Rusya Maliye Bakanlığı: Ruble Zayıflamaya Devam Etmeyebilir

Rusya Maliye Bakanlığı, uzun vadeli stratejik planlama departmanından Maksim Oreşkin, önümüzdeki günlerde rublenin zayıflamaya devam etmesi için temel gerekçelerin olmadığını, ancak bunun tamamı ile de ihtimal dışı olmadığını söyledi.Ukrayna...

Rusya Maliye Bakanlığı, uzun vadeli stratejik planlama departmanından Maksim Oreşkin, önümüzdeki günlerde rublenin zayıflamaya devam etmesi için temel gerekçelerin olmadığını, ancak bunun tamamı ile de ihtimal dışı olmadığını söyledi.

Ukrayna krizi, Rusya’ya yönelik yaptırımlar, petrol fiyatların gerilemesi ve uluslar arası piyasalarda yaşanan gelişmeler nedeni ile dolar yıl başından bu yana 33,62 ruble seviyesinden 40 rublenin üzerine çıktı. 12 ruble artan Euro da 51 rubleye dayandı.

Haftanın ilk gününde ise ruble değer kazanmaya başladı. 10 kapek düşen dolar 40,22 ruble, 16 kapek düşen Euro 51,01 rubleden işlem görüyor.

Rublenin belirli koridorda serbest dolaşımda olduğunu, net rakam vermenin imkansızlığını dile getiren Oreşkin, “Mevcut kur her zaman zayıflamayabilir. Şu an rublenin daha fazla zayıflamayı sürdüreceği konusunda temel gerekçeler yok. Ancak bu ihtimali tamamı ile yok saymıyorum. Bu olabilir. Çünkü piyasalar serbest. Eğer satış durursa, sonra da ruble alımı başlayabilir. Burada bir denge oluşur.” dedi.

Merkez Bankası’nın politikasının rublenin güçlenmesi yönünde olduğunu ifade eden Oreşkin, “Bunun anlamı yeni bir şok olmaması durumunda, temel faktör rublenin istikrarını ve mevcut duruma göre daha güçlü hale gelmesini teşvike ediyor.” öngörüsünde bulundu.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov da sonunda rublede istikrarın sağlanacağını, kurun daha güçlü olmasını beklediğini söyledi. Siluanov, “Zayıf ruble, enflasyonun artmasına neden oluyor. Bu da borçlanmanın daha pahalı olması ve ekonomiye nakit girişinin azalması demek. Biz istikrarlı ve öngörülebilir bir kuru destekliyoruz.” dedi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri