Rusya Doları Frenlemek İçin 10 Günde 6 Milyar Dolar Harcadı

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, doları frenlemek için son 10 günde 6 milyar dolar harcama yaptıklarını açıkladı.Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’da konuşan Nabiullina, “Biz rubleyi desteklemeye devam ediyoruz. Son 10 gün...

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, doları frenlemek için son 10 günde 6 milyar dolar harcama yaptıklarını açıkladı.

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’da konuşan Nabiullina, “Biz rubleyi desteklemeye devam ediyoruz. Son 10 gün içinde fonlardan 6 milyar dolar harcadık.” dedi.

Serbest piyasada dolar 40,32 rubleden, Euro da 51 rubleden işlem görüyor.

Döviz kurlarının sabitlenmesinin serbest piyasada karşı sonuç oluşturduğunu kaydeden Nabiullina, “Bu serbest piyasa anlayışı ile çelişiyor. Bu durumda doları durduramayabiliriz. Kuru sabitlemek ulusal parada bir defada ani düşüşe neden olur. Bunun ekonomiye daha çok olumsuz etkisi olur.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Merkez Bankası Başkanı, rublenin tamamı ile serbest dolaşımda olmadığını, ancak dış gelişmeler ve dünya petrol fiyatları başta olmak üzere bir çok faktörden etkilendiğini söyledi.

Dolara müdahaleyi tamamı ile durdurmayacaklarını kaydeden Nabiullina, “Tamamı ile serbest bırakmadığımızı ifade etmek isterim. Mali istikrar açısından sorunlar gördüğümüz zaman müdahalede bulunmaya devam edeceğiz.” bilgisini verdi.

Rusya Merkez Bankası’nın stres senaryo hazırlığı yaptığını, ancak petrolün 60 dolar seviyesine inme şansının olmadığını kaydeden Nabiullina, “Biz stres senaryo üzerinde çalışıyoruz. Bu petrol fiyatlarının beklenenden çok hızlı bir şekilde düşmesi durumu. Ancak, biz bunun olmasına çok az ihtimal veriyoruz.” dedi.

Rusya Merkez Bankası’na göre petrol fiyatları 2015’de daha düşük olacak. Brent tip petrol 90 dolar seviyesinde işlem görürken, Ural tip petrol 87 dolara kadar geriledi. Rusya petrolün 80 dolar seviyesine kadar düşeceğini öngörüyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri