Rusya, Puşkin Enstitüleri İle Dünyaya Rusça Öğretecek

Rusya, Rusçayı dünyaya yaymak için bir çok ülkede Puşkin Enstitülerini açmayı planlıyor.

Rusya, Rusçayı dünyaya yaymak için bir çok ülkede Puşkin Enstitülerini açmayı planlıyor. Moskova başta eski Sovyet devletleri olmak üzere 50’ye yakın ülkede Puşkin Enstitüleri açacak.

Puşkin Enstitüleri'nin en öncelikli misyonu daha önce Rusçanın aktif konuşulduğu bölgelerde tekrar Rusçanın yaygın hale getirilmesini sağlamak. Bu konuda kurulacak komitenin başında Rusya Başbakan Yardımcısı Olga Golodets bulunacak. Puşkin Enstitüleri eski Sovyet devletlerinin yanı sıra AB, ABD, Çin, Japonya ve Orta Doğu ülkelerinde de açılacak.

Konuyla ilgili basına açıklamalarda bulunan Rusya Başbakan Yardımcısı Olga Golodets’in temsilcisi Aleksey Levçenko, proje için yaklaşık 46 milyon dolar bütçe ayrılacağını söyledi. Levçenko,”Bu merkez ya mevcut olan okullarda faaliyet gösterecek ya da tamamen yeniden kurulacak.”dedi.
Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkan Yardımcısı Leonid Kalaşnikov projenin ülkeye olumlu yansıyacağını belirtti. Kalaşnikov,”SSCB döneminde yabancı öğrencilere eğitim veriyordu. Bunun faydalarını hala görüyoruz. Rusça konuşan herkes bizim ülkeye olumlu bakıyor.” şeklinde konuştu.

Bazı verilere göre Rusya sınırları dışında Rusça konuşan insan sayısı 50 milyon kişiye kadar geriledi. Bu rakamın SSCB döneminde çok daha yüksek olduğu ifade ediliyor.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri