Rusya’da Okuyan Emre Taşarkuyu, Unifight Üçüncüsü Oldu

Rusya Federasyonu’nda Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü’nde (MEPhI) eğitim gören Emre Taşarkuyu, Uluslararası Unifight Şampiyonası’nda üçüncü oldu.Rusya’nın Kaluga bölgesinde düzenlenen...

Rusya Federasyonu’nda Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü’nde (MEPhI) eğitim gören Emre Taşarkuyu, Uluslararası Unifight Şampiyonası’nda üçüncü oldu.

Rusya’nın Kaluga bölgesinde düzenlenen Uluslararası Unifight Şampiyonası’nda sporcular üç gün boyunca kıyasıya mücadele etti. Takımlar sıralamasına bakıldığında Federal Ceza Uygulama Servisi (FSİN) Üniversitesi birinci olurken, MEPhI ikinci ve Dağıstan Devlet Ekonomi Enstitüsü üçüncü oldu. MEPhI Üniversitesi hazırlık bölümünde eğitim gören Türk öğrenci Emre Taşarkuyu ise 75 kiloda bronz madalya kazandı.

“TÜRK ÖĞRENCİNİN BAŞARISI SEVİNDİRİCİ”

Dereceye girenlere ödüllerini Rusya Uluslararası Unifight Federasyonu Başkanı Sergey Novikov takdim etti. Konuşma yapan Novikov, “Dereceye girenlerin arasında Türk öğrencinin olması sevindirici. Umarız ki sonraki turnuvalarda Türkiye daha geniş bir kadroyla katılır.” dedi.

Akkuyu Nükleer AŞ Hakla İlişkiler Müdürü Andrey Gurlenov, Taşarkuyu’nun eğitimiyle birlikte spora devam etmesinden memnun olduklarını söyledi. Gurlenov, “Spor başka dil ve kültürlere daha çabuk adapte olmaya yardımcı oluyor. Atom enerjisi konusunda eğitimlerini en iyi şekilde almaları için Türk öğrencilere her türlü şartları sunuyoruz.” diye konuştu.

“ÜLKEMİ TEMSİL ETTİM”

Ödül töreni sonrası duygularını paylaşan Taşarkuyu, onur duyduğunu söyledi. Türk öğrenci, “Ben ülkemi temsil ettim. Spor, Rusça öğrenmeme ve Rus öğrencilerle iletişime geçmeme yardımcı oluyor.” şeklinde konuştu.

Gelecekte Akkuyu Nükleer santralında görev almak üzere MEPhI Üniversitesi’nde 257 öğrenci eğitim görüyor. Bunların 83’ü hazırlık sınıfında, 71’i birinci sınıf, 62’si ikinci sınıf ve 41’i ise üçüncü sınıfta.

Turnuvaya Azerbaycan, Türkiye, Gürcistan, Kazakistan, Hindistan, Rusya ve Tacikistan gibi ülkelerden yaklaşık 200 sporcu katıldı.

UNİFİGHT NEDİR?

Evrensel dövüş sistemi olarak bilinen ve 1939 yılında kurulan bir spor branşı. Katılımcılar 4 etkinlik için hazırlanırlar. Bunlar pentatlon, güreş, ateşli silahlar ve silah kullanımı ile aynı zamanda ring mücadelesi. Unifight stres ve gerginlik koşullarında mücadelenin nasıl edileceğini öğretir. Unifight sistemi ardışık iki adımdan oluşur. Önce bir pentatlon geçilir silah ve bıçak atışlarıyla beraber yapılır. İkinci aşamada ise ring mücadelesi yapılır. Askeri kökeni olan bir sistemdir.

Unifight, Türkiye temsilciliği tarafından ülkemizde çalışmaları devam eden, evrensel karma mücadele sanatı olarak biliniyor. Günümüzde Unifight’ın alternatifi olan bir spor dalının bulunmadığı da ileri sürülüyor.

Rusya’da 1990'lı yılların ortalarında engelleri aşma, havalı silah atışı, çelik atışı ve ringde mücadele uygulamalarını ihtiva eden, diğer türlerle hem entegrasyona hem de o türlerden ayrıştırma yoluna giden evrensel karma mücadele sanatı unifight spor sistemi ortaya çıkmıştır.

Esasen askeri uygulamalara dayanan bu sistem sadece ülkelerin güç mücadelesinde değil, dünyada popüler bir spor haline gelmeye başlamıştır. 32 ülkenin üye olduğu unifight uluslararası amatör spor federasyonu günümüze kadar 13 dünya şampiyonası tertip etmiştir. Büyümekte olan unifight spor sistemi, üyesi olmadığı halde davet ettiği ülkelerle birlikte şampiyonalardaki katılımcı sayısını 40'a çıkarmıştır.

Avrupa, Asya ve Arap federasyonları da faaliyetlerini sürdürmektedir. Her yıl düzenli olarak hem ulusal hem de uluslararası düzeyde 14-15, 16-17, 18-20, 21 yaş ve üzeri Bay-Bayan Light veya Classic Unifight kategorinde Avrupa, Asya ve Dünya şampiyonaları düzenlenmektedir. 2008’den bu yana da 10-11 ve 12-13 yaş gruplarına yönelik Unifight spor sistemi çocuk şampiyonaları Light olarak düzenlenmektedir. Bu faaliyetler çocukların düzenli bir spor eğitimi almasına imkân sağlamakta, onların sağlıklı bir hayat tarzı için iyi bir gelişim süreci kazanmalarına katkı yapmakla birlikte onları dışardaki kötü alışkanlıklardan korumakta ayrıca vakitlerini daha eğlenceli bir şekilde değerlendirmelerine yardımcı olmaktadır.

Tahminler Unifight’ın daha ileri gideceğini ve kış sporları gibi farklı dallarla da entegre olacağını göstermektedir. Kış olimpiyatlarında yaz olimpiyatlarından farklı olarak potansiyel arzeden yeni spor dallarına ihtiyaç duyulmaktadır.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Spor Haberleri