Rusya, Suriye’de Kimyasal Silahların Kontrolü İçin İşbirliğine Hazır

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, gün içinde görüştükleri Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’e Suriye’de kimyasal silahları uluslar arası kontrole devretmelerini önerdiklerini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, gün içinde görüştükleri Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’e Suriye’de kimyasal silahları uluslar arası kontrole devretmelerini önerdiklerini açıkladı. Rus bakan, kimyasal silahların kontrolünün devrinin dış askeri müdahaleyi engelleyecekse, bunun için de işbirliğine hazır olduklarını belirtti.

Lavrov, "Önerimizi Muallim’e ilettik. Hızlı ve olumlu yanıt bekliyoruz. Suriye yönetimini sadece kimyasal silahların depolandığı alanların uluslar arası kontrole devredilmesine değil, imha edilmesi ve sonrasında da Şam’ın 'Kimyasal Silahların Yasaklanması Anlaşması'na dahil olmaya davet ettik." dedi.

Suriyeli bakan Muallim de, Lavrov’u dış askeri müdahaleyi önleyecek bilge yaklaşımları nedeni ile selamladıklarını söyledi. Ancak Şam yönetimi henüz öneri ile ilgili kararını açıklamadı.

Suriye’de askeri müdahaleye karşı olan Ban Ki-moon da, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin ilk olarak yaptığı kimyasal silahların devri ile ilgili öneriyi memnuniyetle karşıladığını, BM Güvenlik Konseyi’ne, Suriye’de kimyasal silahların imha edilmesini önereceğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry yaptığı açıklamada Suriye’nin kimyasal silahları uluslar arası topluma devretmesi durumunda bir askeri operasyonun yapılmayabileceğini açıklamıştı.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri