onlara sevinç ve bayram ruhu aşılamaktır. İftar yemeklerini birkaç yıldır esnaf arkadaşlarımızın yardımıyla yapıyoruz. Orucu faklı sebeplerle tutamayan vatandaşlarımız da bu yemeklerin hazırlanmasında destek veriyor." dedi.

DİYANET VAKFI RUSYA'YA RAMAZAN İÇİN ÜÇ İMAM GÖNDERDİ

Türkiye Diyanet Vakfı'nın gönderdiği din görevlisinin Merkez Camii'nde yardımcı olacağını belirten Alyautdinov, "Hocamız bize Kur'an okuyacak, teravih namazlarını kıldıracak. Moskova'dan başka Saratov kentine de Diyanet'ten iki imam gönderildi. Başka camilerde teravih sekiz rekat kılınıyorsa Merkez Camii'nde yirmi rekat kılınıyor, millet de böyle istiyor. Geçen sene de aynı 20 rekat kıldık. İsteyenler 8 rekattan sonra ayrılabilir." dedi.

RAMAZAN ÇADIRI 30 TEMMUZ'DA AÇILACAK

Ramazan Çadrı ile ilgili de bilgi veren Alyautdinov, "Zafer Camii'nde Ramazan çadırı kurulacak. Burada öğrenciler için iftar verilecek. Sabahtan akşama kadar doluyuz, ama bu işin çok özel bir lezzeti var. Bu sene Ramazan çadırı 30 Temmuz'da açılacak." bilgisini verdi.

İftar yemeğine katılan Hayreddin Abdullah isimli Müslüman Allah'ın rahmet ayı olarak nitelendirdiği Ramazan ayını iple çektiğini ifade etti. Abdullah "Bulunduğumuz camide hem Rus hem de Orta Asyalılar yan yana.19-20 saat aç kalmamıza rağmen oruç çok rahat geçiyor ve buraya iş yerimden çıktıktan sonra her gün gelmeyi planlıyorum. Çünkü burada Kur'ân-ı Kerîm hatmi ve sohbetler yapılıyor. Camimizin büyük bir cazibesi var, hep burada olmak istiyorum. Ramazan orucu İslam'ın 5 şartından biridir ve bize Allah'tan hediyedir. İnsan bedenini bir fabrikaya benzetirsek bu bir izin ayı ve onarım vaktidir." dedi.

Moskova'da işçi olarak çalışan Şahroz Muratjanov ise heyecanını şu sözlerle anlattı: "Tuttuğum oruçtan bol bol bereket ve sevap almak niyetiyle buraya geldim. Kardeşlerimle kaynaşmak ve Rabbim'den mağfiret dilemeye geldim. Çok memnunum. Allah'ın verdiği nimetlerden yedik, inşallah yine gelmeyi düşünüyorum."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ramazan Haberleri