Rusya: Akka Bizim İçin Ölmüştür, Geri Dönüş Yok

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması’na (AKKA) geri dönüşün mümkün olmadığını, kendileri için bu anlaşmanın öldüğünü söyledi.Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’da konuşan Lavrov, “Eski...

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması’na (AKKA) geri dönüşün mümkün olmadığını, kendileri için bu anlaşmanın öldüğünü söyledi.

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’da konuşan Lavrov, “Eski AKKA’dan bizi bağlayan bir durum olduğunu düşünmüyoruz. Mevcut prosedürler çerçevesinde anlaşmadan ayrıldık. Bizim için ölmüştür ve geri dönüş yok.” dedi.

Lavrov, Varşova Paktı’nın dağılmasının ardından Rusya’nın yeni organize edilen AKKA anlaşmasını imzaladığını, ancak NATO’nun imzalamaması üzerine kendilerinin de anlaşmadan çekildiklerini söyledi.

AKKA anlaşmasının ilk versiyonuna 1990 yılında 16 NATO ülkesi ve 6 Varşova Paktı ülkesi imza koymuştu. 1992’de yürürlüğe giren anlaşmaya göre tank, top, zırhlı araç, saldırı helikopterleri ve savaş uçakları dahil olmak üzere beş ayrı kategoride dengenin kurulması ve bilgi paylaşımının yapılması öngörülüyordu. Sovyetler’in dağılış sürecinde uygulamada olan anlaşma, askeri ve siyasi yapının tamamı ile değişmesinin ardından 1999’da yenilendi. Yenilenen anlaşmaya Rusya, Ukrayna, Belarus ve Kazakistan imza koyarken, NATO ülkeleri Rusya’nın Gürcistan ve Moldova’da bulunan askerlerini gerekçe göstererek parafe etmedi.

Moskova da, NATO’nun doğuya doğru genişlemesi, füze kalkanı ve diğer NATO ülkelerinin AKKA’nın yenilenen versiyonunu imzalamamalarını gerekçe göstererek Aralık 2007’de anlaşmadan ayrıldığını açıklamıştı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri