Rusya Kgaö Zirvesi'ne Hazırlanıyor

Rusya’nın Soçi kentinde Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi yapılacak.

Rusya’nın Soçi kentinde Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi yapılacak. Rus NATO’su olarak bilinen KGAÖ Zirvesi için Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman’ın, Rusya’ya gittiği kaydedildi.
Tacik basınına göre, KGAÖ Liderler Zirvesi’nde bölgesel güvenlik, Suriye’deki son gelişmeler, NATO güçlerinin Afganistan’dan çekilmesinin ardındaki önlemlere ilişkin konular değerlendirilecek.
Liderlerin özellikle Afganistan’dan NATO güçlerinin çekilmesinden sonra çıkabilecek tehditlere karşı alınacak tedbirler konusunda görüş alışverişinde bulunması bekleniyor. Bu konuda, Tacikistan’a yapılacak ortak yardımlar masaya yatırılacak. Tacikistan-Afganistan sınırının güçlendirilmesine yönelik faaliyetler, zirvede ele alınacak. Liderler, örgüt kapsamında askeri işbirliği konusunda bilgi paylaşımında bulunacak. Bu alanda, KGAÖ Hava Kuvvetleri’nin kurulmasına ilişkin karar alınması bekleniyor.
Bu arada, zirve sonrasında KGAÖ dönem başkanlığı Kırgızistan’dan Rusya’ya geçecek.
Tacik lider Rahman’a Rusya ziyaretinde Dışişleri Bakanı Hamrohon Zarifi, Savunma Bakanı Şerali Hayrullayev, Milli Güvenlik Sekreteri Abdurahim Kahhorov, Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi Başkan Yardımcısı, Sınır Kuvvetleri komutanı Şerali Mirzo ve diğer yetkililer eşlik ediyor.
Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 1992'de bir anlaşma ile sağlanan güvenlik birliği, 2002'de ise kurumsal bir yapıya dönüştü. Özbekistan'ın üyeliğini askıya aldığı KGAÖ'de Rusya, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan yer alıyor.


CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri