Rusya Ve Çin’den 10 Milyar Dolarlık Ortak Kömür Yatırımı

Rus enerji şirketi Rostec ve dünyanın en büyük kömür üreticisi Çin devlet şirketi Shenhua Grup, Sibirya’da ortak kömür üretimi için 10 milyar dolarlık yatırım kararı aldı.Rostec CEO’su Sergey Çemezov ve Shenhua Grup Başkanı Yushuo...

Rus enerji şirketi Rostec ve dünyanın en büyük kömür üreticisi Çin devlet şirketi Shenhua Grup, Sibirya’da ortak kömür üretimi için 10 milyar dolarlık yatırım kararı aldı.

Rostec CEO’su Sergey Çemezov ve Shenhua Grup Başkanı Yushuo Zhang’ın imzaladığı memoranduma göre Amur bölgesinde Ogodjinskoye kömür rezervlerinde çalışmalara başlanıyor.

Bölgenin kömür rezervinin 1,6 milyar ton olduğu tahmin ediliyor. Rostec’in planlamasına göre ortak yatırımların ardından üretim 2019’da başlayacak ve yıllık 30 milyon tonu bulacak. Üretilen kömür büyük çoğunlukla Asya-Pasifik bölgesi ve Çin’e ihraç edilecek.

Rostec ve Shenhua, Vera limanında kömür yükleme limanı inşa edecek. Limanın kapasitesinin 20 milyon ton kömür ihraç edebilecek kapasitede olması planlanıyor. 2015’de inşaatı başlayacak dev liman 2018’de kullanılmaya başlayacak.

Limanın bölgenin kalkınmasına ve kömür sektörüne önemli katkı sağlaması bekleniyor. Bölgeye bir de enerji santrali inşa edilecek. Santralde üretilecek elektrik Rusya’nın uzak doğu bölgesinde kullanılacak, Çin’e de ihraç edilecek.

Rusya ve Çin’in ortak yatırımın bölgede 10 bin kişi istihdam sağlaması bekleniyor. Dolaylı endüstri ile birlikte rakam 30 bine kadar çıkacak.

Rostec-Shenhua anlaşmasını Rusya ve Çin arasında işbirliğinin geliştiği bir döneme denk gelmesi dikkat çekti. Mayıs ayında da Rusya’nın en büyük doğalgaz üreticisi Gazprom’la, Çin Ulusal Petrol Şirketi arasında 30 yıl süreli 400 milyar dolarlık doğalgaz satış anlaşması imzalanmıştı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri