Rusya İlk Kez 3 Türk Civciv Şirketine İhracat İzni Verdi

Rusya makamları 3 Türk civciv ve kuluçkalık yumurta şirketinin Rusya’ya ihracat yapmasına izin verdi. Ukrayna krizi nedeni ile yaptırım uygulayan Batılı ülkelerden gıda alımını durduran Rusya, Türkiye’den beyaz et, deniz ürünleri, süt...

Rusya makamları 3 Türk civciv ve kuluçkalık yumurta şirketinin Rusya’ya ihracat yapmasına izin verdi. Ukrayna krizi nedeni ile yaptırım uygulayan Batılı ülkelerden gıda alımını durduran Rusya, Türkiye’den beyaz et, deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri ihracatına izin veriyor.

Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi (Rosselhoznadzor) Başkanı Danışmanı Aleksey Alekseyenko konuyla ilgili Türkiye’de incelemelerde bulunduklarını söyledi. Alekseyenko, “12-16 Ekim tarihlerinde kuruma bağlı uzmanlarımız Türkiye’nin 5 civciv fabrikasında görüşmeler ve incelemeler yaptı. Bu ziyaretlerin sonucunda 3 fabrikanın Rusya piyasası için uygun gördük. Bu 3 fabrika hayvan sağlığı ve hijyen konusunda ilgili ilke ve kurallara uyuyor. Beyaz et sanayisi bakımından kapalı alan ilkesiyle faaliyet gösteriyor. Diğer 2 fabrikaya da bazı tavsiyelerde bulunduk. Örneğin tespit ettiğimiz ihlallerin giderilmesi yönünde. Olumlu sonuç alınırsa onlara da izin verilebilir.” dedi.

İthalata hazır olduklarını anlatan Alekseyenko, “Biz kurum olarak onayımızı verdik. Yumurta ve civciv getirilebilir. Daha önce Türkiye’den Rusya’ya böyle bir ithalat yapılmamıştı. Bundan sonraki aşama ticari konular ve fiyat.” şeklinde konuştu.

Beyaz et için ihracat yapan şirketlerin karşılaştığı en büyük zorluk ise gümrük fiyatlarının çok yüksek olması ve kotalar. Rusya’da rekabet şanslarının düşük olduğunu kaydeden firmalar, beklenen patlamanın ancak gerekli desteklerin sağlanması, gümrüklerin Avrupa seviyesine çekilmesi ve yeterli kota tahsis edilmesi ile mümkün olabileceğini belirtiyor.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri