Rusya pazarını geliştirmeliyiz

Konya Ticaret Odası, Mevlana Kalkınma Ajansı işbirliğiyle ve Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Borsası ortaklığıyla, 'Türkiye İçin Yükselen Pazar: Rusya' konulu bir panel düzenlendi.

Konya Ticaret Odası, Mevlana Kalkınma Ajansı işbirliğiyle ve Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Borsası ortaklığıyla, 'Türkiye İçin Yükselen Pazar: Rusya' konulu bir panel düzenlendi. KTO konferans salonunda düzenlenen panele Vali Muammer Erol, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman ve bir çok iş adamı katıldı. Panel öncesi konuşan Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak, "Konya ihracat açısından,bakanlığımız ve yatırımcılar açısından çok güzide ve çok önemli bir il. Potansiyel açısından önemli bir konuma sahip Konya. Konya deyince Ekonomi Bakanlığı olarak, her türlü katkıyı sağlamaya hazırız. Yakından takip ettiğimiz üzere 2002 yılında 230 milyar dolar olan milli gelirimiz, 2013 yılında 822 milyar dolara ulaştı. 1993-2002 yılları arasında ortalama 2,30 büyüyen ekonomimiz küresel krize rağmen 2003 ve 2013 yılları arasında ortalama yüzde 5 oranında bir büyüme gösterdi. Ekonomik istikrarımızın dış ticarete katkıları da ortadadır. 2002-20013 döneminde ihracatımız tam 4 kat artmıştır. 36 milyar dolardan 152 milyar dolara ulaşmıştır. Bugün itibariyle son 12 yıllık ihracatımız 157 buçuk milyar dolara ulaşmıştır. Bu dönem çok önemli. İlk defa bu yıl işler tam tersine döndü. Büyüme yüzde 3'ler civarında devam ediyor. İhracatımız yüzde 7'ler civarında artarken, ithalatımızda da ciddi oranda bir düşüş var. Bu gelişme ülke ekonomisi için sevindirici bir gelişme. İnşallah yapısal olarak da ülke ekonomisinin sağlam temellere oturduğunun müjdecisi olarak değerlendirebiliriz" ifadelerini kullandı.

MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman ise, "Panelin bölgemize olumlu bir şekilde geri döneceğini umut ediyoruz. Zaten tarım ürünleri konusunda bir ağırlığımız var. Biz Türkiye olarak da Konya olarak da Rusya'ya ihracat açısından cari açık veriyoruz. Özellikle Rusya'da ticaret müşavirliği yapmış bir arkadaşımız. O bizlere bu ülkeye neyi nasıl ihraç edebiliriz onu anlatacak. Konya olarak 15 milyar doları kendimize hedef koyduk. Bu hedefe ulaşmamız için de bir 9 yılımız kaldı. 9 yıl çok uzak gibi görünmüyor ancak inşallah ulaşacağımızı ümit ediyorum. Çok çalışmamız gerekiyor. İhracat ve ihracatçı rakamlarına baktığımız zaman, Konya bir çok ilin üzerinde" diye konuştu. Konuşmaların ardından İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, tarım ekonomisi ile ilgili bir sunum yaptı. Sunumun ardından panele geçildi. Baydar'ın moderatörlüğünü yaptığı panelde, Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Uzmanı Alper Eriten ve Murat Nesimoğlu, Doğrular Madeni Eşya Genel Müdürü Fahrettin Doğru, ANKA Global Genel Müdürü Eren Bayar Rusya'ya ihracat hakkında konuşma yaptı.

BERKHAN PARLAK

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri