Rusya Alarmda: Amur Nehri Yükseliyor, 100 Bin Kişi Tahliye Edilebilir

Rusya’nın uzak doğu bölgesi sular altında. Son 120 yılın en yüksek su seviyesinin görüldüğü Amur nehri son 24 saatte 17 cm daha yükseldi.

Rusya’nın uzak doğu bölgesi sular altında. Son 120 yılın en yüksek su seviyesinin görüldüğü Amur nehri son 24 saatte 17 cm daha yükseldi. Rusya Acil Durum Bakanlığı Habarovsk bölgesinde en az 100 bin kişinin daha tahliye edilebileceği uyarısı yaptı. Toplam 35 bin kişi sağ salim kurtarılırken, insani kayıpların olmaması sevindirdi.

Mevsim normallerinin üzerindeki yağışlar, eriyen karlar ve barajların açılması nedeni ile Amur nehrinde sular önümüzdeki haftalarda da yükselmeye devam edecek. Habarovsk bölgesinde bir kısım evler, sanayi tesisleri ve yollar şimdiden sular altında.

Acil Durum Bakanlığı'nın yerel yetkilileri Amur Bölgesi, Yahudi Otonom Bölgesi ve Habarovsk Bölgesi’nde geniş çaplı tahliye için hazırlık yapıyor. Aşırı yağışlar nedeni ile bölgenin tüm alt yapısı zarar görüyor. İlk verilere göre bölgenin uğradığı zarar en az 60 milyon dolar civarında.

Habarovski Bölgesi sivil savunma başkan yardımcısı Yevgeni Kuzmin verdiği bilgide, “Altı yerleşim birimi sular altında. Bolşoy Issuriski adası önemli ölçüde etkilendi.” dedi.

Bölgede 9 Ağustos’ta ilan edilen olağanüstü durum uygulaması devam ediyor. Selin etkilediği alan 1 milyon kilometrekarenin üzerine çıkarken, yaklaşık 400 bin hektar tarım arazisi de sular altında.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin televizyonda yaptığı konuşmada, “Zarar çok büyük. Burada en çok sevindiğimiz insani kayıp olmaması. Rahat değiliz. Yapılması gereken çok iş var. Maddi zararların tamamını karşılayacağız ve tüm altyapıları yeniden inşa edeceğiz.” dedi. Putin yerel makamlardan insani kayıp yaşanmaması için dikkatli olmalarını istedi ve bölgeye kışın erken geleceği uyarısında bulunarak çalışmaların hızlandırılmasını talep etti.

2012’de yaşanan sel baskınlarında 171 kişi hayatını kaybederken, 4 binin üzerinde ev zarar görmüştü. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri