Rusya’da Birlik Günü’nde İktidar Ve Muhalefet On Binler Beraber Yürüdü

Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin yaptırım uyguladığı Rusya’da Birlik Günü’nde iktidar ve muhalefet partileri beraber yürüdü. Puşkinskaya Meydanı’ndan toplanan iktidar partisi Birleşik Rusya, muhalefet partileri Komünist Parti,...

Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin yaptırım uyguladığı Rusya’da Birlik Günü’nde iktidar ve muhalefet partileri beraber yürüdü. Puşkinskaya Meydanı’ndan toplanan iktidar partisi Birleşik Rusya, muhalefet partileri Komünist Parti, Adaletli Rusya ve Liberal Demokrat Parti taraftarları Tverskaya Caddesi istikametinde yürüyüşe geçti.

Doğu Ukrayna’da tek taraflı olarak bağımsızlık ilan eden Donetsk ve Lugansk’a destek sloganları atan kalabalık, parti bayrakları yanı sıra Rusya bayrağı taşıdı. Halkın, “Novorossiya! Sizinle beraberiz”, “Pes etmeyeceğiz”, “Biz Halkların Birliğini bekliyoruz” ve “Birleştiğimizde, gerisi önemli değil..” ifadelerinin yer aldığı dövizleri taşıması dikkat çekti.

Moskova polisine göre, Komünist Parti lideri Genadi Zyuganov ve Adaletli Rusya lideri Sergey Mironov’un da yer aldığı yürüyüşe yaklaşık 75 bin kişi katıldı. Duma Başkan Yardımcısı Aleksandr Karelin, yazar Yuri Bondarev, sanatçı Vasili Nesterenko ve diğer önde olan isimler gösteriyi organize etti.

Birlik Günü vesilesi ile milliyetçi gruplar da ayrı organizasyonlar gerçekleştirdi. Polisin kordon altına aldığı Moskova’nın güneydoğu bölgesindeki gösteride eylemciler siyah-sarı-beyaz renkli ırkçı flamalar taşıdı. Rus milliyetçi hareket lideri Dmitri Demuşkin, Interfax’a verdiği bilgide en az 10 bin kişinin eylemlere katıldığını belirtti.

Başkent Moskova’nın kuzeybatı bölgesinde yapılan bir diğer ırkçı gösteriye de 1500 kişi katıldı. Polisin eylemler sırasında kurallara uymadığı gerekçesi ile bazı göstericileri gözaltına aldığı belirtiliyor.

Kremlin tarafından 2005’de kutlanmaya başlayan Birlik Günü, 7 Kasım 1917 Bolşevik Devrim’in yerine ikame edilmeye çalışılıyor. Rusya 4 Kasım Birlik Günü’nü 1612’de Polonya’nın işgalinden kurtuluşun yıl dönümünü olarak kutluyor.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri