Rusya Ve Güney Kore: Kuzey Kore’nin Nükleer Silahları Kabul Edilemez

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye yaptıkları ortak basın toplantısında, Kuzey Kore’nin nükleer silahlara sahip olmasının kabul edilemez olduğunu bildirdi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye yaptıkları ortak basın toplantısında, Kuzey Kore’nin nükleer silahlara sahip olmasının kabul edilemez olduğunu bildirdi.

Rusya’da tekrar Cumhurbaşkanlık koltuğuna oturan Putin, bazı temaslarda bulunmak için Güney Kore’ye geldi. Vietnam’dan daha yeni geri dönen Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, ayağının tozu ile Putin’i devlet başkanlık sarayı olan Mavi Köşk’te misafir etti. Öğleden sonra bir üst düzey görüşme gerçekleştiren iki lider, ortak basın toplantısı düzenledi.

Putin ve Park'ın üst düzey görüşmede daha çok Kuzey Kore ve Kuzey Doğu Asya’daki güvenlik sorunu ile Avrasya’da ortak girişim projelerini ele aldığı aktarıldı.

Ortak basın açıklamasında iki lider de Kuzey Kore’nin nükleer silahlara sahip olamayacağının altını çizdi. Kuzey Kore başta olmak üzere Kimyasal Silahların Satışının Yasaklanması Anlaşması'na kayıtlı olmayan ülkelerin, bu anlaşmayı imzalamasını sağlamak konusunda ortak görüşe sahip olduklarını belirten iki lider, Kuzey Kore'nin uluslararası topluma karşı sorumluluklarını yerine getirerek, nükleer silahlarından vazgeçmesi gerektiğini ifade etti. Nükleer silahların sınırlandırılması anlaşmasına vurgu yapan iki lider,Kuzey Kore'nin nükleer silah sahibi bir ülke olarak kabul edilemeyeceğini belirtti.

Kuzey Doğu Asya'da güç sahibi olan Güney Kore ve Rusya, ilerleyen yıllarda bazı konularda daha da yakınlaşacaklarının sinyalini verdi. Ortak basın açıklamasında, Rusya ve Güney Kore'nin Kuzey Kore ile beraber Kuzey Doğu Asya'nın kalkındırılması için ortak projeler gerçekleştirileceği ifade edildi. Rusya'nın Kuzey Kore'ye sınır şehrinden Kuzey Kore'nin serbest ticaret bölgesi olan Rason şehrine kadar demir raylarının döşenmesi ve Rason'daki limanların iyileştirilmesi için yapılacak olan çalışmalara Güney Koreli şirketlerin de müdahil olacağı ifade edildi. Yapılan açıklamaya göre bu yönde bir MOU anlaşması imzalandı.

Putin ve Park yaptıkları ortak basın toplantısında son olarak ise 6'lı görüşmelere değindi. İki lider, Kuzey Doğu Asya bölgesinde güvenliğin tekrar tesisi için 6'lı görüşmelerin başlatılması için gayret göstereceklerini belirtti.

Bir önceki devlet başkanı Lee Myung-bak döneminden beri Kuzey Kore'nin kalkındırılma çalışmalarından geri duran Güney Kore, Putin'in ziyaretinden sonra tekrar ülkenin kalkındırılmasında taşın altına elini koyacağa benziyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri